• Bostadslån

  Oförändrad tillväxttakt för bostadslån

  Samhälle Enligt SCB hade hushållens lån från monetära finansinstitut (MFI) i februari en årlig tillväxttakt på 7,2 procent. Bostadslånen hade en oförändrad årlig tillväxttakt på 7,6 procent.

 • Infrastrukturminister Anna Johansson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

  Regeringen: höghastighetstågen blir av

  Samhälle På fredagen presenterade infrastrukturminister Anna Johansson (S) den nya infrastrukturplanen, där hon bland annat slår fast att nya stambanor för höghastighetståg ”ska färdigställas”. Dessutom ska ett ökat bostadsbyggande väga in när olika satsningar ska prioriteras.

 • Terje Johansson, vd på MKB, Kicki Björklund, vd på Bostadsbolaget och Eva Nygren, vd på Stockholmshem är några av de som sitter i det nya rådet.

  Tillsätter allmännyttigt integrationsråd

  Samhälle Bransch- och intresseorganisationen SABO tillsätter ett nationellt, strategiskt integrationsråd med vd:ar från allmännyttiga bolag runt om i landet. Syftet är att främja integration i landets kommuner.

 • Foto: Adrian Pingstone/Wikimedia.

  ”London är fortfarande öppet”

  Samhälle Ett av de heta ämnena på årets upplaga av Mipim är Brexit. I en paneldiskussion menade deltagarna att staden har styrka nog att fortsätta hävda sig som finansiellt centrum.

 • Bild: Järfälla kommun.

  Blir delägare i Barkarby Science Park

  Samhälle Järfälla kommun går in som delägare i bolaget Barkarby Science Park, ett bolag för forskning och utveckling inom samhällsbyggnad.

 • Umeå Universitet_w

  Medskapande av delaktighet?

  Samhälle Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet studerar hur medskapande av kultur kan användas för att skapa en inkluderande stad. Som fallstudie används kulturhuvudstadsåret i Umeå, 2014.

 • eniro

  Solna får gul tunnelbana till Hagalund

  Samhälle Solna får en ny tunnelbanestation i Hagalund, något kommunpolitikerna länge kämpat för. Stationen beräknas kosta 1,2 miljarder kronor och möjliggöra upp till 4 000 nya bostäder.

 • Leva Lönsamt

  Leva lönsamt eller lönsamt att leva?

  Samhälle Hur ska det resoneras när samhällsnytta ställs mot lönsamhet? Ska en nyttoanalys ligga till grund för en satsning på infrastruktur eller finns det långsiktiga värden som smäller högre än att det är plus på sista raden? Landsbygdens utmaningar diskuterades av en panel under seminariepunkten ”Leva lönsamt eller lönsamt att leva?” på Business Arena Umeå.

 • Foto: Wikimedia/Fifo.

  Utredning positiv till OPS

  Samhälle Delbetänkandet ”Finansiering av infrastruktur med privat kapital?” överlämnades under onsdagen till regeringen. Bland annat föreslås att ett försöksprogram som består av minst tre OPS-projekt startas inom transportinfrastrukturområdet.

 • The Bund. Från caféet Three on the Bund kan man blicka ut över den berömda gatan the Bund. Här låg de stora finansiella institutionerna när Shanghai var Asiens finansiella centrum under 1900- talets första hälft. Till höger syns Pudong, en landarea norr om Huang Pu floden som 1990 enbart bestod av 570 kvadratkilometer ödemark. Foto: Mattias Fröjd.

  Shanghai Tower – världens näst högsta

  Samhälle I stadsdelen Pudong hittar man det senaste tillskottet bland Shanghais skyskrapor. Shanghai Tower är med sina 632 meter för närvarande världens näst högsta byggnad.

 • Bild: Dreamstime.

  Ledare: En ansträngd bemanningssituation

  Samhälle Sverige är nu mitt inne i en byggboom. En byggboom som är av den magnitud att man nog får gå tillbaka till miljonprogrammets dagar för att hitta en motsvarighet.

 • Det går bra för Sverige men var är exporten?

  Samhälle Ekonomiskt sett går Sverige som tåget. Tillväxten är bra men kruxet är att den har varit inhemskt driven väldigt länge. Exportsektorn har inte bidragit som den bör, i den annars exportdrivna svenska ekonomin, trots den rekordsvaga kronan.

 • Glasgow

  Glasgow försöker kika in i framtiden

  Samhälle Glasgow är en av de städer i Europa som ligger långt fram när det gäller öppen data och digitalisering. Fastighetsnytt ställde tre frågor till Gavin Slater som ansvarar för energifrågor i staden.

 • Tomas Pousette.

  Försiktig Riksbank med kommunikationsproblem

  Samhälle Riksbanken anser att möjligheten att nå inflationsmålet fortfarande är osäker och behåller därför den expansiva penningpolitiken. Det mest dramatiska från Riksbankens presskonferens var att Stefan Ingves mikrofon inte fungerade så bra..

 • Sumpan_Nahom och Christer

  Reportage: ”Det här kan bli någonting stort”

  Samhälle I en tid när många oroar sig över utvecklingen i svenska förorter talar mycket för att det är viktigare än någonsin att involvera unga människor i planeringen av framtidens boende- och stadsmiljöer. Här är historien om när en grupp unga vuxna från Rissne vann en plantävling i Sundbyberg.

 • Pär Magnusson talar på Business Arena. Foto: Sigurdur J Ólafsson.

  Valutainterventioner kan bli aktuella 2017

  Samhälle Sveriges Riksbank kan komma att behöva göra ingrepp på valutamarknaden under 2017. Detta i syfte att säkerställa att penningpolitiken för inflationen närmare inflationsmålet på 2 procent.

 • Tomas Pousette.

  Fastighetsaktierna trotsar långräntan

  Samhälle Stockholmsbörsens fastighetsindex har stigit rejält sedan mitten av november trots att långräntan stigit kraftigt efter det amerikanska presidentvalet. Håller det tidigare sambandet mellan fastighetsindex och långräntan, så ligger fastighetsindex nu ungefär 10 procent för högt.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived