+
Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Öresundsinstituttet/Johan Wessman.
 • Svenskar shoppar i övriga Norden

  PUBLICERAD 2017-07-11 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-07-11 09:45

  Textstorlek

  Dela med andra

  Även om transaktionsåret hittills inte är lika stort som ifjol, mycket beroende på en affär som gör alla jämförelser skeva, så råder det inga tvivel om att 2017 kommer att bli att tidernas bästa år på den svenska transaktionsmarknaden för intäktsbringande fastigheter. Det samma gäller i våra nordiska grannländer och som Fastighetsnytt tidigare rapporterat har rekordvolymer noterats i de övriga nordiska länderna, med undantag från Island där vi inte har några siffror tillgängliga.

  Senast i helgen meddelade Wihlborgs att man gjort sin största affär någonsin när man köpte fastigheter i Danmark för 2,3 miljarder kronor och Wihlborgs är bevisligen inte enda svenska aktör som gjort affärer i Danmark i år. Enligt siffror från Pangea Property Partners som Fastighetsnytt tagit del av hade svenska investerare vid halvårsskiftet köpt fastigheter i Danmark för 9,4 miljarder danska kronor, motsvarande cirka 12,2 miljarder svenska kronor. Det innebär att svenskar står för cirka 47 procent av den totala volymen på den danska marknaden i år och 59 procent av den ”utländska” volymen. Lägger man sedan till Wihlborgs senaste affär så går man upp till 11,2 miljarder danska kronor.

  I Norge har svenska investerare köpt fastigheter för cirka 9 miljarder kronor, varav Samhällsbyggnadsbolaget i en enda affär stod för hälften av volymen. Därmed har svenska pengar stått för 22 procent av den totala volymen i Norge och 69 procent av den utländska volymen. I Finland har svenska aktörer köpt mycket de senaste åren men hittills i år ”endast” för 270 miljoner euro, motsvarande 2,6 miljarder kronor. Det är 4 procent av den totala volymen och 5 procent av den utländska.

  Sett till Norden, exklusive Sverige, har svenska investerare således investerat 2,8 miljarder euro, 26,9 miljarder kronor, vilket motsvarar cirka 19 procent av den totala volymen.

  Sverrir Thór

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x