+
Illustration: Petter Furå.
 • Färre nyanlända anvisas nästa år

  PUBLICERAD 2017-10-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-10-05 13:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under nästa år ska 15 200 nyanlända anvisas enligt den bosättningslag som trädde i kraft 2016. Det meddelade regeringen på torsdagen.

  Lagen syftar till att förbättra nyanländas etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet och snabbare tas emot för bosättning i en kommun och kunna påbörja sin etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet.

  Lagen innebär att alla kommuner i Sverige, utan undantag, behöver planera för att kunna ta emot nyanlända för bosättning.

  Genom bosättningslagen fördelas ansvaret för mottagandet utifrån kommunernas arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek och övrigt mottagande av nyanlända i kommunen.

  – Bosättningslagen är en viktig strukturell förändring. Tidigare har det saknats verktyg för att styra mottagandet efter var nyanlända har förutsättningar att snabbt komma i arbete. Människor ska bosätta sig där förutsättningarna för etablering är de bästa och alla kommuner ska vara med och ta ansvar, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

  Det totala antalet personer som ska tas emot i kommunerna minskar nästa år vilket innebär att antalet som anvisas för bosättning blir färre jämfört med 2017.

  – Det är nödvändigt att alla kommuner fullt ut tar sitt ansvar och tar emot de nyanlända som anvisats till kommunen. Det är viktigt att kommuner som tar ett stort samlat ansvar för nyanlända får färre anvisade, säger Ylva Johansson.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Illustration: Petter Furå.