• Internationell stad

  Mångfald som konkurrensfördel

  Öresund – Syd Gränskontrollerna har saktat ner integrationsarbetet i Öresundsregionen, men det börjar se ljusare ut för pendlarna. Viktigt för en internationell stad som Malmö där integrationsarbete och mångfald är en nyckel till framgång.

 • Visionsbild för området: Arkitema Architects.

  Heimstaden storköper i Köpenhamn

  Öresund – Syd Heimstaden köper tre projektfastigheter i Köpenhamn med totalt 265 lägenheter – bland annat i ett 86 meter högt hus. Fastigheterna ingår i Bach-Gruppens projekt ”Bryggens Bastion” och köps för 1 200 miljoner danska kronor.

 • Foto: News Øresund.

  Hundratals miljoner i kostnad för id-kontroller

  Öresund – Syd Nya beräkningar från det oberoende dansk-svenska Øresundsinstituttet visar på kostnader på uppåt 300 miljoner kronor per år för de långtgående id-kontrollerna över sundet. Vid en riksdagsdebatt med bland andra Skånes landshövding Anneli Hulthén och upprörda pendlare konstaterades att systemet i sin nuvarande utformning är mycket undermåligt.

 • Limhamn. Bild: Cushman & Wakefield.

  Dansk aktör in i Sverige

  Öresund – Syd Bonava säljer byggrätter omfattande 20 000 kvadratmeter i Limhamn, Malmö. Köpare är en för Sverige ny aktör: danska ELF Development.

 • Foto: Gunnar Bach Pedersen/Wikimedia.

  Heimstaden köper bostäder i Köpenhamn

  Öresund – Syd Heimstaden avlsutar året med två stora affärer – nu köper bolaget fem bostadsfastigheter i Köpenhamn för totalt 455 miljoner danska kronor – knappt 600 miljoner svenska kronor.

 • Foto: News Øresund.

  Kommer gränskontrollerna fortsätta?

  Öresund – Syd Den 4 november löper det nuvarande beslutet om ID-kontroller mellan Sverige och Danmark ut. Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike har dock skickat en gemensam anhållan om tillstånd att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna.

 • Henrik Fritzon (S), regionsstyrelsens ordförande i Region Skåne. Foto: News Öresund.

  Viktigt steg mot HH-förbindelse väntas på onsdagen

  Öresund – Syd Styrelsen för The Greater Copenhagen & Skåne Committee, ett dansk-svenskt politiskt samarbete i Skåneregionen, sammanträder på onsdag och väntas då besluta om en fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör, en så kallad HH-förbindelse, som ett led i en omfattande trafikvision, Trafikcharter Greater Copenhagen.

 • jokersundet

  En joker över sundet

  Öresund – Syd Trots att Öresundsregionen blir allt mer integrerad vad gäller kultur och arbetsmarknad finns det utmaningar på horisonten. En av de största är att Öresundsbron närmar sig sitt kapacitetstak. Var kommer nästa fasta förbindelse att ligga?

 • OBS bilden är ett montage.

  Ett Manhattan i Öresund?

  Öresund – Syd Kommer det att skapas en mangjord ö mitt emellan Malmö och Köpenhamn som kommer att utgöra ett finans- och affärscentrum av internationella mått?

 • Bild: Sweco Architects.

  Malmö, Köpenhamn – eller bara Öresund City?

  Öresund – Syd Vad händer om man slutar skilja på Malmö och Köpenhamn och istället skapar en enda stor stad – Öresund City? I ett förslag från Sweco vill man se en ny arkipelag och flera nya fasta förbindelser över sundet, för att skapa en ny storstad över landgränserna.

 • Nicholas Hörlin. Foto: Tengbom.

  Rekryterar Öresundschef från NAI Svefa

  Öresund – Syd Efter att ha haft kontor i Helsingborg och Malmö slår Tengbom nu ihop dem i ett nytt ”Öresundskontor”. Nicholas Hörlin rekryteras från Nai Svefa för att bli chef på det nya kontoret.

 • Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.

  Fler fordon på Öresundsbron 2015

  Öresund – Syd 19 308 fordon körde i genomsnitt över Öresundsbron varje dag 2015, vilket är 1,9 procent fler jämfört med 2014. Det gör fjolåret till det fjärde bästa trafik-året sedan bron byggdes.

 • Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.

  Förslag: sälj Öresundsbron – bygg tunnel

  Öresund – Syd Sälj Öresundsbron för att finansiera en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Det föreslår Infrastrukturkommissionen som på onsdagen presenterade sin slutrapport.

 • Fortsatt låst gällande Öresundssamarbete

  Öresund – Syd På torsdagen träffades de 46 danska kommunerna i Öresundssamarbetet Greater Copenhagen för att fatta beslut om samarbetet. Ur protokollet framgår att de själländska kommunerna vill se ett fortsatt samarbete med Skåne, men de vill inte ändra sig i frågan om ordförandeskapet.

 • Öresundsbron

  Ödesdag för Öresunds-samarbete

  Öresund – Syd Torsdagen blir något av en ödesdag för det dansk-svenska Öresundssamarbetet ”Greater Copenhagen”. De danska kommunerna vill ha dominans över ordförandeskapet, något som Skåne satt sig emot. På torsdagen träffas de danska kommunerna för att fatta beslut.

 • Öresundsbron

  Öresundsregionen kan konkurrera ut Stockholm

  Öresund – Syd Stockholm växer så det knakar både ekonomiskt och befolkningsmässigt men bostadsbristen kan sätta käppar i tillväxthjulet.

 • Öresundsbron

  Copenhagen istället för Öresundsregionen

  Öresund – Syd Stockholm har sedan länge marknadsfört sig självt Skandinaviens huvudstad men nu tänker Köpenhamn, Nordens andra miljonstad, ta upp kampen om det epitetet.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived