+
Bland annat stod Ylva Johansson, Annie Lööf och Per Bolund på scen. Foto: Maria Nordlander.
 • Öppnar för nya bostadspolitiska samtal

  PUBLICERAD 2017-09-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-08 10:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  Under ett så kallat hearing på fredagsmorgonen frågades politiker ut om utvecklingen framåt i Stockholmsregionen. Bland många självklarheter meddelade regeringsföreträdare ett tydligt ”ja” i frågan om nya bostadssamtal med oppositionen.

  Branschen gör vad den kan för att få upp bostadsbristen på agendan inför nästa års riksdagsval – på fredagen exakt om ett år. I Stockholms Handelskammares regi behandlades flera av de frågor som rör branschen, och Stockholms utveckling.

  En av dem är bostadsfrågan – i en huvudstad där företag återkommande klagar på svårigheten att rekrytera på grund av bostadsbristen, men där byggtakten också stigit varje år de senaste åren.

  Vid en handuppräckning räckte dock ingen i panelen upp handen på frågan om bostadsbristen kan byggas bort. Istället verkar fokus ligga på förändringar i regler och strukturer.

  ­– Köerna växer trots att det byggs mer. Vi måste ta tag i de stora frågorna som hyresregleringen på hyresmarknaden och att riksintressen idag täcker halva Sverige yta, vilket i praktiken betyder att det inte går att bygga i halva Sverige. Vi måste också underlätta för andrahandsuthyrning, men framför allt måste vi ta tag i de stora strukturreformerna där skatterna är den stora pusselbiten, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf.

  Regeringsföreträdarna på plats, arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och finansmarknadsminister Per Bolund (MP), är nöjda med den ökade byggtakten – men håller med om att det krävs större strukturreformer för att komma till rätta med problemen på bostadsmarknaden.

  – Jag är glad att det finns en vilja att diskutera och ta tag i frågorna. En stor skillnad under mandatperioden är att de olika departementen jobbar tillsammans, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

  Förra året bjöd regeringen in till bostadspolitiska samtal med Alliansen och Vänsterpartiet – samtal som slutade med att oppositionen lämnade under något stormiga förhållanden. Sedan dess har samtalen legat på is – men både Ylva Johansson och Per Bolund meddelar att dörren står öppen för nya samtal – även om någon formell inbjudan inte verkar ha kommit.

  – Men för att Stockholm ska växa behöver vi även bygga på andra ställen än just här. För det krävs stora investeringar i infrastruktur som gör att arbetsmarknadsregionen växer, säger Ylva Johansson.

  Maria Nordlander  

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadspolitiken under lupp

  Bostadsfrågan Vad har egentligen hänt sedan valet 2014? Med bara ett år kvar till nästa val sammanfattar vi några av de viktigaste bostadspolitiska händelserna och låter flera experter uttala sig i ämnet. ”Det finns problem som har växt de senaste åren, så är det svårt att ge bostadspolitiken ett högt betyg”, säger Hans Lind, professor inom fastighetsekonomi.

 • Nu byggs Oceanhamnen

  Fastighetsmarknad - Syd Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District som beräknas bli klar år 2020.

 • Amasten rekryterar från Rikshem

  Rekrytering Amasten har rekryterat Magnus Jägre till rollen som hållbarhetschef. Han kommer närmats från Rikshem där han varit CIO och innan dess arbetade han som global driftschef på H&M:s IT-avdelning.

 • ANNONS
 • Tummen ned för Nobel Center

  Fastighetsmarknad Riksantikvarieämbetet avslår detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. ”Det är glädjande att Riksantikvarieämbetet sågar förslaget”, säger Björn Tarras-Wahlberg.

 • ANNONS
 • Tecknar stort avtal med Swedbank i Sundbyberg

  Uthyrning Fabege har tecknat ett grönt hyresavtal med Swedbank omfattande 16 500 kvadratmeter i fastigheten Grand Central Sundbyberg där banken samlokaliserar flera olika funktioner. Kontorsdelen är därmed fullt uthyrd.

 • Einar Mattsson bildar nytt bolag

  Fastighetsmarknad, Rekrytering Förvaltningsenheten inom Einar Mattsson kommer från den första oktober övergå till ett nytt bolag. Vd för det nya bolaget blir nuvarande affärsområdeschef, Mikael Dimadis.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x