• Stor demonstration mot utförsäljningar

  Bostadsfrågan Med krav på att utförsäljningen av kommunala hyresrätter ska stoppas samlades hundratals demonstranter under torsdagseftermiddagen utanför Kronhuset i centrala Göteborg.

 • ”Politikerna kan utlösa en fastighetskris”

  Bostadsfrågan Läget på bostadsmarknaden är osäkert trots stark samhällsekonomi och högt bostadsbyggande, enligt Veidekkes senaste konjunkturrapport. ”Bostadspolitiken är helt avgörande för riktningen framåt”, säger Lennart Weiss.

 • Vem ska bo i det som byggs?

  Bostadsfrågan Efter åratal av eftersatt bostadsbyggande med bostadsbrist som följd har byggandet de senaste åren trappats upp. Samtidigt höjs varnande fingrar kring en mättad marknad – då en paradoxal relation mellan det stora bostadsbehovet och vilka som kan efterfråga det som byggs skapas.

 • Miljoninsats ska motverka segregation

  Bostadsfrågan SABO ska med hjälp av allmännyttans innovationslabb utforma metoder och verktyg för bostadsbolag som vill minska utanförskap i samhället. Projektet har beviljats 4,8 miljoner under två år av Vinnova.

 • Rekordmånga kommuner får byggbonus

  Bostadsfrågan Boverket meddelade i dag, måndag, att regeringen delar ut totalt 1,8 miljarder kronor till två tredjedelar av Sveriges kommuner. Vinnare är Stockholms län som beviljas totalt 471 miljoner kronor. 

 • Hyresgästföreningen vill se ny bopolitik

  Bostadsfrågan Hyresgästföreningen initierar ett forsknings- och kunskapsprojekt i syfte att ta fram en underlag för en kunskapsbaserad bostadspolitik, för att lyfta frågan och möjliggöra politiska lösningar på bostadsbristen. 

 • Bostadsbyggandet kan nå en topp i år

  Bostadsfrågan Enligt Boverkets indikatorer är prognosen att bostadsbyggandet ökar med 18 procent i år med totalt 76 000 påbörjade bostäder.

 • Avmattning kan resultera i fler hyresrätter

  Bostadsfrågan ”Förhoppningen är att avmattningen för bostadsrätter ska resultera i att det byggs fler hyresrätter,” säger Peter Eriksson när han kommenterar bostadsmarknadsläget.

 • Bostadsministern: Vi har redan social housing

  Bostadsfrågan Boverket har i en tidigare rapport förespråkat social housing, men Sverige är fortsatt i princip det enda EU-landet som säger nej. Frågan är dock om vi inte redan arbetar enligt modellen?

 • Utredare: Fängelse för svartkontrakt

  Bostadsfrågan Höj straffet för oskäliga andrahandshyror och svartkontrakt på hyresmarknaden. Det föreslår utredaren Jan Josefsson i ett betänkande om svarthandeln på hyresmarknaden som lämnades till regeringen på tisdagen.

 • Det behövs en bostadskrasch

  Bostadsfrågan ”Det enda som nu krävs för att få en bostadsmarknad som fungerar för alla är en bostadskrasch”, skriver Hans Lind.

 • Radhuspriserna skenar

  Bostadsfrågan I juni 1979 köpte vi ett radhus i Huddinge på en glödhet bostadsmarknad till det facila priset av 395 000 kronor. Det gick dock inte att ta nya lån i bank så säljaren lånade ut 60 000 kronor mot en revers som löpte med 16 procents ränta. Räntesatsen var det då inte mycket diskussion om då den sedan ett antal år tillbaka var ”normal och inarbetad”. Inte alla politiker förstod mekanismerna bakom bostadsefterfrågan i en inflationsekonomi där räntesatserna var tvåsiffriga och full avdragsrätt gällde med marginalskattesatser på 85 procent.

 • Levererar dyster bostadsprognos

  Bostadsfrågan Tillskottet från en växande världsekonomi väger inte upp de negativa effekter som uppstår i spåren av minskade bostadsinvesteringar och svagare privatkonsumtion de kommande åren, spår Fastighetsägarna i sin senaste konjunkturprognos. 

 • Mats Green: Regeringen saknar viljan

  Bostadsfrågan För tre veckor sedan utsågs Mats Green till ny bostadspolitisk talesperson för Moderaterna. Fastighetsnytt har träffat 38-åringen från Gränna som berättar mer om sina politiska ambitioner. ”Vi måste börja förändra grundfundament inom bostadspolitiken”, säger han.

 • Bomarknaden – på vilket sätt en politisk fråga?

  Bostadsfrågan Med ett kraftigt ökat bostadsbyggande finns risk för ett tillskott som skapar obalans mellan utbud och efterfrågan då byggherrar förlitar sig på att behovet motsvarar efterfrågan i för hög grad.

 • FI senarelägger skärpt amorteringskrav

  Bostadsfrågan Efter att synpunkterna på remissen från Finansinspektionen gällande förslag på skärpt amorteringskrav kommit in väljer man nu att skjuta på det planerade ikraftträdandet till den första mars 2018.

 • Hur ser bostadspolitiken ut efter valet?

  Bostadsfrågan De olika partierna tycker mycket om bostadspolitiken som förs just nu – där oppositionen främst vill få bort subventionerna, och gå mer mot en marknadsstyrd hyressättning. I den här delen frågar vi de bostadspolitiska talespersonerna: om ditt parti sitter i regeringen efter valet – vad är det första ni skulle göra på det bostadspolitiska området?

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived