• Peter Malmqvist

  PUBLICERAD 2009-10-20 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2012-12-12 11:22

  Källa: ”Global vändning tydlig”, artikel av Peter Malmqvist i Fastighetsnytt nummer 5/2009

  Dystra tongångar trots global vändning

  Peter Malmqvist, fristående analytiker, skriver i senaste numret av Fastighetsnytt att det syns tydliga tecken på att botten är nådd. Mot den bakgrunden är han överraskad över fastighetssektorns dystra tongångar på Business Arena.

  Idel dystra tongångar från ledande personerna inom fastighetssektorn under årets Business Arena, anser Peter Malmqvist. De negativa prognoserna var mycket samstämmiga från såväl bankernas representanter, fastighetsförvaltarna, byggsektorn som fastighetsplacerarna. Men Peter Malmqvist tror att fastighetsbranschen har en för negativ syn på situationen.

  ”Skälet är att den globala konjunkturutvecklingen ser allt bättre ut, i detta fall den sammantagna utvecklingen för USA, Japan, Kina och Europas fem största länder. Det senaste halvåret har utvecklingen faktiskt vänt, om än från extremt låga nivåer. Det extrema fall i industriproduktion vi bevittnat det senaste året går inte att återfinna i efterkrigstidens statistik. Mäter vi den globala industriproduktionen sedan toppen i oktober 2007 (årstillväxt på 4,6 procent), kan konstateras att fallet i årstakt uppgick till hisnande 16 procent på botten i april i år. Det kan jämföras med IT-kraschens botten, som registrerade ett årstaktsfall på 5,4 procent. Detta är lyckligtvis historia, för sedan dessa har trenden vänt och årstaktssiffran har nu förbättrats tre månader i rad, till minus 13 procent.”

  Läs Peter Malmqvists artikel ”Global vändning tydlig” i Fastighetsnytt nummer 5 som utkommer måndag den 26 oktober.

  Redaktionen

   

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived