+
Håvard Bjorå. Foto: Cushman & Wakefield.
 • Fortsatt stark efterfrågan efter nordiska fastigheter

  PUBLICERAD 2017-08-11 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-08-11 16:07

  Textstorlek

  Dela med andra

  Semestern är över för många och ett händelserikt andra halvår väntar. Fastighetsnytt bad Håvard Bjorå, nordisk analyschef på Cushman & Wakefield, att blicka mot horisonten för att se vilka frågor blir på agendan den närmaste tiden.

  Tror du transaktionsvolymerna på de nordiska marknaderna kommer att hålla i sig under andra halvåret?

  Ja, av den anledningen att överlag ser pipeline bra ut. Det kommer ut attraktiva objekt och efterfrågan har varit urstark. Cushman & Wakefield’s Investor Confidence Index, både i Norge och i Sverige, indikerar en fortfarande stark investeringsvilja. Vidare indikerade resultaten från vårens rapport ”Great Wall of Money – Nordic edition” att det fanns mycket kapital som söker exponering mot nordiska fastigheter och det kapitalet finns fortfarande.

  Vilka blir de viktigaste frågorna de närmaste månaderna?

  Här finns det mycket att välja mellan men jag säger utvecklingen på bostadsmarknaden, räntan och vart vi befinner oss i investeringscykeln. På längre sikt är det viktiga frågor rörande bland annat proptech, workplace wellbeing och framtidens handel som kommer i fokus.

  Hur påverkas marknaden av den globala oron?

  I förhållande till dagens rubriker ser vi en liten direkt inverkan på fastighetsmarknaden, men påverkas givetvis, som allt annat, vid förändringar i till exempel räntan eller kreditspreadar. Vidare är icke-nordiska investerare fortfarande en minoritet i köpvolym på den nordiska marknaden.

  Sverrir Thór

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Risken i kommersiella fastigheter har ökat

  Fastighetsmarknad, Opinion Riksbanken publicerade 2011 en rapport om ”risker på den svenska bostadsmarknaden”. Vi skrev där ett kapitel om den svenska kommersiella fastighetsmarknaden. Vår allmänna bedömning var att den kommersiella fastighetsmarknaden var i balans. När vi nu tar del av statistik från marknaden för kommersiella fastighetsinvesteringar kan vi konstatera att i vissa segment är direktavkastningskraven nere på nivåer som i ett längre perspektiv inte är hållbara.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x