+
Sarah Pettersson och Mikael Svenske. Foto: Teresa Ahola
 • Fotboll ska vända förlust till vinst

  PUBLICERAD 2017-08-24 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-08-24 15:52

  Textstorlek

  Dela med andra

  Förra veckan arrangerade Stena Fastigheter för andra året i rad en fotbollsturnering för att ge barn och ungdomar en röst och möjlighet att påverka sitt närområde. Den här gången låg fokusen på sophantering – ett välkänt problem i Fisksätra.

  Turneringen arrangerades tillsammans med Futebol dá Força, som utsågs till ”Årets peppare” på Idrottsgalan i år, och det lokala föreningslivet, som bland annat Fisksätra Folkets Hus, Fisksätra IF och Ung i Fiskis. Mellan matcherna passade Stena Fastigheter på att lära barn och unga mer om miljö och sophantering, bland annat genom en fimpplockartävling och tipspromenad.

  – Det är ju oftast inte barnen själva som slänger soporna på fel ställe, beteenden går snarare i arv och vi vill försöka bryta sådana mönster. Om barn börjar ifrågasätta sina föräldrars beteende, så kanske de också ändrar sig på sikt, säger bolagets kommunikatör Mikael Svenske.

  Relationer med lokalsamhället och affärsnyttan går hand i hand på företaget. Även om inte affärsnyttan är det centrala i sådana här sociala aktiviteter, så måste den alltid finnas med i bakgrunden för att evenemanget ska bli av överhuvudtaget.

  – Vi vill förändra beteenden, men satsar också pengar på turneringen för att minska våra onödiga kostnader när det gäller sophanteringen, säger Mikael Svenske.

  Felsorteringen av sopor i Fisksätra kostar företaget miljontals kronor om året.

  – Vi lägger tre miljoner extra på hanteringen eftersom sopor slängs på fel ställe och vi måste göra extratömningar och annat. Det är pengar som kunde gå till roligare saker, som exempelvis fotboll, en ny lekplats eller något annat för området, säger relationsförvaltare Sarah Pettersson.

  Öronmärker ni nya besparingar på aktiviteter för boende?
  – Det är svårt att lova det, men en del av det, absolut. Vi kan även låta boende vara med och rösta för att bestämma hur pengarna ska användas. Det är viktigt att boende ser att de får tillbaka något genom att förändra sitt beteende, säger Mikael Svenske.

  Stena Fastigheter är mer eller mindre den enda bostadsaktören i Fisksätra och trots att företaget inte har stora problem med skadegörelser i området, så arbetar man med frågan i förebyggande syfte, för att motverka den typen av beteenden.

  – Socialt ansvarstagande är alltid en god affär. Det är en långsiktig investering för att skapa ett blomstrande samhälle. Pengamässigt är det ganska lite som behövs för att skapa stor nytta på lång sikt, säger Sarah Pettersson.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadspolitiken under lupp

  Bostadsfrågan Vad har egentligen hänt sedan valet 2014? Med bara ett år kvar till nästa val sammanfattar vi några av de viktigaste bostadspolitiska händelserna och låter flera experter uttala sig i ämnet. ”Det finns problem som har växt de senaste åren, så är det svårt att ge bostadspolitiken ett högt betyg”, säger Hans Lind, professor inom fastighetsekonomi.

 • ”Fastigheter fortfarande bästa alternativet”

  Fastighetsmarknad Det är en fortsatt stabil bostadsmarknad med goda fundament när man tittar på befolkningstillväxt, urbanisering, låga räntor, höga transaktionsvolymer och låga yielder. Det visar Newsec Property Outlook, som släpps på onsdagen under Business Arena.

 • Cushman & Wakefield rekryterar två

  Rekrytering Henrik Lettesjö och Fredrik Rost har rekryterats till affärsområdet Valuation & Advisory på Cushman & Wakefield.

 • ANNONS
 • Amasten rekryterar från Rikshem

  Rekrytering Amasten har rekryterat Magnus Jägre till rollen som hållbarhetschef. Han kommer närmats från Rikshem där han varit CIO och innan dess arbetade han som global driftschef på H&M:s IT-avdelning.

 • ANNONS
 • Nu byggs Oceanhamnen

  Fastighetsmarknad - Syd Ett stenkast från Knutpunkten i Helsingborg pågår nu utvecklingen av ett helt nytt affärsdistrikt – Oceanhamnen Waterfront Business District som beräknas bli klar år 2020.

 • Tummen ned för Nobel Center

  Fastighetsmarknad Riksantikvarieämbetet avslår detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. ”Det är glädjande att Riksantikvarieämbetet sågar förslaget”, säger Björn Tarras-Wahlberg.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x