+
Foto: Dreamstime.
 • Svårt att koppla värdeökning till ny infrastruktur

  PUBLICERAD 2018-02-28 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-02-28 15:48

  Textstorlek

  Dela med andra

  I ett betänkande som överlämnats till regeringen under onsdagen konstateras att det inte är möjligt att koppla en särskild skatt på fastigheters värdeökning till följd av en infrastrukturinvestering.

  Regeringen beslutade 2016 att en kommitté ska utreda om större offentliga infrastrukturinvesteringar kan finansieras genom uttag av en särskild skatt eller avgift. Under onsdagen överlämnades betänkandet till finansminister Magdalena Andersson.

  Utgångspunkten har varit i vilken utsträckning kommersiella fastigheter har ökat i värde till följd av en infrastrukturinvestering och möjligheten att koppla en skatt eller avgift till detta.
  Kommittén har låtit Lantmäteriet undersöka hur fastigheters värden påverkas av infrastrukturinvesteringar samt, uppger man, tagit del av andra studier som belyser värdeinverkan av sådana investeringar.

  Man har kunnat påvisa en positiv inverkan på fastigheternas värde men kommitténs slutsats är trots detta att det inte är möjligt att införa en särskild statlig skatt. Orsaken är enligt kommittén att det inte går att fastställa och kvantifiera skattebasen, det vill säga värdeökning till följd av infrastrukturinvestering, på ett tillförlitligt sätt och att en skatt därför inte bör utformas på detta sätt.

  Kommittén skriver också att en fastighets värdeökning inte kan anses utgöra en sådan motprestation som kan ligga till grund för att ta ut en avgift.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Nya regler för ränteavdrag

  Fastighetsmarknad, Krönikor Idag presenterade finansminister Magdalena Andersson en lagrådsremiss med förslag på nya skatteregler för företag. De nya reglerna medför främst förändringar för företags möjligheter att göra avdrag för ränte- och andra finansieringskostnader.

 • Ny centrumchef för Triangeln

  Handel, Rekrytering, Syd Vasakronan rekryterar Robert Felczak som ny centrumchef för Triangeln i Malmö. Robert kommer närmast från Steen & Strøm.

 • Martin Arkad lämnar Järntorget

  Uncategorized Efter sju år som vd på Järntorget lämnar Martin Arkad företaget efter ett gemensamt beslut med styrelsen. Bolagets CFO Anders Hellberg är utsedd till ställföreträdande vd och kliver nu in i rollen med omedelbar verkan. 

 • ANNONS
 • Atrium Ljungberg omorganiserar

  Rekrytering Atrium Ljungberg förändrar sin uthyrnings- och etableringsorganisation. Därmed skapas två nya roller där Charlotta Gustafsson blir etableringschef och Petter Klingofström blir Senior Leasing Advisor. 

 • ANNONS
 • Dome of Visions till Chalmers

  Forskning NCC:s Dome of Visions, som de senaste åren stått vid KTH i Stockholm, byggs just nu upp vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. 

 • Jarl och Jansson till Brinovas styrelse

  Börs Wihlborgs vd och blivande styrelseordförande Anders Jarl tar plats i Brinovas styrelse på bolaget stämma den 2 maj. Det föreslår bolagets valberedning. Vidare föreslår man att Anneli Jansson, vd för Humlegården Fastigheter, tar plats i styrelsen.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x