• Lång baksmälla att vänta

  PUBLICERAD 2009-09-18 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2012-03-01 17:23

  Källa: Klas Eklund och Cecilia Hermansson under årets Business Arena

  Lång baksmälla att vänta

  Inledningsanförandena på Business Arena gick i krisens tecken. Klas Eklund, Senior Economist SEB, och Cecilia Hermansson, Chefekonom Swedbank, ser båda en trög, långsam och slagig utveckling om än uppåt. Men eftersom ingen har varit med om något liknande tidigare finns det inga säkra prognoser även om det för tillfället ser ljusare ut på den Svenska marknaden.

  Foto: Per Bredberg

  Klas Eklund ser en lång period av baksmälla framför oss (efter en lång period av utveckling) och vi kommer att få vänta till 2010-2011 innan företagen behöver nyanställa igen. Men det finns flera fallgropar och Klas Eklund tror att det blir en uppgång som kommer hacka betänkligt och expansionspolitiken kan ge en sur efterbörd när den ska avvecklas. Men det finns egentligen ingen som kan ana hur den framtida utvecklingen kommer att se ut.

  – Det som har hänt finns inte på kartan, ingen av oss har sett ett så brant fall utför tidigare, ingen av oss har sett en så stor spridning av en kris och ingen av oss har sett så stora motmedel sättas in, säger Klas Eklund.

  Vad vi kan förvänta oss, enligt Klas Eklund, är hårdare bankregleringar, en krympande finanssektor, högre pris på risk samt att den ökade statsskulden tvingar fram högre skatter. När det gäller det längre perspektivet talar han om att utvecklingen går i långa vågor som följer på nya framsteg som till exempel den senaste IT-vågen. Nästa våg kommer att bli ”grön” tror Klas Eklund och ser ett framtidsscenario där oljepriserna fortsätter att stiga vilket sätter press på att utveckla alternativa energikällor. Det bästa verktyget för en grön revolution är ett globalt pris på utsläpp och han är säker på att en koldioxidskatt kommer, om än långsammare än vad vi hoppats. Dock var Kyotoavtalet lätt att genomföra i jämförelse med vad man har framför sig i Köpenhamn. EU länderna har det svårt nog att enas och Kina och Indien är i dag inte redo att acceptera ett nytt avtal.

  – Vi får nog inte ett riktigt avtal i Köpenhamn, men i bästa fall ett skelett man kan bygga ifrån, säger Klas Eklund.

  Trög och svängig resa

  Det har varit ett extremt jobbigt år för prognosmakare som tvingats revidera ned sina prognoser men nu får man revidera siffrorna uppåt igen. Men resan går inte rakt upp tror Cecilia Hermansson och säger att det finns två skolor på hur utvecklingen kommer att se ut. Den ena ser en jämn och stabil, om än svag, uppgång efter fallet och den andra en mer instabil utveckling uppåt. Cecilia Hermansson sällar sig till det senare scenariot.

  Cecilia Hermansson tror inte på en utveckling som innebär att det gått rakt ner och sen rakt upp. Det blir en trög och slagig utveckling. Vi är inne i ett eftersläckningsarbete och ute ur recessionen men det kan börja pyra igen.

   

  Foto: Per Bredberg

  Riksbanken har tillsammans med övriga centralbanker har gjort ett bra jobb. I det korta perspektivet har stimulanserna gjort stor nytta och utan dem skulle vi inte se en återhämtning i dag. På kort sikt har vi att förvänta oss en hygglig uppgång, tack vare stimulanser får vi en rekyl uppåt. På lång sikt däremot blir det en trög och svängig resa, balansräkningar ska korrigeras och vi kommer att ha en fortsatt svag arbetsmarknad. Och arbetsmarknaden, menar Cecilia Hermansson, är nyckeln till ekonomins utsikter.

  Cecilia Hermanssons framtidsscenario:

  • Trög och svängig återhämtning

  • Asien leder utvecklingen

  • Stimulanser är fortsatt nödvändiga och kommer att fasas ut först efter att en robust återhämtning fastställts

  • Sveriges ekonomi växer igen 2010

  • Riksbanken kommer att vara ”on hold” det närmaste året

  Utförligare redogörelser om  föredrag och presentationer under Business Arena  finns att läsa i nästa nummer av Fastighetsnytt som utkommer den 16 oktober.

  Mattias Fröjd

  © Fastighetsnytt Förlags AB

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived