+
 • Härryda prövar nytt i detaljplaneringen

  PUBLICERAD 2017-11-08 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-11-08 15:50

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Med start hösten 2017 provar Härryda kommun exploatörsdrivna detaljplaneprojekt, den exploatör som vill bygga i ett område ansvarar själv för att ta fram underlag till förslag för en ny detaljplan.

  — Det är ny mark för oss i Härryda kommun. Anledningen till att vi provar är dels att se om vi kan använda våra resurser på ett klokt sätt och få igång fler byggnationer på kortare tid, dels vill vi se om det kan bli andra, spännande lösningar om exploatören själv tar fram detaljplanen, säger Peter Wallentin, verksamhetschef Plan & Bygglov, i ett pressmeddelande.

  I detta pilotprojekt är det exploatören som tar fram utredningar och underlag. Härryda kommun fungerar som rådgivande instans och som myndighet kontrollerar vi att underlaget fungerar juridiskt, och har ansvar för samråd och granskning. För att detaljplanen ska antas krävs ett beslut av kommunfullmäktige.

  I pilotprojektet ingår tre detaljplaner, Härryda Fastighets AB som vill bygga ett nytt bostadsområde i Bråta i Mölnlycke med 600 bostäder, Birgitta Wallenstam som planerar för 200-300 bostäder i Björröd i Landvetter och Förbo som vill förtäta med 300 bostäder i Säteriet, Mölnlycke.

  Redaktionen

  3 kommentarer

  1. Joachim Wallmark 2017-11-09

   Mycket bra, detta arbetssätt löser en massa olika problem och borde införas av alla kommuner.

   Reply

   • Mats Gustafsson 2017-11-09

    Ett gott initiativ som rätt genomfört innebär många fördelar för såväl kommun som exploatör. Representerar själv en kommun som uteslutande arbetar på detta sätt och har så gjort under hela 2000-talet. Bra att vi blir fler!

    Reply

    • Christer Abrahamsson 2017-11-09

     Tyrens bistår i utvecklingen med vår kompetens inom stadsbyggande och byggherredriven planering. Kul att ännu en kommun får upp ögonen för möjligheterna med detta.

     Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x