+
Kommunen vision för Bergs gård. Bild: Nacka kommun.
 • Nacka tvistar vidare för nya bostäder

  PUBLICERAD 2017-10-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-10-04 16:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nacka kommuns strid för 2 000 nya bostäder på Bergs gård, där Cirkle K har sin oljedepå, går vidare. Kommunen har nu fått prövningstillstånd av mark- och miljööverdomstolen.

  Striden gäller alltså fastigheten Bergs gård, där Cirkle K (tidigare Statoil) i över 60 år har haft ett tomträttsavtal, som löper ut den 31 december nästa år. Kommunen har dock under en längre tid planerat för cirka 2 000 nya bostäder på platsen, varför man sagt upp avtalet med Cirkle K. Tvisten handlar om kommunen har tillräckliga skäl att säga upp tomträttsavtalet.

  – Ett lika väntat som välkommet besked. Nacka kommun har en tydlig plan för hur marken i Bergs gård ska bebyggas, på gångavstånd till tunnelbanan. Nacka, såväl som hela regionen, behöver bostäder, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande.

  Nästa möjliga tillfälle för kommunen att säga upp tomträtten är år 2059.

  – Bostadsbristen kommer inte lösa sig av sig självt. Här äger kommunen mark och vill bygga i anslutning till den nya tunnelbanan – kommunen och regionen har behov av en annan användning av den här marken än som oljeterminal, säger Mats Gerdau.Omvandlingen av Bergs gård från oljehamn till bostadsområde spelar en viktig roll i kommunens överenskommelse med staten och regionen om utbyggd tunnelbana och Nackas åtagande om att förtäta och bygga tätt i kollektivtrafiknära lägen.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x