+
 • Autonoma fordon kan bli verklighet i Göteborg

  PUBLICERAD 2017-12-07 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2017-12-07 15:48

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sweco utreder möjligheten för Göteborgs stadskärna att anpassas för autonoma fordon. Detta på uppdrag av stadsbyggnadskontoret med ett ordervärde på 1 miljon kronor.

  Tanken är att utredningen ska resultera i en översiktsplan med flertalet scenarier för hur implementeringen av helt eller delvis automatiska fordon kan komma att se ut. Scenarierna kommer blicka framåt och utgå från åren 2035, 2050 och 2070. Sweco ska se över vilka nödvändiga förändringar som behövs göras i den nuvarande stadsplanen samt utföra en risk och möjlighetsanalys.

  – Detta är ett riktigt spännande uppdrag där vårt arbete ska lyfta de möjligheter som den nya tekniken kan medföra i stadsutvecklingen, men också vad som krävs av teknikutvecklingen för att den skall kunna ge nytta i framtidens samhällen och städer. Autonoma transportsystem kommer att påverka såväl människan som resmönster och stadsrummen. I detta komplexa uppdrag samverkar kompetens inom såväl samhällsplanering, arkitektur och trafikplanering som experter på intelligenta transportsystem och autonoma fordon, säger Mats Hermansson, vd för Swecos samhällsanalytiker och trafikplanerare.

  Dessutom inkluderar uppdraget även en sammanställning av befintlig samt bristfällig kunskap inom det berörda området. Utredningen kommer pågå fram till slutet av 2018.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x