+
Mälarterrassen. Foto: Teresa Ahola
 • Många turer om Nya Slussen

  PUBLICERAD 2017-10-13 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-10-13 16:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  På torsdagen behandlade exploateringsnämnden ett ärende om tidig markreservation för Mälarterrassen i projektet Nya Slussen och bestämde att förslaget måste ses över på nytt.

  Precis som Fastighetsnytt tidigare rapporterat presenterade Stockholms stad en nyhet om gestaltningen av Mälarterrassen i projektet Nya Slussen i september. Den här veckan bestämde exploateringsnämnden att förslaget om en tidig markreservation bör ses över, vilket innebär att det dröjer innan Projekt Slussen och Atrium Ljungberg kan börja utarbeta en vanlig markanvisning.

  – Jämfört med en tidig markreservation, som föreslogs i ärendet, innebär det i praktiken ingen skillnad, varken innehållsmässigt eller ur ett tidsperspektiv, säger exploateringsnämndens ordförande Jan Valeskog (S) till Fastighetsnytt.

  Ärendet skall återredovisas inom ett år och under tiden ska en politisk referensgrupp följa arbetet och diskutera alternativa lösningar för bästa möjliga funktion i byggnaden och för trafikanter runt omkring.

  – Det tidigare förslaget från 2011 inte är genomförbart eftersom rulltrappans konstruktion skulle skära in i Stadsgårdsleden. I beslutet har samtliga partier tydligt sagt att det centrala gångstråket måste vara visuellt tydligt och så gent som möjligt. Platsen kommer att bli en mycket attraktiv mötesplats med restauranger, caféer, kulturverksamhet och generösa, publika ytor, säger Valeskog.

  Joakim Larsson (M), oppositionsborgarråd och vice ordförande i exploateringsnämnden, är nöjd över att förslaget skickades tillbaka till förvaltningen.

  – Vi kunde inte acceptera det förslag som lades fram till nämnden, det fanns många saker i det som behöver förändras. Det handlar inte minst om att skapa tydlighet och trygghet på platsen, då kan man inte använda sig av ologiska gångmönster eller hörn som riskerar bli mörka tillhåll.

  Förslaget innebar också att framkomligheten mellan Gamla stan och Södermalmstorg skulle försvåras, enligt Larsson.

  – Oavsett hur den framtida gestaltningen kommer att se ut så är tydligheten och tryggheten det viktigaste att vi får rätt från början.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x