• Comeback för certifikat

  Samhälle Företagscertifikat har återigen dykt upp som ett alternativ till bankfinansiering och allt fler fastighetsbolag använder sig av dem. Den kortsiktiga finansieringen kan vara smidig och billig men den kräver också att man har en backup.

 • Nya lagförslag om självkörande bilar

  Samhälle På onsdagen tog infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) emot en tvåårig utredning om självkörande fordon. Allmänhetens acceptans, tekniska utmaningar och ny lagstiftning är viktiga punkter som lyfts fram.

 • Stordalen: ”Höga hus har en unik känsla”

  Samhälle Vem vill bo på ett platt hotell? Den frågan ställde sig hotellmagnaten Petter Stordalen i ett anförande på Real Estate Öresund. Enligt honom har Malmö Live blivit ”tiiiiidernas hotellsuccé”

 • Moody’s bekräftar Sveriges betyg

  Samhälle Internationella ratinginstitutet Moody‘s har efter en genomgång av den svenska ekonomin och statens finanser bekräftat Sveriges kreditbetyg som Aaa vilket är det högsta betyg Moody‘s ger. Betyget omfattar Sveriges kreditvärdighet som långsiktig gäldenär samt landets förmåga att hedra sina seniora icke-säkerställda skulder.

 • NCC får Västlänken-order för 4,7 miljarder

  Samhälle NCC undertecknade på torsdagen ett avtal med Trafikverket för bygget av Centralen – en pendeltågsstation inom Västlänken i Göteborg. Ordervärdet uppgår till cirka 4,7 miljarder. 

 • Sweco förvärvar tyskt verkstadsföretag

  Samhälle Sweco har tecknat avtal om förvärv av det tyska verkstadsföretaget BML Ingenieure GmbH i Frankfurt. Syftet är att stärka Swecos position inom teknik och arkitektur i Europa. 

 • Svårt att koppla värdeökning till ny infrastruktur

  Samhälle I ett betänkande som överlämnats till regeringen under onsdagen konstateras att det inte är möjligt att koppla en särskild skatt på fastigheters värdeökning till följd av en infrastrukturinvestering.

 • Knapp ökning av tillväxttakten för bolån

  Samhälle Enligt SCB hade bostadslånen en årlig tillväxttakt på 7,3 procent i januari, en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med i december.

 • Västlänkens detaljplan vinner laga kraft

  Samhälle Mark- och miljööverdomstolen beslutade på fredagen att inte ta upp Västlänkens detaljplaner för prövning. Då beslutet inte går att överklaga har planerna vunnit laga kraft och byggstarten närmar sig.

 • Systemkrav bromsar byggandet

  Samhälle Missnöjet växer mot speciellt statliga aktörer inom byggbranschen som förespråkar en specifik mjukvara. Kritiker pekar på att det är konkurrenshämmande, kostnadsdrivande och går stick i stäv med både lagen om offentlig upphandling och internationella policys för branschen.

 • Säljer kontor för 1,8 miljarder i Helsingfors

  Samhälle Illmarinen säljer kontorsfastigheten Töölönlahdenkatu 3 i Helsingfors till Deka. Köpesumman uppgår till runt 1,8 miljarder svenska kronor och markerar därmed den största transaktionen någonsin för enskilda kontor i Finland. 

 • Stad ersätter järnväg i Sundbyberg

  Samhälle En kilometerlång promenad ska ersätta den järnvägsbarriär som i dag går genom centrala Sundbyberg. Kommunen får också en centralstation som blir ett nav för kollektivtrafiken.

 • Statistiken som hotar Riksbankens prognoser

  Samhälle Det gäller att Riksbanken har tur med prognoserna vid räntemötet den 13 februari. Veckorna därefter kommer nämligen en trio statistik som kan förändra förutsättningarna för penningpolitiken.

 • Hur tar branschen tillvara #metoo?

  Samhälle Rörelsen kring #metoo har spridit sig över hela världen – inte minst till Sverige där kvinnor inom många olika yrkesgrupper vittnar om allt från manliga härskartekniker till grova sexuella kränkningar. Hur tar fastighetsbranschen vrålet vidare för att det inte ska stanna där?

 • Är Spotifys dagar räknade?

  Samhälle Husen, i alla fall de fyra ytterväggarna, är statiska medan hyresgästernas behov är ytterst dynamiska. Behoven ändras allt eftersom världen utvecklas och det kallar på en flexibilitet som husen kanske inte alltid erbjuder.

 • Premiär för självkörande bussar

  Samhälle I dag, tisdag, var det officiell invigning av Skandinaviens första förarlösa bussar på allmän väg och Fastighetsnytt följde med på premiärturen. Under testperioden på sex månader kommer resan att vara gratis för allmänheten. 

 • Ny utredning om laddinfrastruktur

  Samhälle Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att göra en översyn av hur bristen på laddinfrastruktur längs större vägar kan avhjälpas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived