+
Tomas Pousette.
 • Splittrad syn på risken på bomarknaden

  PUBLICERAD 2017-10-26 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-10-26 14:10

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det finns en risk att bostadsbyggandet avtar snabbt från dagens höga nivåer, vilket kan bidra till eller förstärka en framtida lågkonjunktur. Varningen kommer från Riksbanken i den senaste penningpolitiska rapporten. Samtidigt välkomnar Riksbanken en skärpning av amorteringskravet, en åtgärd som kan utlösa just den nedgång på bostadsmarknaden som Riksbanken varnar för.

  Riksbanken konstaterar att de stigande bostadsinvesteringarna under de senaste åren har haft en betydande positiv effekt på BNP-tillväxten. Det historiska mönstret visar dock att svängningarna i bostadsinvesteringarna är stora och det höga byggandet idag ger därför en ökad risk för större svängningar i konjunkturen framöver.

  Det finns också, enligt Riksbanken, en hög samvariation mellan bostadspriser och byggvolymer. Om både efterfrågan och utbudet av bostäder baseras på för optimistiska förväntningar om inkomster och priser kan det bidra till att det byggs för många eller för dyra bostäder. Konsekvensen kan då bli ett fall i både bostadsinvesteringar och bostadspriser.

  Så långt är det lätt att hålla med Riksbanken men när man samtidigt välkomnar Finansinspektionens aviserade förslag om ett skärpt amorteringskrav blir det svårt att instämma. Bostadsmarknaden visar redan klara tecken på en avkylning och en ytterligare skärpning av lånereglerna skulle kunna bli just det som får bostadsbyggande och bostadspriser att falla rejält. Trots att det är precis denna negativa spiral som Riksbanken varnar för, så anser man att det är angeläget att det skärpta amorteringskravet kommer på plats som planerat i mars 2018.

  Det är oroande att Riksbanken inte verkar kunna dra slutsatser av sin egen analys. Nu ger det ett väldigt splittrat intryck när man å ena sidan varnar för en nedgång på bostadsmarknaden men å andra sidan vill att det införs åtgärder som just riskerar att utlösa det fall i bostadsbyggande och bostadspriser som man varnar för.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  1 kommentarer

  1. Nils Löfgren 2017-12-21

   Man kanske kan se hårdare amorterings krav som något nödvändigt ont? Hade vi haft föreslagna amorteringskrav från början hade inte problemet uppstått. Den onda spiral som beskrivs håller oss gisslan, och Riksbanken anser tydligen att vi inte förhandlar med gisslantagaren.

   Vi har haft utbudsbrist under lång till. Priser därefter. Blir lite märkligt när marknaden ”varnar” för att vi närmar oss jämvikt. Konsekvensen blir ju givetvis prissättningar när vi går från brist till balans.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Kicki Björklund: Låt hyresgästerna visa vägen

  Krönikor, Valåret 2018 Att bidra till utvecklingen av stadens utsatta områden är ett av fastighetsbranschens absolut viktigaste uppdrag. Som fastighetsägare har vi en direkt påverkan på de miljöer vi verkar i och har därför skyldighet att ta vår del av ansvaret. Men ska det bli skillnad på riktigt måste de boende involveras – hela vägen.  

 • Skanska bygger i Västra Hamnen

  Transaktioner - Syd Malmö stads tekniska nämnd klubbade på tisdagen igenom försäljningen av en fastighet i Västra Hamnen för över 29 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. 

 • Carlsberg hyr lokal av Castellum

  Logistik/Lager Carlsberg Sverige tecknar avtal om en lagerlokal i Rosersberg, strax utanför Stockholm. ”Det är jätteroligt”, säger Anders Hägglund, affärsområdeschef på Castellum.

 • ANNONS
 • Hufvudstaden hyr ut i Göteborg

  Uthyrning väst Hufvudstaden etablerar Galleri Fredstan på Södra Hamngatan 55 i Göteborg. Uthyrningen omfattar 1500 kvadratmeter och galleriet slår upp dörrarna den 16 mars 2018. Det är företaget Nordic Exhibitions och Event AB som ligger bakom satsningen. 

 • ANNONS
 • Gråzon om flyttkedjornas effekt

  Valåret 2018 Att hävda att nybyggnationen resulterar i större rörlighet som frigör billiga bostäder och sänker trösklarna på bostadsmarknaden är ett populärt argument, men det saknas enligt forskare empiriska belägg. Tvärtom fungerar flyttkedjorna såpass dåligt att resurssvaga hushåll ofta hamnar i botten.

 • Riksbyggen växer inom förvaltning

  Fastighetsmarknad, Transaktioner Riksbyggen förvärvar Agenta Förvaltning och utökar därmed affärsområdet fastighetsförvaltning. Det förvärvade bolaget förvaltar 450 bostadsrättsföreningar framför allt i Stockholm. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x