+
Richard Thaler.
 • Nobelpriset i ekonomi till Richard Thaler

  PUBLICERAD 2017-10-09 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-10-10 08:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Kungliga Vetenskapsakademien beslutade i förmiddags att ge priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne till Richard Thaler vid universitetet i Chicago för ”hans bidrag till beteendeekonomin”.

  Med Nobelmått mätt är det en ovanligt kortfattad motivering. Samtidigt täcker den ett mycket stort område. Thaler uppfattas som en av beteendeekonomins grundläggare – och beteendeekonomin är kanske den viktigaste självprövning som nationalekonomin just nu går igenom.

  Den klassiska nationalekonomin utgår från ett antal föreställningar. Individer handlar rationellt; de fattar sina beslut utifrån all tillgänglig information; och de strävar efter att maximera sin egen nytta. Det är antaganden som ofta kritiserats för att vara alltför svepande.

  Sedan 1980-talet har därför Richard Thaler och hans kollegor fört in viktiga modifikationer, i samspel med psykologin, men också med neurovetenskapen och sociologin. Deras slutsatser gör nationalekonomin mer spännande som ämne – och mer användbar som stöd för beslutsfattare.

  Thalers forskning ligger inom tre områden: begränsad rationalitet, begränsad självkontroll och sociala preferenser, men han har också omsatt sina resultat i förslag till praktiska åtgärder. Fram tonar en bild där många kan nicka igenkännande – och med sådana nyanser blir teorin starkare.

  I sina studier av den begränsade rationaliteten har Thaler fäst sig vid att individer är mer negativa till att förlora något av vad de redan har jämfört med att vinna mer än de nu äger. I detta pekar han ut ”ägandeeffekten” som en viktig faktor. Om vi äger något tillmäter vi det större värde än om vi skulle köpa det, visar experiment. På aktiemarknaden tar det sig uttryck i att investerare är mindre benägna att sälja förlustaktier än vinstaktier. In i det sista hoppas de att värdet ska räta upp sig. (Själv minns jag hur besvikna vi var över de låga priserna vi fick för min mors vackra möbler när vi sålde dem på auktion.)

  Ett annat fascinerande rön gäller människors ”mentala bokföring”. Istället för att alltid väga varje krona mot alla tänkbara ändamål upprättar individerna ”mentala konton”, som de håller skilda åt. Hushållets dagliga utgifter är ett konto, sparandet ett annat – in i den absurda konsekvensen att människor drar på sig dyra kreditkortsskulder fastän de kunde ha fört över pengar från sparkontot.

  När det gäller den begränsade självkontrollen pekar Thaler på att individerna ofta fattar beslut som inte är rimliga över tid. Han utvecklade resonemanget om en ”dual modell”, där det kortsiktiga jaget brottas med det långsiktiga. Mot den omedelbara njutningen försöker det långsiktiga jaget värja framtida nytta med tumregler: ha inte för mycket alkohol hemma, köp ett paket cigaretter istället för en hel limpa. Den duala modellen används nu allmänt inom både samhälls- och neurovetenskap.

  Då det gäller de sociala preferenserna har Thaler visat att många individer är beredda att avstå från att maximera den egna nyttan. De låter sig begränsas av vad som uppfattas som rättvisa, de värnar om tillit och ömsesidighet. I ”diktatorsspelet” låter han dem som deltar i experimentet fördela verkliga resurser mellan anonyma individer. Trots att de då skulle ha kunnat sno åt sig allt för egen del påverkas de ändå av vad de uppfattar som rättvist.

  Det visar sig också att individer är beredda att avstå från resurser om det behövs för att straffa någon person som burit sig orättvist åt mot en tredje inblandad. Det är mekanismer som gör det svårt att sänka löner även om konjunkturen och företaget går dåligt: lönesänkningar strider mot vad som uppfattas som rättvist, eftersom de utmanar motviljan mot förluster av vad man uppfattar att man redan har.

  Flera av de artiklar som Thaler får priset för publicerades redan på 1980-talet, men under de senaste 10-15 åren har han dragit praktiska slutsatser av sina rön. Thaler hör till dem som står bakom begreppet nudging, att lirka människor till att fatta rätt beslut. Det har lett till att han stött förslag om ökad beskattning av ”onyttigheter”, som en hjälp till det långsiktiga jaget att avstå från alkohol och tobak.

  Pensionerna hör till de områden där han tillämpat sina insikter. Många individer har svårt att inse behovet av att spara till sin ålderdom, och ännu fler att omsätta insikten i handling. Det kan motivera obligatoriskt pensionssparande, men risken är att det leder till att de som redan satt av tillräckligt mycket tvingas att spara mer än de behöver. Thaler har därför argumenterat för sparformer som bygger på logiken ”save more tomorrow” – om man har svårt avstå från det man redan har idag, så kan man teckna sig för ett sparande som tar en del av framtida lönehöjningar, pengar som man aldrig haft i handen och som det därför blir lättare att avstå ifrån.

  Richard Thaler är en förnyare och omprövare, som bidrar till att göra nationalekonomin bättre rustad att förstå vad som händer i samhället och att föreslå hur man kan hantera det som sker. För min del uppfattar jag det som ett av de mest spännande ekonomiprisen under senare år.

  Gunnar Wetterberg

  1 kommentarer

  1. Jessica Viktorsson 2017-10-09

   Vi på A Win Win World och Nudging Sweden gratulerar Richard H Thaler till utmärkelsen då hans forskning är en grundpelare i vårt arbete med nudging för hållbarhet. Vill ni veta mer om nudging kan ni läsa om det här på vår hemsida: http://bit.ly/2kzR2NA. Se även http://disruptdisruption.net/list-promising-climate-nudges/ för en katalog över s.k. nudgar som kan användas som lösningar på klimatproblemen.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Kicki Björklund: Låt hyresgästerna visa vägen

  Krönikor, Valåret 2018 Att bidra till utvecklingen av stadens utsatta områden är ett av fastighetsbranschens absolut viktigaste uppdrag. Som fastighetsägare har vi en direkt påverkan på de miljöer vi verkar i och har därför skyldighet att ta vår del av ansvaret. Men ska det bli skillnad på riktigt måste de boende involveras – hela vägen.  

 • Skanska bygger i Västra Hamnen

  Transaktioner - Syd Malmö stads tekniska nämnd klubbade på tisdagen igenom försäljningen av en fastighet i Västra Hamnen för över 29 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. 

 • Carlsberg hyr lokal av Castellum

  Logistik/Lager Carlsberg Sverige tecknar avtal om en lagerlokal i Rosersberg, strax utanför Stockholm. ”Det är jätteroligt”, säger Anders Hägglund, affärsområdeschef på Castellum.

 • ANNONS
 • Hufvudstaden hyr ut i Göteborg

  Uthyrning väst Hufvudstaden etablerar Galleri Fredstan på Södra Hamngatan 55 i Göteborg. Uthyrningen omfattar 1500 kvadratmeter och galleriet slår upp dörrarna den 16 mars 2018. Det är företaget Nordic Exhibitions och Event AB som ligger bakom satsningen. 

 • ANNONS
 • Gråzon om flyttkedjornas effekt

  Valåret 2018 Att hävda att nybyggnationen resulterar i större rörlighet som frigör billiga bostäder och sänker trösklarna på bostadsmarknaden är ett populärt argument, men det saknas enligt forskare empiriska belägg. Tvärtom fungerar flyttkedjorna såpass dåligt att resurssvaga hushåll ofta hamnar i botten.

 • Riksbyggen växer inom förvaltning

  Fastighetsmarknad, Transaktioner Riksbyggen förvärvar Agenta Förvaltning och utökar därmed affärsområdet fastighetsförvaltning. Det förvärvade bolaget förvaltar 450 bostadsrättsföreningar framför allt i Stockholm. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x