• Miljardorder från Akademiska Hus

  Samhälle Akademiska Hus har givit NCC i uppdrag att bygga ut Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Ordervärdet uppgår till 915 miljoner kronor. 

 • Dubai ska styra över mot elbilar

  Samhälle Från olja, gas och bensintörstiga vrålåk till elbilar och hårda miljökrav på nybyggen. Shejkernas och miljardärernas tummelplats Dubai ska bli hållbart. Men än så länge är det oklart hur stor effekt åtgärderna får – och svenska experter är skeptiska mot de valda strategierna.

 • Ministern: Pengarna räcker inte till

  Samhälle Trots pågående infrastruktursatsningar och ett tillskott på 100 miljarder kronor de kommande elva åren så räcker inte pengarna till. Det påpekade infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) på IVA:s seminarium i december. ”Behoven är väsentligt mycket större och därför kommer jag att tvingas göra en massa tuffa prioriteringar”, säger han. 

 • Sverigeförhandlingens slutrapport överlämnad

  Samhälle Under onsdagens pressträff överlämnade Catharina Håkansson Boman Sverigeförhandlingens slutrapport till infrastrukturministern Tomas Eneroth. Nu är det upp till regeringen att bestämma sig för om det blir något av det hela.

 • ”Räntan höjs i mitten av 2018”

  Samhälle Riksbanken lämnar räntan oförändrad på -0,50 procent. Direktionen räknar med att börja höja räntan i ”långsam takt” i mitten av 2018. 

 • VDC-gurun: Sänk byggtiden med 40 procent

  Samhälle Förra veckan var Stanfordprofessorn i byggvetenskap, Martin Fischer, på Sverigebesök för att hjälpa byggindustrin att bli kvitt sina svåra kostnads- och produktivitetsutmaningar.

 • Landstinget säljer sjukhus i Stockholm

  Samhälle Landstinget planerar att sälja flera sjukhusfastigheter i Stockholm. Ett beslut som uppskattas kunna dra in miljardbelopp till landstinget men som även mötts av hård kritik.

 • Fyrspår till 2029 i Uppsalapaket

  Samhälle Efter förhandlingar mellan staten, Uppsala kommun och Region Uppsala presenteras ett investeringspaket för infrastruktur och bostäder. Bland annat ingår utbyggnad av fyra järnvägsspår till Uppsala och 33 000 nya bostäder.

 • Färre hyresrätter om skatteförslag godkänns

  Samhälle Skulle förslaget om förändrat ränteavdrag för fastighetsbolag gå igenom skulle 21 av 27 bostads bygga färre hyreslägenheter, enligt en enkät från Stockholms Handelskammare. 

 • Stöd till bättre utemiljöer i utsatta områden

  Samhälle Boverket har beviljat drygt 145 miljoner kronor till att förbättra utemiljöer i socioekonomiskt utsatta områden.

 • Miljarduppdrag i Västlänken till NCC

  Samhälle Ett konsortium som består av NCC och tyska ingenjörsföretaget Wayss & Freytag Ingeniurbau AG har tilldelats uppdraget att bygga deletappen Korsvägen i Västlänken, den tunnel som ska gå under Göteborg.

 • Tillväxttakt för lån ökade

  Samhälle Enligt SCB hade hushållens bostadslån en årlig tillväxttakt på 7,3 procent i oktober, en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med september.

 • Förslag på ny station i Varberg

  Samhälle Varbergs kommun har tillsammans med Jernhusen, Region Halland och Trafikverket valt ut två arkitektförslag för den nya stationen och området runt omkring. 

 • Vasakronan satsar på teknikenhet

  Samhälle Vasakronan skapar en ny teknikorganisation byggd för att hitta, utveckla och testa ny teknik. ”Genom det skapar vi ännu bättre förutsättningar att både drifta och utveckla våra fastigheter”, säger Nicklas Walldan.

 • Ny huvudstad med het fastighetsmarknad

  Samhälle Hur anlägger man en i princip ny stad mitt ute på en torr stäpp, och förväntar sig att miljoner människor ska flytta dit? Det var utmaningen för Kazakstan, som 1997 lät flytta landets huvudstad från storstaden Almaty till sömniga Tselinograd 120 mil därifrån.

 • Sverigeförhandlingen går mot sitt slut

  Samhälle Nyligen signerades avtalen för Ostlänken, första delen av höghastighetsjärnvägen, med alla berörda kommuner och regioner. Men den nya höghastighetsjärnvägen lär debatteras ett tag till, där nya förutsättningar också kan leda till att man får göra om förhandlingarna.

 • Är vertikal förtätning lönsam?

  Samhälle I ett projekt på SLU ämnar man undersöka effekterna av vertikal förtätning – att successivt bygga staden allt högre.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived