+
Karlatornet är juvelen i den framväxande Karlastaden. Bild: Serneke.
 • Länsstyrelsen: Grönt ljus till Karlastaden

  PUBLICERAD 2017-09-28 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-28 08:51

  Textstorlek

  Dela med andra

  Detaljplanen för Karlastaden, som i somras godkändes av kommunfullmäktige i Göteborg, har nu även fått grönt ljus från Länsstyrelsen.

  Det var efter att kommunfullmäktige i juni antagit detaljplanen, efter många turer, som Länsstyrelsen beslutade att ta in kommunens beslut för prövning med motivet att ”planeringsförutsättningarna för planen behövde förtydligas”, eftersom man befarade att riksintresset skulle kunna skadas och att bebyggelsen skulle bli olämplig för människors hälsa och säkerhet.

  Länsstyrelsen konstaterar nu i sitt beslut att de avtal och avsiktsförklaringar som efterfrågats har inkommit samt att man nu ”inte längre befarar att det föreligger risk för påtaglig skada på riksintresset för kommunikationer eller att genomförande av bebyggelse enligt planen blir olämplig med hänsyn till människors hälsa och säkerhet. Länsstyrelsen beslutar därför att inte upphäva planen.”

  Länsstyrelsen slår även fast att deras beslut inte kan överklagas.

  – Även om detta var ett väntat beslut så känns det naturligtvis bra att vi kommer vidare i processen och ett steg närmare den byggstart som både vi, alla som köpt lägenhet i Karlatornet och många andra göteborgare väntar på, säger Ola Serneke, vd på Serneke. Nu är det fullt fokus på att förverkliga detta projekt med såväl bra arkitektonisk utformning som med god ekonomi.

  Redaktionen

  4 kommentarer

  1. Mia Larsson 2017-10-11

   jag e 18 år o bor i Lerum och detta bygge får inte hända stan är för liten bor max 250.000 i Göteborg o ni ska bygga ett jädra New York?!?!?!!!! No way jag kommer överklaga detta, 16 våningar vore mycket bättre, stan är för liten för detta höga hus fattar ni inte detta? sätt P för detta nu. Hur överklagar man? Nån som vet? Grönt ljus va e det, ska ju vara rött ljus för detta. minst 90% av alla Göteborgare jag känner är i mot detta bygge…..

   Reply

   • Marcus 2017-10-30

    Göteborg har närmare 600 000 invånare och storstadsområdet strax över en miljon.

    Reply

  2. Niklas 2017-10-11

   Gött mos, när börjar bygget då? Verkar ju grönt allt nu va ? är ju bara till o bygga elle? Jag kan hjälpa till har en grävare kan påla med. om jag får en fet kosing så klart, skämt o sido bara. Men börja bygg nu, innan nån annan sur kärring överklagar. Konstigt att 1 person bara kan stoppa allt är ju fan sjukt. tur ni fick grönt ljus i alla fall….. Grattis bygg lite extra sätt en mast på så den når 300 meter våre fan coolt. Lycka till Gubbar o Grattis

   Reply

  3. Göta Hult 2017-10-11

   Braaaaaaaaaaa Nu sätter vi Göteborg på Kartan precis som New York, Toronto, Vancover, Sydney. Göteborg blir bara bättre o bättre o västlänken mycket bra med. Nu ska vi ha 3-4 skyskrapor nära läppstiftet på södra älvstranden på mellan 110-120 meter ska ligga bakom läppstiftet vid nya bron.Blir bra detta. sedan Göteborg Gate vid gårda minst 5 skyskrapor nu ska vi ha skyskrapor vi ska tamme fan slå New York nu asså…. o bygger Stockholm sin skrapa på 300 meter ska vi tamme fan bygga en på 600 meter ute vid Mölndal eller Partille

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • C: Testa affordable housing i Stockholm

  Bostadsfrågan, Opinion Stora delar av Europa och OECD har omfattande satsningar på överkomliga bostäder, ”affordable housing”, något som Sverige saknar helt. Vi behöver erkänna att regeringen, liksom styret i Stockholm, inte levererat. Det uppenbara i Stockholm och Sverige är att lätta på dyra regleringar för att få ned kostnaderna i utbyte mot att en andel av de som byggs måste hyras ut till lägre hyror. 

 • Linda Rosen blir vd på Lindbäcks

  Norr, Rekrytering Linda Rosén blir vd på Lindbäcks Group AB. Hon kommer närmast från rollen som leancoach på företaget. 

 • Jesús Azpeitia till Tengbom

  Rekrytering Arkitektprofilen Jesús Azpeitia har rekryterats som kreativ ledare för Tengbom i Stockholm. Hans uppdrag är att stärka uttrycket och innovationen i gestaltningen.

 • ANNONS
  • Serneke miljoninvesterar i fjällanläggning

   Hotell Serneke investerar 10 miljoner kronor på Fjätervålen och blir därmed 40-procentiga ägare till fjällanläggningen. Det beslutades på en årsstämma i helgen.

  • Newsec får driftuppdrag

   Hotell Newsec har fått i uppdrag att sköta driften av Blue Hotel på Lidingö, Stockholm. Fokus i det nytecknade uppdraget ligger på teknisk service och drift av alla hotellets faciliteter, inklusive konferens och spa.

 • Miljardorder från Akademiska Hus

  Fastighetsmarknad, Forskning Akademiska Hus har givit NCC i uppdrag att bygga ut Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Ordervärdet uppgår till 915 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • JLL stärker upp retail i Göteborg

  Rekrytering Pernilla Andersson rekryteras till JLL:s kontor i Göteborg där hon ska arbeta med uthyrning av retail. Hon har enligt ett pressmeddelande från JLL många års erfarenhet av kvalificerad rådgivning kopplat till retail.

 • Oscar bildar JV med Starwood

  Bostäder Oscar Properties och den internationella investmentjätten Starwood Capital har bildat ett joint venture kring utvecklingen av Oscars projekt Primus 1 på Lilla Essingen.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x