+
Helsingfors. Foto: Mariano Mantel/Wikimedia.
 • Glädjeyra på finska fastighetsmarknaden

  PUBLICERAD 2018-02-09 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-02-09 14:06

  Textstorlek

  Dela med andra

  Finland har fler skäl att fira än 100 år av självständighet. Siffrorna för den finska kommersiella fastighetsmarknaden nådde nya rekordnivåer i fjol, enligt en färsk analys från Datscha.

  Finlands ekonomi håller på att lyfta efter minst tio års stagnation och tillväxten har till och med överträffat Sveriges under vissa perioder. Den finska kommersiella fastighetsmarknaden är starkare än någonsin med en omsättning på 10,4 miljarder euro, motsvarande 100 miljarder kronor och krossade därmed föregående års rekordsiffror på 7,5 miljarder euro, cirka 750 miljarder kronor.

  Och glädjeyran spås fortsätta då konjunkturen inte visar några tecken på avmattning ännu.

  – Det pågår en fantastisk transaktionsfest på den finska fastighetsmarknaden och vi ser att de höga volymerna kommer att bestå. Det är ett finskt ”all-time-high” nu, säger Kristina Andersson, utredare på Datscha.

  Fördelning av utländska investeringar (affärer överstigande 4 miljoner euro) i kommersiella fastigheter i Finland 2017.

  Illustration: Datscha

  Andelen utländska köpare i Finland har ökat med 41 procent sedan 2016, enligt Datschas analys.

  – Det alltjämt låga ränteläget i euroområdet och USA skapar stora kapitalflöden till länder med god tillväxt och det har gjort Finland till en het marknad, säger Andersson.

  Amerikanarna ligger i ledning och har investerat mest på Finlands populäraste fastighetssegment, kontorsmarknaden, som tog en andel på 46 procent i fjol, vilket är en ökning med 147 procent jämfört med 2016.

  Men trots att ekonomin har vind i seglen just nu så finns det samtidigt viss oro för framtiden med tanke på att många internationella investerare ser nordiska banker som en helhet. Det betyder att samtliga nordiska kriser, som en svensk bobubbla, även kommer att spilla över på Finlands ekonomi så fort investerare stryper inflödet av kapital och exportindustrin blir lidande, skriver Kauppalehti.

  Tillväxtlyftande faktorer

  • Tillväxten ökade till över 3 procent 2017 och väntas sjunka ned mot 2,7 procent 2018. Stärkt konkurrenskraft till följd av lägre lönekostnader, investeringslyft, inhemsk konsumtion och exportindustrin har hjälpt till att lyfta siffrorna.
  • Arbetslösheten väntas sjunka från 8,6 procent i år till 8 procent 2019, enligt EU-kommissionen. Och statsskulden, som toppade på nästan 64 procent av BNP 2015 beräknas till 2019 ha sjunkit ned till strax under 62 procent.
  • En annan utmaning som tornar upp sig är Finlands åldrande befolkning. Enligt Internationella valutafonden innebär den minskade arbetskraften i landet att tillväxtpotentialen på lång sikt inte kan bli mer än drygt en procent.

  Källa: TT

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Systemkrav bromsar byggandet

  Digitalt Missnöjet växer mot speciellt statliga aktörer inom byggbranschen som förespråkar en specifik mjukvara. Kritiker pekar på att det är konkurrenshämmande, kostnadsdrivande och går stick i stäv med både lagen om offentlig upphandling och internationella policys för branschen.

 • Blocken överens om RUFS 2050

  Nyheter Samtliga partier i Stockholms Landsting har nått en blocköverskridande överenskommelse om den nya regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS 205o.

 • Att etablera en etablering

  Business Arena Umeå De elintensiva företagen har på allvar fått upp ögonen för norra Sverige. Facebooks etablering i Luleå öppnade många dörrar och närmast ser det ut som att Northvolt drar igång bygget av sin stora batterifabrik i Skellefteå. Under Business Arena Umeå diskuterades hur man skapar förutsättningar för etableringar. Det konstaterades att ingen som får en etablering om man inte jobbar för det, och avsaknaden av bromsklossar är en stor fördel.

 • ANNONS
  • Datscha etablerar i Luleå

   Fastighetsmarknad – norr Diös hyr ut till Datscha på Varvsgatan i Luleå. Lokalen kommer rymma Datschas nya etablering Datscha Devnest, ett utvecklingscenter för molnbaserade lösningar för fastighetsinformation och fastighetsanalys.

  • Serneke bygger i Staffanstorp

   Bostäder - Syd Serneke ska uppföra 61 lägenheter och 10 radhus i Vikhem, i Staffanstorp med ett ordervärde på nästan 100 miljoner kronor. Beställare är Lernacken Projekt AB. 

 • Proposition för digital planprocess

  Bostäder, Valåret 2018 Regeringen lägger fram en proposition som ska ge staten rätt att meddela föreskrifter om standarder för kommunernas planprocesser. Syftet är ett få en med digital och samordnad process. 

 • ANNONS
 • Högtrycket håller i sig i Göteborg

  Fastighetsmarknad, Mipim, Väst Bristen på kontor i Göteborg har under flera år varit på tapeten, och med en hyreshöjning på sju procent förra året är marknaden fortsatt het.

 • Detaljplan för Tumba Skog antagen

  Bostäder På torsdagskvällen antog Botkyrkas kommunfullmäktige detaljplanen för 500-700 nya bostäder i Tumba Skog. Markområdet ägs av SHH Bostad tillsammans med LO och Fastighets AB Bodal.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x