+
Nordhavn.
 • Blåser Köpenhamn Göteborg på konfekten?

  PUBLICERAD 2017-09-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-09-08 14:57

  Textstorlek

  Dela med andra

  Sernekes skyskrapa i Göteborg har under hela processen stoltserat med att det kommer att bli Nordens högsta hus. Men Karlatornet får nu konkurrens – i Köpenhamn har nämligen planerna i Nordhavn fått inslag av skyskrapor så höga som 330 meter.

  Köpenhamns kommun har länge arbetat med planerna för Nordhavn och hur platsen ska utvecklas. I den ursprungliga planen ingår inte någon skyskrapa – men politikerna ska nu ta ställning till om planen ska ändras.

  Anledningen till det är att två projektutvecklare parallellt presenterat projekt där man vill bygga skyskrapor på 330, 190 och 280 meter.

  Det första projektet kallas ”H.C Andersen Adventure Tower” och omfattar en investering på 6,5 miljarder danska kronor. I priset ingår ett 280 meter högt ”äventyrstorn” och en äventyrspark. Målet är att locka familjer, turister och medborgare med ”sagor och äventyr”. Deloitte har anlitats för att hitta investerare som man hoppas hitta bland danska och internationella sådana samt pensionsfonder.

  Den danska nationalklenoden H.C Andersens torn fick dock nyligen konkurrens – när en annan projektutvecklare presenterade ”Great Northern Tower” på exakt samma plats. I förslaget ingår två höga torn, där det högsta inte bara skulle bli högst i Norden utan även hela Europa, bortsett från Moskva med sina 330 meter. I det här förslaget ingår hotell, lägenheter, butiker och kontor. Det är arkitektfirman BIG som ritat tornen, formade som två gigantiska segel ut mot havet. Totalt skulle de två byggnaderna omfatta 283 000 kvadratmeter.

  Om byggnaderna kommer att se dagens ljus kommer de att ingå i en större omvandling av Nordhavn från industriområde till stad med 40 000 boende. Men huruvida den danska huvudstaden kommer att sno titeln med det högsta huset från Göteborg återstår att se. Kommunen har dock meddelat att man ska ändra sin plan – därefter kan besked lämnas.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Kicki Björklund: Låt hyresgästerna visa vägen

  Krönikor, Valåret 2018 Att bidra till utvecklingen av stadens utsatta områden är ett av fastighetsbranschens absolut viktigaste uppdrag. Som fastighetsägare har vi en direkt påverkan på de miljöer vi verkar i och har därför skyldighet att ta vår del av ansvaret. Men ska det bli skillnad på riktigt måste de boende involveras – hela vägen.  

 • Skanska bygger i Västra Hamnen

  Transaktioner - Syd Malmö stads tekniska nämnd klubbade på tisdagen igenom försäljningen av en fastighet i Västra Hamnen för över 29 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. 

 • Carlsberg hyr lokal av Castellum

  Logistik/Lager Carlsberg Sverige tecknar avtal om en lagerlokal i Rosersberg, strax utanför Stockholm. ”Det är jätteroligt”, säger Anders Hägglund, affärsområdeschef på Castellum.

 • ANNONS
 • Hufvudstaden hyr ut i Göteborg

  Uthyrning väst Hufvudstaden etablerar Galleri Fredstan på Södra Hamngatan 55 i Göteborg. Uthyrningen omfattar 1500 kvadratmeter och galleriet slår upp dörrarna den 16 mars 2018. Det är företaget Nordic Exhibitions och Event AB som ligger bakom satsningen. 

 • ANNONS
 • Gråzon om flyttkedjornas effekt

  Valåret 2018 Att hävda att nybyggnationen resulterar i större rörlighet som frigör billiga bostäder och sänker trösklarna på bostadsmarknaden är ett populärt argument, men det saknas enligt forskare empiriska belägg. Tvärtom fungerar flyttkedjorna såpass dåligt att resurssvaga hushåll ofta hamnar i botten.

 • Riksbyggen växer inom förvaltning

  Fastighetsmarknad, Transaktioner Riksbyggen förvärvar Agenta Förvaltning och utökar därmed affärsområdet fastighetsförvaltning. Det förvärvade bolaget förvaltar 450 bostadsrättsföreningar framför allt i Stockholm. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x