+
 • Yrkar på 3,5 procents hyreshöjning

  PUBLICERAD 2017-09-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-04 15:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  Inför årets hyresförhandlingar yrkar Fastighetsägarna i Stockholm att den allmänna hyresnivån behöver höjas med 3,5 procent under 2018. ”Siffrorna låter helt verklighetsfrämmande” säger Hyresgästföreningen – och därmed är ordkriget som pågått organisationerna emellan de senaste åren återigen igång.

  På måndagen lämnade alltså Fastighetsägarna Stockholm sitt yrkande till Hyresgästföreningen gällande ramavtalsförhandlingen för 2018-års allmänna hyresnivå, som inleds idag.

  De anser att den allmänna nivån alltså måste höjas med 3,5 procent för att ”säkerställa att hyresrätten även i framtiden ska kunna spela en viktig roll för Stockholms bostads- och arbetsmarknad”, enligt ett pressmeddelande. Förra året yrkade organisationen på 2,5 procents höjning, vilket ledde till att många förhandlingar strandade.

  – Utvecklingen av den allmänna hyresnivån har varit svag under årtionden. Under de senaste åren har problemen förvärrats eftersom hyresutvecklingen har understigit inflationen. För den som äger sina fastigheter långsiktigt innebär det att intäkterna minskar i reala termer, säger Nathalie Brard, chef hyresmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

  På riksnivå pekar Fastighetsägarnas analys på att nivån behöver öka med mellan 2,5 och 3,5 procent under 2018. Exakt var inom detta intervall regionföreningarnas yrkanden hamnar beror på den förväntade utvecklingen på den ort yrkandet avser.

  Hyresgästföreningens förhandlingschef i Stockholm, Per Björklind, säger till tidningen Hem&Hyra att han är förvånade över kravet, och säger att man redan kommit överens om tvåårsavtal med flera bolag på snitt 0,67 procent.

  – Jag har inte sett något detaljerat underlag, men de där siffrorna låter helt verklighetsfrämmande och plockat ur luften eftersom vi gjort upp på helt andra nivåer för 2018, säger han till tidningen.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadspolitiken under lupp

  Bostadsfrågan Vad har egentligen hänt sedan valet 2014? Med bara ett år kvar till nästa val sammanfattar vi några av de viktigaste bostadspolitiska händelserna och låter flera experter uttala sig i ämnet. ”Det finns problem som har växt de senaste åren, så är det svårt att ge bostadspolitiken ett högt betyg”, säger Hans Lind, professor inom fastighetsekonomi.

 • ”Fastigheter fortfarande bästa alternativet”

  Fastighetsmarknad Det är en fortsatt stabil bostadsmarknad med goda fundament när man tittar på befolkningstillväxt, urbanisering, låga räntor, höga transaktionsvolymer och låga yielder. Det visar Newsec Property Outlook, som släpps på onsdagen under Business Arena.

 • Cushman & Wakefield rekryterar två

  Rekrytering Henrik Lettesjö och Fredrik Rost har rekryterats till affärsområdet Valuation & Advisory på Cushman & Wakefield.

 • ANNONS
 • Amasten rekryterar från Rikshem

  Rekrytering Amasten har rekryterat Magnus Jägre till rollen som hållbarhetschef. Han kommer närmats från Rikshem där han varit CIO och innan dess arbetade han som global driftschef på H&M:s IT-avdelning.

 • ANNONS
 • Nu byggs Oceanhamnen

  Fastighetsmarknad - Syd Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District som beräknas bli klar år 2020.

 • Tummen ned för Nobel Center

  Fastighetsmarknad Riksantikvarieämbetet avslår detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. ”Det är glädjande att Riksantikvarieämbetet sågar förslaget”, säger Björn Tarras-Wahlberg.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x