+
Tomas Pousette.
 • Finnkampen engagerar mer än reporäntan

  PUBLICERAD 2017-09-07 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-09-07 16:37

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken var enig vid räntemötet om att penningpolitiken ska vara fortsatt expansiv. Reporäntan ligger kvar på -0,5 procent, prognosen för reporäntan är oförändrad och köpen av statsobligationer löper som planerat. Vad är det som får Riksbanken att hålla fast vid sin bedömning att reporäntan endast kommer att höjas med 1 procentenhet under de närmaste tre åren?

  Ett viktigt skäl till Riksbankens hållning är de internationella förhållandena. Konjunkturen i omvärlden förbättras men den globala inflationen är dämpad. Förväntningarna på kommande räntehöjningar från den amerikanska och europeiska centralbanken har också sjunkit. Eftersom kronans utveckling är av stor betydelse för de svenska inflationsutsikterna, så begränsas Riksbankens manöverutrymme av vad de stora centralbankerna gör.

  När inflationen under lång tid varit lägre än målet på 2 procent har Riksbanken också större överseende med om den tillfälligt överskrider målet. Den höga inflationen i juli påverkades också kraftigt av stora prisökningar på några få poster, vilket gör utfallet osäkert.

  Ett tredje skäl för Riksbanken att gå försiktigt fram är att kostnadstrycket i den svenska ekonomin är lågt. Trots att flera indikatorer visar på ett högt kapacitetsutnyttjande, så är löneökningstakten låg. Det här kan givetvis ändras men än så länge ger det Riksbanken möjlighet att avvakta.

  Det var en ovanligt avspänd och livlig riksbankschef som presenterade räntebeslutet, vilket gav välbehövlig fart åt presskonferensen där annars det mesta var sig likt från förra räntemötet i juli. Stefan Ingves blev särskilt engagerad när frågan om effekterna av flytten av Nordeas huvudkontor till Helsingfors kom på tal. Även om en lång utläggning mynnade ut i att det är för tidigt att dra några säkra slutsatser om hur den svenska finansiella stabiliteten påverkas, så märks tydligt att det här är frågor som Ingves brinner för. Intresset ger många möjligheter när riksbankschefen avgår vid årsskiftet men det vet väl alla chefsrekryterare redan.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadspolitiken under lupp

  Bostadsfrågan Vad har egentligen hänt sedan valet 2014? Med bara ett år kvar till nästa val sammanfattar vi några av de viktigaste bostadspolitiska händelserna och låter flera experter uttala sig i ämnet. ”Det finns problem som har växt de senaste åren, så är det svårt att ge bostadspolitiken ett högt betyg”, säger Hans Lind, professor inom fastighetsekonomi.

 • Nu byggs Oceanhamnen

  Fastighetsmarknad - Syd Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District som beräknas bli klar år 2020.

 • Amasten rekryterar från Rikshem

  Rekrytering Amasten har rekryterat Magnus Jägre till rollen som hållbarhetschef. Han kommer närmats från Rikshem där han varit CIO och innan dess arbetade han som global driftschef på H&M:s IT-avdelning.

 • ANNONS
 • Tummen ned för Nobel Center

  Fastighetsmarknad Riksantikvarieämbetet avslår detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. ”Det är glädjande att Riksantikvarieämbetet sågar förslaget”, säger Björn Tarras-Wahlberg.

 • ANNONS
 • Tecknar stort avtal med Swedbank i Sundbyberg

  Uthyrning Fabege har tecknat ett grönt hyresavtal med Swedbank omfattande 16 500 kvadratmeter i fastigheten Grand Central Sundbyberg där banken samlokaliserar flera olika funktioner. Kontorsdelen är därmed fullt uthyrd.

 • Einar Mattsson bildar nytt bolag

  Fastighetsmarknad, Rekrytering Förvaltningsenheten inom Einar Mattsson kommer från den första oktober övergå till ett nytt bolag. Vd för det nya bolaget blir nuvarande affärsområdeschef, Mikael Dimadis.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x