+
Anders Danielsson. Foto: Skanska.
 • Tar han över tyngsta posten?

  PUBLICERAD 2017-09-15 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-09-15 10:01

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nyheten om att Johan Karlström avgår från vd-posten i Skanska var kanske inte helt oväntat med tanke på hur länge han har suttit på posten men oavsett är det en stor nyhet med tanke på att Skanskas vd är en av de absolut tyngsta enskilda posterna i den svenska samhällsbyggnadssektorn, om inte den tyngsta. Frågan är därför vem som ska axla Karlströms mantel?

  Skanska har länge varit en fantastisk plantskola i sektorn och många av branschens höga chefer är skolade inom Skanska-koncernen, exempelvis Fredrik Wirdenius, Anders Jarl, P-G Persson med flera. Man har dessutom en tradition att hitta ny vd inom de egna leden och har en process för att ”träna upp” framtida ledare.

  Lågoddsaren att ta över bolaget är Anders Danielsson som är vice vd sedan några år tillbaka. Danielsson har gått den traditionella vägen till toppen inom Skanska och tog nyligen tog över ansvaret för koncernens verksamhet i USA. Han kan koncernens affär väl, har varit vd för Skanska  Sverige och även i Norge samt har ansvar för infrastrukturverksamheten. Flera bedömare tippar Danielsson som den mest sannolika efterträdaren till Karlström även om man i dagsläget bara kan spekulera i det. Svaret får vi innan årsskiftet.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x