• Sweco förvärvar tyskt verkstadsföretag

  Internationellt Sweco har tecknat avtal om förvärv av det tyska verkstadsföretaget BML Ingenieure GmbH i Frankfurt. Syftet är att stärka Swecos position inom teknik och arkitektur i Europa. 

 • Säljer kontor för 1,8 miljarder i Helsingfors

  Internationellt Illmarinen säljer kontorsfastigheten Töölönlahdenkatu 3 i Helsingfors till Deka. Köpesumman uppgår till runt 1,8 miljarder svenska kronor och markerar därmed den största transaktionen någonsin för enskilda kontor i Finland. 

 • Varför fungerar hyresmarknaden i Finland?

  Internationellt I de flesta branscher är vi vana vid att de nordiska marknaderna fungerar åtminstone på ett liknande sätt i samtliga länder. Titta bara på dagligvarumarknaderna, finansmarknaderna eller marknaderna för sällanköpsvaror. En stor skillnad finns däremot mellan marknaderna för hyresbostäder i Sverige och Finland.

 • Jeddah Tower – världens högsta byggnad

  Internationellt I Jeddah i Sauduarabien byggs just nu det som kommer att bli världens högsta byggnad. Bygget kallades från början Kingdom Tower (Burj al Mamlakah) eller ”Mile Tower” – det nämligen tänkt att bygget skulle bli 1,6 kilometer högt (en engelsk mile).

 • Shanghai Tower – världens näst högsta

  Internationellt I stadsdelen Pudong hittar man det senaste tillskottet bland Shanghais skyskrapor. Shanghai Tower är med sina 632 meter för närvarande världens näst högsta byggnad.

 • Pandox köper hotell för 4 miljarder

  Internationellt Pandox köper sju hotell i Europa av Invesco Real Estate. Köpeskillingen för de totalt 1 744 rummen uppgår till 4,1 miljarder kronor.

 • Slut på globalisering och västvärld?

  Internationellt Ett av de mer oroväckande ämnena som diskuterades i Visby under årets Almedalsvecka var om de demokratiska, västerländska värderingar som de flesta i vår del av världen har tagit för givna, är på väg att luckras upp. Det som utlöst diskussionen är bland annat resultatet i den brittiska omröstningen om EU-medlemskapet.

 • Entreprenörer utsedda för Fehmarn förbindelse

  Internationellt Cowi är en av de kontrakterade aktörerna i infrastrukturprojektet Fehmarn Bält-förbindelsen där en tunnel ska knyta ihop Danmark och Tyskland och som blir den längsta sänktunneln i världen.

 • Öppnar för ny lösning över sundet

  Internationellt De skånska politikerna i Malmö och Lund öppnar för en ny lösning för det fram till nu låste läget för ett samarbete över Öresund. De föreslår att Öresundskommittén ombildas till en svensk organisation som sedan bildar ett partnerskap med danska Greater Copenhagen.

 • ESS upphöjs och blir Eric

  Internationellt European Spallation Source, ESS, byggs för fullt utanför Lund. Sista augusti beslutade EU-kommissionen att ESS är ett europeiskt forskningskonsortium, en Eric.

 • Fängelseflytt möjliggör omdaning av New Yorks infrastruktur

  Internationellt Jim Venturi är skaparen av ReThinkNYC, ett förslag för att utveckla det existerande transportsystemet i New York. I förslaget ingår också en flytt av fångvårdsanstalten på Rikers Island som Venturi ser som en skamfläck för staden.

 • Kina vill bygga svensk järnväg

  Internationellt I en hemlig offert till riksdagens trafikutskott erbjuder sig ett kinesiskt företag att bygga den planerade höghastighetsjärnvägen för 25 miljarder mindre än Trafikverkets beräkningar, och på halva byggtiden, uppger SVT.

 • Jätteorder till Skanska för ny flygplats

  Internationellt LaGuardia Gateway Partners, där Skanska ingår som partner, har fått en order värd 3,6 miljarder dollar, 30,5 miljarder kronor, för att bygga en ny flygplatsterminal på LaGuardia i New York. Enligt byggnyheter.se är det den största ordern i Skanskas historia.

 • AMF köper för ytterligare 2 miljarder

  Internationellt AMF förvärvar hälften av en kontorsportfölj i Helsingfors. Köpet omfattar 15 fastigheter, med ett totalt värde på cirka 4 miljarder kronor.

 • Cushman & Wakefield säljs i jätteaffär

  Internationellt Cushman & Wakefield har sålts till det amerikanska fastighetsservicebolaget DTZ för 2 miljarder dollar – 16, 5 miljarder kronor.

 • JM förvärvar i Finland

  Internationellt JM har tecknat avtal med Senaatti-kiinteistöt om förvärv av fastighet i Puustellinkallio i Leppävaara, Espoo. Affären uppgår till 160 miljoner kronor.

 • Soweto byter skepnad med husprojekt för fattiga

  Internationellt Från Oppenheimer Tower är utsikten enorm. De så kallade tändsticksaskhusen breder ut sig i alla väderstreck. Hus efter hus, rad efter rad. Vi är i Soweto utanför Johannesburg i Sydafrika.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived