+
Anette Frumerie, vd för Besqab. Foto: Besqab.
 • Branschreaktioner på skärpt amorteringskrav

  PUBLICERAD 2017-11-13 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-11-14 11:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  Finansinspektionens förslag på ett skärpt amorteringskrav möts med skepsis av den svenska fastighetsbranschen. Fastighetsnytt har samlat på reaktioner från olika aktörer.

  Anette Frumerie, vd för bostadsutvecklaren Besqab, konstaterar att det i grunden är sunt att amortera på sina skulder och det bidrar till en långsiktigt stabil ekonomi vilket också gynnar bostadsmarknaden, men säger att Besqab inte tycker att det nya förslaget är bra.

  – Det hindrar låginkomsttagare och de som har begränsat med eget kapital, att köpa en bostad och kommer i första hand att slå hårt mot våra ungdomar som vill in på bostadsmarknaden. De rådande amorteringsreglerna har redan dämpat den snabba prisutvecklingen. De här nya amorteringskraven riskerar att bromsa in byggtakten på nya bostäder, säger Anette Frumerie.

  Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke och bostadspolitisk debattör, säger att det är ett mycket olyckligt beslut som höjer murarna in på bostadsmarknaden för ekonomiskt svaga. Priser riskerar att falla och byggandet att minska.

  – Regeringen bör omgående behandla och avfärda förslaget för att parera den ökande osäkerheten och minska risken för en nedåtgående spiral. Också dags för Erik Thedéen (reds.anm., Finansinspektionens generaldirektör) att kamma sig. Sverige är en samrådsdemokrati, bygd på partsintressen som samtalar med varandra. Att avfärda branschen som ett särintresse tyder på bristande rollförståelse, dundrar Lennart Weiss.

  Tajmingen inte optimal

  Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo säger att Fastighetsägarna har i och för sig inga invändningar mot förslag som motverkar en allt för kraftig skuldsättning i samhället, men tajming känns inte optimal.

  – Det är en svajig bostadsmarknad just nu och förlaget gör det inte lättare för outsiders att komma in på bostadsmarknaden. Dessutom ska vi ha i minnet att det väntar flera inbromsande förslag för fastighetsmarknaden som till exempel paketeringsutredningen och förslaget om ränteavdragsbegränsningar i företagsbeskattningen, säger Reinhold Lennebo.

  Han tillägger att detta visar i blixtbelysning hur politiken behöver ta helhetsgrepp på bostadsmarknaden, där alla olika infallsvinklar belyses, också reformer på hyresmarknaden.

  Enligt Tor Borg, nordisk analyschef på JLL, var beslutet knappast oväntat men det är rätt osäkert om regeringen går vidare med det i dagsläget, säger han.

  – I värsta fall utlöser de en större nedgång på Stockholmsmarknaden samtidigt som de ska gå till val. Tror inte de vill riskera det. Jag instämmer med FI och andra att hushållens höga skuldsättning är bekymmersam. Men jag kan tycka åtgärden är felriktad.

  Han konstaterar att problemen finns på bostadsmarknaden, där det behövs åtgärder som underlättar rörlighet och omsättning i både ägt och hyrt bostadsbestånd. En ytterligare begränsning  av lånemöjligheterna kanske mildrar skuldproblemen men på bekostnad av ytterligare inlåsningseffekter och problem på bostadsmarknaden.

  – Vi är på väg att få en bolånemarknad som är lika genomreglerad som den var på 1970- och 80-talet. Det har blivit helt omöjligt för en vanlig bolånetagare att hålla koll på alla regler. Det hade varit bättre om man lagt regleringarna på bankerna, det vill säga på låneportföljerna istället för på den enskilda låntagaren. Då hade man inte heller begränsat bankernas riskbedömningar och lånebeviljning så kraftigt som nu görs.

  Avslutningsvis tycker Tor Borg att det känns som rätt dålig timing att strama åt lånemöjligheterna ytterligare just nu i en situation där priserna på vissa delar av bostadsmarknaden börjat falla.

  Behöver förbättra rörligheten

  Även Sveriges Byggindustrier sällar sig till kritikerskaran och menar att den föreslagna skuldkvotsbromsen gör det svårare för hushållen att efterfråga nya bostäder.

  – Trösklarna in till bostadsmarknaden blir högre. De som drabbas är framförallt unga och kapitalsvaga, säger Fredrik Isaksson, chefsekonom på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande från organisationen.

  Likt Tor Borg lyfter Sveriges Byggindustrier fram att bostadsmarknaden redan håller på att kylas av. Att i det läget införa ytterligare kreditrestriktioner utan att ha gjort en bred konsekvensanalys är oansvarigt.

  – Det behövs reformer som förbättrar rörligheten på bostadsmarknaden. Det i kombination med utbyggd infrastruktur ökar förutsättningarna för vidgade arbetsmarknadsregioner. Skärpta amorteringskrav går i motsatt riktning. Marknaden blir ännu trögare än vad den är i dag, säger Fredrik Isaksson.

  Sveriges Byggindustrier som ett av flera skärpta amorteringskrav aktuella regelförslag som riskerar att sänka byggandet och nämner förslag om begränsade ränteavdrag och paketeringsförsäljningar som exempel samt att kapitaltäckningskraven för svenska banker kommer att öka.

  – Hur rimmar dessa effekter med de målsättningar som finns för att öka bostadsbyggandet och då framförallt bostäder för kapitalsvaga grupper? Vem inom politiken gör en helhetsbedömning kring effekterna av alla förändringar som förslås? säger Fredrik Isaksson.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Hans 2017-11-14

   Intressant att så många bostadsutvecklare är måna om att få in de kapitalsvaga grupperna på marknaden. Så brukar det inte låta utan man önskar enbart bygga för de som har råd att betala. Istället för att få det att låta som om att man vurmar för de kapitalsvaga och unga är det väl bättre att säga som det är. De nya amorteringskraven skulle slå hårt mot de som har medelhöga inkomster då bostäderna idag är så dyra att inte ens denna viktiga grupp har råd att köpa och detta skulle inte vara bra för dagens bostadsmarknad.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Kicki Björklund: Låt hyresgästerna visa vägen

  Krönikor, Valåret 2018 Att bidra till utvecklingen av stadens utsatta områden är ett av fastighetsbranschens absolut viktigaste uppdrag. Som fastighetsägare har vi en direkt påverkan på de miljöer vi verkar i och har därför skyldighet att ta vår del av ansvaret. Men ska det bli skillnad på riktigt måste de boende involveras – hela vägen.  

 • Skanska bygger i Västra Hamnen

  Transaktioner - Syd Malmö stads tekniska nämnd klubbade på tisdagen igenom försäljningen av en fastighet i Västra Hamnen för över 29 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. 

 • Carlsberg hyr lokal av Castellum

  Logistik/Lager Carlsberg Sverige tecknar avtal om en lagerlokal i Rosersberg, strax utanför Stockholm. ”Det är jätteroligt”, säger Anders Hägglund, affärsområdeschef på Castellum.

 • ANNONS
 • Hufvudstaden hyr ut i Göteborg

  Uthyrning väst Hufvudstaden etablerar Galleri Fredstan på Södra Hamngatan 55 i Göteborg. Uthyrningen omfattar 1500 kvadratmeter och galleriet slår upp dörrarna den 16 mars 2018. Det är företaget Nordic Exhibitions och Event AB som ligger bakom satsningen. 

 • ANNONS
 • Gråzon om flyttkedjornas effekt

  Valåret 2018 Att hävda att nybyggnationen resulterar i större rörlighet som frigör billiga bostäder och sänker trösklarna på bostadsmarknaden är ett populärt argument, men det saknas enligt forskare empiriska belägg. Tvärtom fungerar flyttkedjorna såpass dåligt att resurssvaga hushåll ofta hamnar i botten.

 • Riksbyggen växer inom förvaltning

  Fastighetsmarknad, Transaktioner Riksbyggen förvärvar Agenta Förvaltning och utökar därmed affärsområdet fastighetsförvaltning. Det förvärvade bolaget förvaltar 450 bostadsrättsföreningar framför allt i Stockholm. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x