• Tar han över efter Paulsson?

  PUBLICERAD 2017-09-25 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-09-26 17:29

  Textstorlek

  Dela med andra

  När Erik Paulsson nu meddelat att han går i välförtjänt pension uppstår naturligtvis frågan vem som kommer att axla hans mantel som styrelseordförande i Fabege och Wihlborgs, och därmed som någon sorts ledare av Paulsson-sfären.

  Ett naturligt alternativ hade kanske varit sonen Svante Paulsson som suttit i några av Paulsson-sfärens styrelser, men det måste anses vara osannolikt med tanke på att han så sent som i våras lämnade sina platser i både Fabege och Diös till förfogande. Enligt uppgifter till Fastighetsnytt då ville han inte ta över efter sin far och planerade en flytt till USA.

  En annan kandidat är Svante Paulssons syster Sara Karlsson, som redan nu sitter i Wihlborgs styrelse, men liksom brodern har hon begränsad erfarenhet av fastighetsföretagande. Även om hon eventuellt har ambitionen att ta över tyglarna i familjeimperiet så kommer hon sannolikt att bida sin tid och samla på sig erfarenhet.

  Erfarenhet är för övrigt ingen bristvara inom Paulsson-sfären då samtliga sex börsnoterade bolag, som vanligtvis räknas till sfären, i sin ledning har personer som skulle kunna ta över klubban i både Fabege och Wihlborgs. Undantaget är kanske Catena vars vd Benny Thögersen är ny i branschen och inom sfären. Där har man å andra sidan exekutive styrelseordföranden Gustaf Hermelin som lämnade vd-jobbet i våras för att ta över ordförandeskapet i Catena. Han måste anses vara en lågoddsare att ta över som sfärens ledarfigur, kanske helst tillsammans med Wihlborgs vd Anders Jarl (och sin yngre bror Christian Hermelin, vd för Fabege).

  Samtliga tre har långa och framgångsrika karriärer bakom sig inom sfären, är mycket välansedda inom branschen och har skolats in i Erik Paulssons tillåtande ledarskapsstil. Det som talar för Gustaf Hermelin är kanske främst det faktum att han har redan lämnat den operativa rollen bakom sig. Han har fått smaka på ordförandeskapet i ett publikt bolag och har dessutom tagit över klubban i Investors fastighetsbolag Vectura.

  Gustaf Hermelins beslut att lämna det operativa ledarskapet i Catena över till Benny Thögersen i våras var lite överraskande och redan då spekulerades det i branschen att han förberedde sig för att ta över som Paulsson-sfärens ledarfigur. Det var dock endast spekulationer och än så länge kan vi bara spekulera då det inte råder någon tvekan om att också Christian Hermelin och Anders Jarl är fullvärdiga kandidater att ta över klubborna i Fabege och Wihlborgs, men frågan är om de är redo att lämna över det operativa.

  Ytterligare ett par sannolika kandidater kan sedan vara sfärens advokat, Jan Litborn, som redan tagit plats i Fabeges styrelse och Anders Nelson, vd för Paulssons maktbolag Backahill. Sammanfattningsvis lär den riktiga lågoddsaren väl ändå vara Gustaf Hermelin men facit får vi nästa vår.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Skanska säljer vårdboende

  Transaktioner väst Skanska har sålt ett vårdboende i Angered, Göteborg, under uppförande för cirka 240 miljoner kronor. Köpare är Northern Horizons vårdfastighetsfond och hyresgäst blir Ambea.

 • ANNONS
 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived