+
Lunds centralstation. Foto: Lunds kommun
 • Lunds centralstation får ny skepnad

  PUBLICERAD 2017-09-25 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-09-25 10:48

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nu går arbetet med att omvandla området runt Lunds centralstation in i en ny fas och stadsbyggnadskontoret ska ta fram fyra nya detaljplaner. Det är planer för den nya centralstationsbyggnaden, ett underjordiskt cykelgarage, en tomt längs Spolegatan och för den västra sidan av spåret.

  – Nu tar vi fram avgörande planer för järnvägsstationen och närområdet för att fler ska kunna använda kollektivtrafiken, samtidigt som vi ska lösa trängsel och de utmaningar som finns i dag, säger Björn Abelson (S), ordförande Byggnadsnämnden i Lund, i ett pressmeddelande.

  Det handlar exempelvis om utmaningar kring täthet, arkitektur och trafik. Flera röster har påpekat att det borde byggas mer och tätare vid stationen, enligt kommunen, som nu undersöker om det är möjligt och om man kan bygga högre. Ett vinnande arkitektförslag för Lunds C kommer att presenteras i slutet av året och arbetas därefter in i detaljplanen. Utredningen tar även reda på hur bilarna ska köra till stationen på den västra sidan och vad det har för effekt på Bjeredsparken och boende.

  – Den nya centralstationen kommer bli ett betydelsefullt nav för Lunds kommun, regionen och internationella besökare. Det är en plats öppen för alla, säger Marcus Horning, stadsbyggnadsdirektör, i ett pressmeddelande.

  Detaljplanerna kommer att följa det ramprogram som byggnadsnämnden med bred politisk förankring beslutade om 2015. Det innebär bland annat att den nya centralstationen ska byggas längre norrut än den nuvarande. Stationsbyggnaden kommer att spänna över spåren och binda ihop staden på ett nytt sätt, enligt kommunen. De som cyklar, promenerar eller åker kollektivt till stationen kommer att få högsta prioritet.

  Förhoppningen är att ha ett gemensamt samråd för samtliga fyra detaljplaneförslag nästa vår med berörda och intresserade.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x