• Illustration över den planerade bebyggelsen på Årstafältet. Bild: White arkitekter AB.

  Överklagar planer för Årstafältet igen

  Bostadsfrågan Stockholms stad planerar att bebygga Årstafältet med 6 000 nya bostäder. En överklagan för den första detaljplanen avslogs i mitten av mars av mark- och miljödomstolen. Nu tar dock Nätverket Årstafältet frågan till en högre instans.

 • Anders Nordstrand är vd på SABO. Foto: SABO.

  SABO: ”nedskrivningsreglerna är orimliga”

  Bostadsfrågan Utformningen av dagens redovisningsregler hindrar allmännyttans uppdrag att bygga bostäder ”kraftigt”. Det menar SABO, som nu uppmanar till en översyn av de regler som styr nedskrivningar.

 • Terje Johansson, vd på MKB, Kicki Björklund, vd på Bostadsbolaget och Eva Nygren, vd på Stockholmshem är några av de som sitter i det nya rådet.

  Tillsätter allmännyttigt integrationsråd

  Bostadsfrågan Bransch- och intresseorganisationen SABO tillsätter ett nationellt, strategiskt integrationsråd med vd:ar från allmännyttiga bolag runt om i landet. Syftet är att främja integration i landets kommuner.

 • Emmali Jansson. Foto: Miljöpartiet Göteborg.

  Ny ordförande i Göteborgs byggnadsnämnd

  Bostadsfrågan Ulf Kamne (MP) meddelade efter årsskiftet att han lämnar posten som byggnadsnämndens ordförande i Göteborg. Nu har partiets årsmöte utsett hans efterträdare: Emmali Jansson.

 • Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.

  Fler bostäder i strandnära lägen

  Bostadsfrågan Naturvårdsverket får i uppdrag att se över reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge, de så kallade LIS-reglerna.

 • Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.

  Regeringen vill se fler undantag från PBL

  Bostadsfrågan Boverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda om man kan ta fram fler undantag från kravet på bygglov, utöver det som gick igenom i samband med 2015 års flyktingkris.

 • Göteborg. Bilder: Wikimedia. OBS bilden är ett montage.

  Från Muteborg till en miljon invånare

  Bostadsfrågan Tillväxten går som tåget och det byggs mer än på länge i Västsveriges huvudstad som ska växa till en miljon invånare. Samtidigt är det svårt att bli av med ryktet om ”Muteborg” – ett rykte som fortfarande sätter käppar i hjulet för kommunen. Har viljan att säkra upp gjort att man istället hamnar i tillväxthämmande stuprör?

 • Joachim Hallengren. Foto: Joakim Kroger/Bonava.

  Fler bostäder med moderniserad lagstiftning

  Bostadsfrågan För att lösa bostadsbristen krävs mer standardiserade byggprocesser utan att ge avkall på den arkitektoniska kvalitén. Sådana processer skulle korta byggtiderna väsentligt. Detta i kombination med att implementera en modern bygglagstiftning som i Tyskland skulle mest troligt leda till fler byggda bostäder per år.

 • Irene Wennemo. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

  Snabbspår in i branschen

  Bostadsfrågan Arbetslösheten står och trampar samtidigt som de lediga jobben är rekordmånga – speciellt i samhällsbyggnadsbranschen. Hur gör man för att matchningen ska bli bättre? Vi träffar Irene Wennemo, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

 • Alf Karlsson på sen. Foto: Maria Nordlander.

  Valrörelse med fokus på bostadspolitik?

  Bostadsfrågan Under bostadsseminariet på Business Arena Umeå talade Alf Karlsson, statssekreterare till bostadsminister Peter Eriksson.

 • stockholm_500

  Överenskommelse för ”Stockholmshyra”

  Bostadsfrågan En hyressättning som utgår ifrån bostädernas läge i Stockholm. Det vill Hyresgästföreningen region Stockholm och tre av de kommunala bostadsbolagen se.

 • lossy-page1-640px-Sveriges_Rikes_Lag_2013_001.tiff

  Lagförslag om ändringar i PBL

  Bostadsfrågan Regeringen lägger fram ett lagförslag som innehåller flera förslag som på olika sätt syftar till att förenkla planprocessen.

 • Byggkranar

  63 000 bostäder påbörjades 2016

  Bostadsfrågan 63 100 lägenheter började byggas förra året – 34 procent fler än året innan, visar preliminära siffror från SCB.

 • Bostäder

  Vart femte storstadshushåll trångbott

  Bostadsfrågan I Sveriges tre storstäder är vart femte hushåll idag trångbodda. Enligt en ny rapport är sambandet mellan låga inkomster och trångboddhet starkt.

 • Lennart Weiss. Foto: Veidekke.

  S vill se en ny social bostadspolitik

  Bostadsfrågan Socialdemokraterna tillsätter en ny grupp av experter från byggbranschen som ska ta fram en ny, social bostadspolitik. Ordförande för gruppen är Veidekkes Lennart Weiss.

 • bostäder sverige arki

  Granskar kommunernas bostadsplanering

  Bostadsfrågan Regeringen tillsätter en utredare för att säkerställa att alla kommuner, utifrån sina förutsättningar, bidrar till bostadsbyggandet – och anpassar sitt arbete därefter.

 • Bostadsminister Peter Eriksson. Foto: Miljöpartiet.

  Tillfälligt lättare med tillfälliga bygglov

  Bostadsfrågan Regeringen vill se ett tillägg i PBL som gör det lättare att bygga tillfälliga bostäder. På torsdagen beslutades om en lagrådsremiss.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived