+
 • Nordiska marknaden alltmer internationell

  PUBLICERAD 2018-02-12 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-02-12 16:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  2017 var ett starkt år på den nordiska fastighetsmarknaden med en stor andel internationella köpare. Den trenden väntas fortsätta under 2018, enligt rapporten Pangea Property Outlook 2018.

  Det gjordes transaktioner för nära 420 miljarder kronor under 2017, vilket motsvarar cirka 15 procent av hela den europeiska fastighetsmarknaden, enligt rapporten. Andelen utländska köpare var 43 procent som nu även intresserat sig för bostadsinvesteringar.

  – Historiskt har utländska köpare i princip bara varit intresserade av kommersiella fastigheter, men nu finns det också en stark efterfrågan på hyresbostäder och bostadsutvecklingsprojekt, säger Joakim Arvius, Partner på Pangea Property Partners.

  Viss osäkerhet råder dock på bostadsmarknaden och enligt rapporten är det största hotet för bostadsmarknaden på lång sikt inte risken för överutbud, utan försämrad betalningsförmåga om räntorna stiger eller om bankerna inte längre vill finansiera nya bostadsförvärv.

  För kontorsfastigheter förväntas en fortsatt stark hyresmarknad under 2018. Men enligt Pangea kommer tillväxten för topphyrorna i Stockholm börja bromsa upp.

  – Just nu är hyresskillnaden rekordstor mellan Stockholm city och attraktiva kontorskluster i närförort, och vi tror att gapet kommer minska framöver, säger Mikael Söderlundh, Analyschef och Partner.

  Pangea förväntar sig dock att transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden sjunker något under 2018. Men det finns förutsättningar för större struktur- och bolagsaffärer.

  – De noterade fastighetsbolagen i Sverige värderas idag strax under sina substansvärden och i övriga Norden har vi betydande rabatter. Börsklimatet har alltså ändrats och det är nu mer fokus på möjliga utköp och sammanslagningar än noteringar av nya bolag, säger Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Per Nordström 2018-02-13

   Hej,
   tack för en intressant artikel. Ni skriver att för kontorsfastigheter förväntas en fortsatt stark hyresmarknad under 2018. Topphyrorna i Stockholm väntas bromsas upp och gapet gentemot närförort kommer att minska. Ser man framförallt en stigande trend på dessa hyror eller beror minskningen i gapet av att topphyrorna minskar?
   Osäkerhet på bostadsmarknaden, ser man en utjämning över riket vad gäller prisnivåer eller kommer minskad betalförmåga att överskugga utvecklingen på bostadsmarknaden?

   Bästa hälsningar
   //per

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Systemkrav bromsar byggandet

  Digitalt Missnöjet växer mot speciellt statliga aktörer inom byggbranschen som förespråkar en specifik mjukvara. Kritiker pekar på att det är konkurrenshämmande, kostnadsdrivande och går stick i stäv med både lagen om offentlig upphandling och internationella policys för branschen.

 • Blocken överens om RUFS 2050

  Nyheter Samtliga partier i Stockholms Landsting har nått en blocköverskridande överenskommelse om den nya regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS 205o.

 • Att etablera en etablering

  Business Arena Umeå De elintensiva företagen har på allvar fått upp ögonen för norra Sverige. Facebooks etablering i Luleå öppnade många dörrar och närmast ser det ut som att Northvolt drar igång bygget av sin stora batterifabrik i Skellefteå. Under Business Arena Umeå diskuterades hur man skapar förutsättningar för etableringar. Det konstaterades att ingen som får en etablering om man inte jobbar för det, och avsaknaden av bromsklossar är en stor fördel.

 • ANNONS
  • Datscha etablerar i Luleå

   Fastighetsmarknad – norr Diös hyr ut till Datscha på Varvsgatan i Luleå. Lokalen kommer rymma Datschas nya etablering Datscha Devnest, ett utvecklingscenter för molnbaserade lösningar för fastighetsinformation och fastighetsanalys.

  • Serneke bygger i Staffanstorp

   Bostäder - Syd Serneke ska uppföra 61 lägenheter och 10 radhus i Vikhem, i Staffanstorp med ett ordervärde på nästan 100 miljoner kronor. Beställare är Lernacken Projekt AB. 

 • Proposition för digital planprocess

  Bostäder, Valåret 2018 Regeringen lägger fram en proposition som ska ge staten rätt att meddela föreskrifter om standarder för kommunernas planprocesser. Syftet är ett få en med digital och samordnad process. 

 • ANNONS
 • Högtrycket håller i sig i Göteborg

  Fastighetsmarknad, Mipim, Väst Bristen på kontor i Göteborg har under flera år varit på tapeten, och med en hyreshöjning på sju procent förra året är marknaden fortsatt het.

 • Detaljplan för Tumba Skog antagen

  Bostäder På torsdagskvällen antog Botkyrkas kommunfullmäktige detaljplanen för 500-700 nya bostäder i Tumba Skog. Markområdet ägs av SHH Bostad tillsammans med LO och Fastighets AB Bodal.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x