+
Stefan Löfven och Ylva Johansson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.
 • Vill se ”ordning och reda” i branschen

  PUBLICERAD 2018-02-13 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-02-13 15:32

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen vill införa ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen, i syfte att öka arbetstagares skydd för sin lön och för att osund konkurrens ska motverkas. Ett nytt lagförslag presenterades under tisdagseftermiddagen av statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

  I ett pressmeddelande skriver regeringen att byggbranschen går för högtryck, samtidigt som det är ”en bransch som brottas med stora utmaningar när det gäller fusk och rent kriminell verksamhet”.

  – Det finns mycket fusk och kriminalitet i bygg- och anläggningsbranschen. Min regering genomför en rad åtgärder för att sätta stopp för det. Det ska vara ordning och reda på svenska arbetsplatser. Nu lägger vi fram en ny kraftfull lagstiftning för att rensa upp på svenska byggen, säger statsminister Stefan Löfven.

  Det nya lagförslaget innebär att en arbetstagare i branschen som inte får lön, ska få betalt av det företag som anlitat arbetstagarens arbetsgivare. I andra hand ska huvudentreprenören ansvara. I de fall entreprenörsansvaret aktualiseras så kan den entreprenör som betalat arbetstagarens lön i efterhand kräva ersättning från arbetsgivaren.

  Regeringens förväntan är att förslagen ska ha en preventiv effekt och göra det svårare för oseriösa aktörer att verka, genom noggrannare kontroller av vilka underentreprenörer som släpps in på svenska byggarbetsplatser.

  – Det är helt oacceptabelt att seriösa och ansvarstagande entreprenörer i bygg- och anläggningsbranschen ska riskera att konkurreras ut av de som fuskar med skatten, struntar i säkerheten eller inte betalar sina arbetstagare den lön de har rätt till, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

  I övrigt innebär förslaget också att arbetstagaren och arbetstagarorganisationerna ska ha rätt till information om de olika aktörerna i entreprenadkedjan – bryter man mot det föreslås straffet vara skadestånd. Enligt lagförslaget ska parterna på arbetsmarknaden fortsatt kunna reglera frågan om entreprenörsansvar i kollektivavtal som då ska tillämpas i stället för lagstiftningen.

  Regeringen har sedan tidigare infört personalliggare på byggarbetsplatser för att motverka svartarbete och från 1 juli 2018 införs arbetsgivardeklaration på individnivå.

  ”Kan hitta kryphål i lagstiftningen”
  Organisationen Företagarna är starkt kritiska till förslaget och menar att det främst kommer att drabba ägarledda företag och försvåra nyetablering i branschen.

  – För mindre ägarledda företag i byggbranschen är förslaget förödande eftersom de ofta är både underentreprenörer och uppdragsgivare. Affärsrisken kommer öka påtagligt när de måste förhålla sig till att eventuellt behöva betala andra företags lönekostnader om en underentreprenör inte betalar ut förfallen lön, säger Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

  De menar också att entreprenörsansvaret innebär ett stort avsteg från den arbetsrättsliga principen om arbetsgivaransvar, som undergräver ansvarsfördelning på marknaden.

  – I värsta fall kan oseriösa aktörer leta kryphål i lagstiftningen för att helt enkelt låta bli att betala lön till sina anställda. En slags springnota i byggbranschen, säger Lise-Lotte Argulander.

  De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Systemkrav bromsar byggandet

  Digitalt Missnöjet växer mot speciellt statliga aktörer inom byggbranschen som förespråkar en specifik mjukvara. Kritiker pekar på att det är konkurrenshämmande, kostnadsdrivande och går stick i stäv med både lagen om offentlig upphandling och internationella policys för branschen.

 • Blocken överens om RUFS 2050

  Nyheter Samtliga partier i Stockholms Landsting har nått en blocköverskridande överenskommelse om den nya regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS 205o.

 • Att etablera en etablering

  Business Arena Umeå De elintensiva företagen har på allvar fått upp ögonen för norra Sverige. Facebooks etablering i Luleå öppnade många dörrar och närmast ser det ut som att Northvolt drar igång bygget av sin stora batterifabrik i Skellefteå. Under Business Arena Umeå diskuterades hur man skapar förutsättningar för etableringar. Det konstaterades att ingen som får en etablering om man inte jobbar för det, och avsaknaden av bromsklossar är en stor fördel.

 • ANNONS
  • Datscha etablerar i Luleå

   Fastighetsmarknad – norr Diös hyr ut till Datscha på Varvsgatan i Luleå. Lokalen kommer rymma Datschas nya etablering Datscha Devnest, ett utvecklingscenter för molnbaserade lösningar för fastighetsinformation och fastighetsanalys.

  • Serneke bygger i Staffanstorp

   Bostäder - Syd Serneke ska uppföra 61 lägenheter och 10 radhus i Vikhem, i Staffanstorp med ett ordervärde på nästan 100 miljoner kronor. Beställare är Lernacken Projekt AB. 

 • Proposition för digital planprocess

  Bostäder, Valåret 2018 Regeringen lägger fram en proposition som ska ge staten rätt att meddela föreskrifter om standarder för kommunernas planprocesser. Syftet är ett få en med digital och samordnad process. 

 • ANNONS
 • Högtrycket håller i sig i Göteborg

  Fastighetsmarknad, Mipim, Väst Bristen på kontor i Göteborg har under flera år varit på tapeten, och med en hyreshöjning på sju procent förra året är marknaden fortsatt het.

 • Detaljplan för Tumba Skog antagen

  Bostäder På torsdagskvällen antog Botkyrkas kommunfullmäktige detaljplanen för 500-700 nya bostäder i Tumba Skog. Markområdet ägs av SHH Bostad tillsammans med LO och Fastighets AB Bodal.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x