• Kinesiskt intresse för Umeå

  PUBLICERAD 2009-03-31 AV fastighetsnytt
  UPPDATERAD: 2013-01-08 17:01

  Källa: Jörgen Boman, Umeå kommun

  Kinesiskt intresse för Umeå kommuns miljösystem

  Umeå har besök av en delegation från den kinesiska staden Lanzhou med 2,1 miljoner invånare. De kinesiska politikerna och tjänstemännen ska studera hur den svenska kommunen hanterar vatten- och avloppsfrågor samt miljötänkande.

  I artikeln “Slaget om klimatet avgörs i städerna” (nummer 1, 2009) skrev Fastighetsnytt om det växande utländska intresset för svensk stadsbyggnad och kommunal kunskap på områden som vattenrening, avfallshantering och energifrågor.

  Fastighetsnytt bad Jörgen Boman som är pressansvarig på Umeå kommun att berätta om upprinnelsen till besöket.

   – Vi har ett kommunalråd som heter Marie-Louise Rönnmark som är väldigt engagerad i utrikesfrågor och som har kommit i kontakt med kinesiska politiker vid besök i landet. Man kan säga att för några år sedan tänkte man om inom kommunen och bytte i viss mån fokus från att betona det historiska till att i högre grad vända sig utåt och ta strategiska kontakter.  Tillsammans med Umeå universitet har nu kommunen utvecklat en strategi för internationella kontakter, och Kina och Japan har setts som speciellt viktiga.

  Politiska kontakter banar väg

  Ursprunget till kontakterna med kinesiska städer som Xian och Lanzhou är ett ömsesidigt intresse på det politiska planet. I nästa steg har kommunens förvaltningar och kommunala bolag kommit in i processen och i många fall har det visat sig att det finns betydande utvecklingsmöjligheter menar Jörgen Boman. I fokus har miljökunnandet stått.

  – Inom universitetet finns det ett stort intresse av att få ut kunskap och forskning på marknaden, och Kina är naturligtvis en enorm marknad. I Umeå har det funnits en stark tradition när det gäller kemi, biologi, bioteknik, bioenergi och andra gröna ämnen med avknoppningsmöjligheter.

  Självklarheter för Umeåborna

  När en delegation från Umeå besökte staden Xian kom representanter för Umeå Energi i kontakt med representanter från Lanzhou. Värd för det aktuella besöket är UMEVA, som är ett kommunalt bolag med ansvar för vatten, avlopp, avfall och återvinning.

  – Man kan tycka att det är lite lustigt att för kommuninvånarna i Umeå är ju inte det som kineserna kommer hit för att studera något märkvärdigt.  Men kineserna är väldigt intresserade av kompetens på miljöområdet och olika tekniska lösningar som man vill ta med sig hem. Lanzhou är en väldigt nedsmutsad stad med mycket tunga industrier, bland annat oljeraffinaderier. Man kan säga att de har en oerhörd ambition på det här området, och det är stora delegationer som kommer. Den delegation som är här nu har ett mycket konkret program och besöker i första hand Umeå Energi.

  Kommunal ambition att komma ut på internationell marknad

  För Umeås del är det här en möjlighet att komma ut på en internationell marknad, att bilda allianser och kanske kunna sälja kunskap, teknik och metoder som finns på universitetet och i de kommunala bolagen menar Jörgen Boman.

  – Vi befinner oss i ett tidigt skede i den kommunala sektorn, men det finns ett antal spetsprojekt där internationella aktörer varit intresserade av att köpa tjänster. Vi har låtit vår upphandlingsenhet se över det här, hur det kan gå till om en kommun ska kunna sälja produkter och tjänster, eftersom det måste gå juridiskt rätt till. Men det är en uttalad ambition av kommunledningen i Umeå att vi ska ut på en internationell marknad, ta nya kontakter och på ett offensivt sätt försöka sälja vår kunskap.

  Daniel Bergstrand

  © Fastighetsnytt Förlags AB

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived