+
Den 10 juli öppnar Citybanan för pendeltågstrafiken i Stockholm. Foto: WSP
 • Premiär för Citybanan

  PUBLICERAD 2017-07-07 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 11:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den 10 juli är det premiär för Citybanan, en sex kilometer lång pendeltågstunnel mellan Stockholms Södra och Solna, med två nya stationer vid Odenplan och T-Centralen. Den förstnämnda ersätter Karlbergs station. Det har gått nästan nio år sedan spaden sattes i marken.

  – Nära, konstruktiv och mycket väl fungerande samverkan mellan WSP, NCC och Trafikverket är en av de viktigaste framgångsfaktorerna. Vi hade ett tydligt samverkansavtal, gemensam styrgrupp och mycket tydliga mål. Vi är extremt stolta vad vi åstadkommit tillsammans, säger Jan Waage, deluppdragsansvarig Norrströmsentreprenaden, på WSP, i ett pressmeddelande.

  Hittills har all tågtrafik genom Stockholm samsats på två spår, men från måndag slipper alltså fjärr-, regional- och godståg att trängas på samma spår. Pendeltågen flyttas ner under jord, kapaciteten fördubblas och tåg kan gå punktligare.

  – En växande region ställer höga krav på snabba, smidiga och miljövänliga resor, säger Trafikverkets generaldirektör, Lena Erixon, i ett pressmeddelande.

  Trafikverket har byggt Citybanan i nära samarbete med Stockholms stad, Stockholms läns landsting och SL.

  Den 9 juli är det invigningskalas på Odenplan i Stockholm, arrangerat av Trafikverket, Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting, och infrastrukturminister Anna Johansson och statsminister Stefan Löfven medverkar vid invigningen.

  Program 9/7:

  11.00 Underhållning på torget Odenplan

  11.30–12.00 Invigningsceremoni med intervjuer och tal av bl.a. statsminister Stefan Löfven.

  12.45 Station Stockholm Odenplan öppnar för besök

  13.00 Pendeltåg går i tunneln mellan Stockholm Odenplan och Stockholm City under hela eftermiddagen. Ingen biljett krävs.

  13.00 Station Stockholm City öppnar för besök.

  16.00 Invigningen avslutas.

  Källa: Regeringen

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x