• Peter Malmqvist

  PUBLICERAD 2010-03-26 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2012-12-12 11:22

  Källa: Seminariet Avkastning på fastigheter, anordnat av SFI/IPD

  ”Underskattad risk med rörlig ränta”

  Fastighetsnytt träffade finansanalytikern Peter Malmqvist under ett seminarium anordnat av Svenskt Fastighetsindex och IPD. Han anser att de låga korta räntorna utgör en fara för framförallt de unga bostadslåntagarna.

  I den kommersiella sektorn är den stora frågan refinansiering och på bostadsmarknaden talas det nu om den stora privata upplåningen hos hushållen. En låg rörlig ränta lockar många till att låna för att köpa bostad. Peter Malmqvist tycker att riksbanken styr in de unga på en alltför stor risk med den låga korträntan. Och det är framförallt ett pedagogiskt problem, det är inte lätt att få någon att förstå att det kan vara säkrare att ta en viss del av lånet i fast ränta när skillnaden mellan alternativen är på tre procent.

  – Det är ett väldigt stort och accelererande problem för just nu lånar nästan ingen på annat än korta räntor. Problemet med det är naturligtvis att under 20 års tid så har folk vant sig vid att den korta räntan alltid är väsentligt under den långa så man kan egentligen inte förlora på att ha en kort ränta. Vad de inte tänker på är att den korta räntan är den enda bromskloss som vi numera har i ekonomin och ska den bromsa en ekonomi som börjar skena så kan den mycket väl hamna långt över den långa räntan.

  Unga bostadsköpare tar en risk

  Enligt Statistiska Centralbyrån var tillväxttakten för hushållens bostadslån vid utgången av februari 11,4 procent. Av hushållens nya lån från bostadsinstitut togs i februari 80,7 procent av lånebeloppet med rörlig ränta. Vid utgången av februari hade hushållen sammanlagt lån hos de monetära finansinstituten på 2 357 miljarder. Utlåningen till bostadsändamål stod för 1 575 miljarder.

  Kan man då inte byta ränta när man ser att de börjar stiga? Problemet, menar Peter Malmqvist, är att i ett sådant skede, på grund av inflationsrisken, så reagerar de långa räntorna före de korta som släpar efter, så man hinner aldrig med det tåget.

  – Att hoppa från rörlig till fast ränta när det väl börjar bränna till, det kommer ingen klara. I dag tar, särskilt ungdomar, en risk som de inte är medvetna om och det kan komma att kosta många mycket pengar.  Jag tycker att det här är ett betydande pedagogiskt problem, att försöka få låntagare att förstå att de faktiskt tar en risk med en rörlig ränta. De som aldrig upplevt höga korta räntor, de som inte upplevt 1990-92, är i riskzonen. Så det gäller företrädesvis unga bostadsköpare.

  Räntorna för låga

  Enligt Peter Malmqvists egen analys så är räntorna alldeles för låga, i alla fall vad gäller Sverige. Det man försöker göra med de låga korta räntorna är att få i gång hjulen i ekonomin. Tack vare det blir bostadsmarknaden överstimulerad, inte medvetet men det blir effekten. Det är många som varnar för bostäder i dag men i grunden är det meningslöst, menar Peter Malmqvist. Exempelvis när stora viktiga institutioner som finansinspektionen och andra trovärdiga myndigheter varnar och säger, vi måste börja amortera, ha större andel fast, behandla topplån annorlunda än botten.  Alla de här åtgärderna tar tid att genomföra – om det görs – och varje varning som inte materialiseras genom ett prisfall på bostäder inom en á två månader får motsatt effekt.

  – Först kommer en varning men veckan därpå kan folk läsa i tidningen att bostadsrätter stigit med 3 procent sista kvartalet. Då blir de ännu mer övertygade om att de kan strunta i de här varningarna. Det är precis vad IT-bubblan var, sju års dramatisk kursuppgång i aktier. Man började varna det tredje året men det var fyra år kvar till toppen och alla som hade varnat under resans gång blev idiotförklarade. Så det är nästan omöjligt att varna för en bubbla och tala folk till rätta. Utan det som till slut fäller är att nivåerna blir så absurda att bara en mindre ökning av en viktig parameter, som exempelvis räntan, får det hela att tippa över.

  Mattias Fröjd

  mattias.frojd@fastighetsnytt.se

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived