+
I Biblioteksstan och kring Stureplan noteras de högsta hyrorna men för de flesta bolag är det snitthyrorna som är den viktigaste parametern. Foto: Pelle Nilsson/Hufvudstaden.
 • Fortfarande utrymme för stigande hyror?

  PUBLICERAD 2017-08-15 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-08-18 14:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  Topphyrorna i Stockholms CBD ligger på en historisk rekordnivå och det snackas om siffror över 8000 kronor per kvadratmeter och år i lägen kring exempelvis Norrmalmstorg. Topphyran kan vara en intressant indikator på trycket på marknaden men en annan, och kanske viktigare, sådan är snitthyrorna. Det är snitthyrorna som de flesta fastighetsbolag fokuserar på när de bedömer marknaden, hur mycket man får per kvadratmeter för hela beståndet snarare än vad man kan få per kvadratmeter i de absolut bästa lägena.

  Enligt statistik som rådgivningsföretaget Cushman & Wakefield tagit fram och Fastighetsnytt har tagit del av är medelhyrorna i Stockholms CBD även de på historiskt sett höga nivåer för närvarande men det krävs ändå lite till innan noteringarna från tidigt 1990-tal, då fastighetsbubblan kulminerade, eller början på det här århundradet då en annan bubbla, nämligen IT-bubblan, var nära att brista.

  Således ligger snitthyrorna i CBD nu på 4550 kronor per kvadratmeter och år, enligt Cushman & Wakefield, vilket kan jämföras med 4975 kronor år 1990 och 5400 kronor år 2000. Även åren innan 1990 var snitthyran i CBD högre än vad den är nu, 4650 kronor både 1988 och 1989. Notera att jämförelsen bygger på reala värden, alltså justerat för KPI, då en nominell jämförelse skulle vara föga intressant.

  Cushman & Wakefields tidsserie sträcker sig tillbaka till 1985 och hyresnivåerna nu är de sjätte högsta under denna period.

  Utbud och efterfrågan
  En annan indikator på trycket i ekonomin och branschen kan vara vakansgraderna i CBD. Korrelationen mellan hyresnivåer och vakansnivåer är negativ, låga vakanser innebär höga hyror (utbud och efterfrågan) och därmed kan vi konstatera att vakanserna för närvarande är väldigt låga. Dock är vi fortfarande inte på rekordnivåer där heller. För närvarande ligger vakansgraden i city på 3,5 procent enligt Cushman & Wakefield, vilket med alla mått mätt är en väldigt låg vakansgrad men jämför man med exempelvis åren kring millennieskiftet är det en relativt hög vakansgrad.

  Åren 1999 och 2000 låg vakansgraden i CBD på 2 procent och i mitten på 80-talet, var den 3 procent.

  Det kan vara frestande att extrapolera på dessa siffror och då kan slutsatsen vara den att det finns fortfarande utrymme för vakanserna att sjunka ytterligare och hyrorna därmed att stiga. Samtidigt kan vi då konstatera att marknaden och ekonomin eventuellt närmar sig bristningsgränsen. Man bör dock vara försiktig med sådana spekulationer då det finns flera olika faktorer, både interna och externa, som påverkar det ekonomiska läget och vissa av dem är mer eller mindre oförutsägbara.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Kicki Björklund: Låt hyresgästerna visa vägen

  Krönikor, Valåret 2018 Att bidra till utvecklingen av stadens utsatta områden är ett av fastighetsbranschens absolut viktigaste uppdrag. Som fastighetsägare har vi en direkt påverkan på de miljöer vi verkar i och har därför skyldighet att ta vår del av ansvaret. Men ska det bli skillnad på riktigt måste de boende involveras – hela vägen.  

 • Skanska bygger i Västra Hamnen

  Transaktioner - Syd Malmö stads tekniska nämnd klubbade på tisdagen igenom försäljningen av en fastighet i Västra Hamnen för över 29 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. 

 • Carlsberg hyr lokal av Castellum

  Logistik/Lager Carlsberg Sverige tecknar avtal om en lagerlokal i Rosersberg, strax utanför Stockholm. ”Det är jätteroligt”, säger Anders Hägglund, affärsområdeschef på Castellum.

 • ANNONS
 • Hufvudstaden hyr ut i Göteborg

  Uthyrning väst Hufvudstaden etablerar Galleri Fredstan på Södra Hamngatan 55 i Göteborg. Uthyrningen omfattar 1500 kvadratmeter och galleriet slår upp dörrarna den 16 mars 2018. Det är företaget Nordic Exhibitions och Event AB som ligger bakom satsningen. 

 • ANNONS
 • Gråzon om flyttkedjornas effekt

  Valåret 2018 Att hävda att nybyggnationen resulterar i större rörlighet som frigör billiga bostäder och sänker trösklarna på bostadsmarknaden är ett populärt argument, men det saknas enligt forskare empiriska belägg. Tvärtom fungerar flyttkedjorna såpass dåligt att resurssvaga hushåll ofta hamnar i botten.

 • Riksbyggen växer inom förvaltning

  Fastighetsmarknad, Transaktioner Riksbyggen förvärvar Agenta Förvaltning och utökar därmed affärsområdet fastighetsförvaltning. Det förvärvade bolaget förvaltar 450 bostadsrättsföreningar framför allt i Stockholm. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x I Biblioteksstan och kring Stureplan noteras de högsta hyrorna men för de flesta bolag är det snitthyrorna som är den viktigaste parametern. Foto: Pelle Nilsson/Hufvudstaden.