+
Ulla Bergström. Foto: White Arkitekter.
 • Mälardalen – vårt framtida Utopia?

  PUBLICERAD 2017-10-10 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-10-11 19:41

  Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2017. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Om vi gör rätt i planeringen tror jag att Mälardalsregionen kan utvecklas till ett samhälle med utopiska kvaliteter.

  På 700-talet anlades rikets första stad mitt i Mälaren, en plats där alla de bästa förutsättningarna sammanföll. Här fanns allt som behövdes för att hålla ett ungt samhälle vid liv. Under de följande 1 300 åren ökar befolkningen stadigt i regionen, även om just Birka kommer att spela ut sin roll som nav för utvecklingen. Under perioden 2011 till 2040 väntas Sveriges folkökning koncentreras till Mälardalen som väntas nå 3-miljonersstrecket runt 2040. Med så lång och rik historia vore det konstigt att inte vänta sig en lång och ljus framtid.

  Om vi föreställer oss att vi förmår fatta alla de rätta besluten för en hållbar och stabil utveckling, skulle Mälardalen kunna vara det närmaste vi kan komma ett utopia.

  I regionen finns allt som människor behöver för att utvecklas på individuell och samhällelig nivå. Maten är närproducerad tack vare ett fungerande jordbruk och det finns gott om platser för rekreation och såväl kulturell som biologisk mångfald. Här finns goda förutsättningar för att utveckla alla typer av bostäder med varierat utbud för unga och äldre, med många grader av täthet. Utvecklingen sker med stor respekt för både naturmiljöer och biotoper. Arbetsmarknaden visar en positiv utveckling och etableringarna i området ökar. En erkänd högskola lockar studenter från när och fjärran. Vi tar oss fram på räls, varför inte en Hyperloop i framtiden? Via vatten och via ett pålitligt kollektivt trafiknät.

  Det finns gott om regioner att studera för att hjälpa till att fatta kloka framtidsbeslut – ta efter goda exempel och lär av de dåliga. Hur överbryggas gränser i Öresundsregionen? Hur åstadkommer man hållbar utveckling i Rhein-Ruhrregionen? I den samtida verktygslådan för hållbar utveckling finns digitala strategier – hur kan vi skapa gemensamma lösningar för att fatta de bästa gemensamma besluten, för att tänka som en region? Från Mälardalen når man ut i världen, här finns Arlanda som en av Nordens tre största flygplatser, och med spårtrafik når man Oslo. Men likväl är det hur vi når varandra i vardagslivet som avgör framtidens livskvalitet. Tid för viktiga samtal, gränsöverskridande möten, ny kunskap och nya erfarenheter. Här finns föregångare som exempelvis Open Art i Örebro, som visar att ett starkt engagemang ger internationella ringar på vattnet och en varaktig kulturnärvaro. Kulturarvet hålls levande i allt från kuriosakabinett till hällristningar och berättarnät. Genom att inkludera kultur i stadsutvecklingen blir delade platser delade upplevelser.

  Framtidstro är en samhällsresurs som inte går att fejka. Där man talar om framtiden, där finns möjligheter att påverka den. När till och med bönderna känner tillförsikt och framtidstro – som 59 procent av dem gör i Mälardalen – då måste någon göra rätt. Det långsiktiga perspektivet på landskapets försörjningsmöjligheter uttrycks också hos Mälardalsrådet, som ser samarbete som en framgångsfaktor och en metod att åstadkomma tillväxt och utveckling.

  I höst ges kursen ”Framtid och scenariodesign” på Mälardalens högskola. Det måste vara början till vilken utopi som helst.

  Ulla Bergström
  Kontorschef Stockholm, White Arkitekter

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Västerås bygger staden inåt

  Fastighetsmarknad Den nya visionen för Västerås är ”staden utan gränser”. I samma andetag lyckas man bygga väldigt mycket stad just inom stadens gränser genom att omvandla gammal industrimark till blandade stadsdelar med bostäder, arbetsplatser och service. Den främsta symbolen för framåtandan blir nya resecentrum i stadsdelen Kungsängen.

 • Batterifabrik till Skellefteå

  Norr, Samhälle Northvolt meddelar att kampen mellan Skellefteå och Västerås om tillverkningen av lithium-jon batterier slutar med delat ansvar. Fabriken förläggs i Skellefteå medan huvuddelen av forskning och utveckling sker i Västerås.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

 • ANNONS
  • Ny finanschef på Real Holding

   Rekrytering Lars-Olof Olsten, diplomerad ekonom, tillträdde som CFO för Real Holding den första oktober. ”Med hans erfarenhet, kunskap och nätverk börjar vi lägga grunden för Real 2.0.”, säger vd Anna Weiner Jiffer.

  • Per Lindblad ny vd på bank

   Rekrytering Landshypotek Bank har utsett Per Lindblad, som varit verksam inom finansiering av fastigheter i över 20 år, som ny vd. Han kommer närmast från SEB.  ”Hans långa erfarenhet från fastigheter är en utmärkt grund”, säger styrelseordförande.

 • Ny affärsenhetschef för JM Bostad Riks

  Rekrytering Susanne Persson efterträder Sören Bergström som ansvarig för affärsenhet JM Bostad Riks i JMs koncernledning.

 • ANNONS
 • Catella bildar bolag och köper 72 fastigheter

  Fastighetsmarknad Catella bildar ett nytt bolag – Tre Kronor Property Investment. Ett första förvärv är gjort: 72 livsmedelsfastigheter i södra Sverige. Vd för det nya bolaget blir Michael Johansson, bland annat tidigare vd för ICA Fastigheter. 

 • Högre hyra för tiotusentals hushåll

  Bostäder - Syd Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och MKB är klara och resulterade i en hyreshöjning på 1,02 procent för cirka 22 500 hushåll i Malmö. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x