+
Krokströmmen vattenkraftverk. Foto: Stefan Sjödin, Fortum.
 • Ny dom kan ge miljarder till fastighetsägare

  PUBLICERAD 2017-07-13 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-08-10 14:05

  Textstorlek

  Dela med andra

  Förhöjd fastighetsskatt på vattenkraftverk, jämfört med vindkraftverk, strider mot det EU-rättsliga regelverket och utgör ett otillåtet statsstöd som drabbar vattenkraftsproducenter. Det fastslår Förvaltningsrätten i Stockholm som bifallit Fortum Sverige AB:s yrkade om att bolaget skulle betala en fastighetsskatt på 0,5 procent, normalskattesatsen, istället för 2,2 och 2,8 procent som man gjort sedan 2009. Vindkraften betalar en fastighetsskatt på 0,2 procent, lägre än normalskattesatsen med andra ord.

  I sina yrkanden hävdade Fortum bland annat att ”fastighetsskatten på vattenkraft ger en skattefördel åt andra producenter än vattenkraftsproducenter. Det är därmed fråga om ett gynnande med hjälp av statliga medel. Åtgärden är även selektiv och gynnar vissa företag och viss produktion.”

  Vidare argumenterade man att den högre skattesatsen som Fortum betalat påverkar konkurrens och handel.

  ”Alla kraftproducenter agerar på samma marknad och för samma produkt. Den väsentligt lägre skatten på annan produktion minskar kostnaderna för producenter som är i direkt konkurrens med vattenkraftsproducenter.”

  Enligt Annika Arnström, skattejurist på EY som var ombud för Fortum i processen, är domen unik då det är första gången som frågan prövas av svensk domstol.

  Annika Arnström.

  – Jag tycker att det är ett modigt beslut av rätten. Domen är mycket välformulerad och domarens slutsats att lagstiftaren missgynnat vattenkraftsproducenter är väl underbyggd. Domaren hade kunnat begära ett förhandsavgörande av EU-domstolen men ansåg att det inte behövdes. Domen är något av en ”håll käften-dom” för Skatteverket, säger hon.

  Hon tillägger att domen egentligen är ett underbetyg både till lagstiftaren och till tillämpande myndighet. Den förhöjda fastighetsskatten infördes för att, enligt lagstiftaren, beskatta ”övervinster” i branschen. Då sådana så kallade övervinster saknas i branschen, är domen även smakfull på det sättet att sådana inte ”tvångsbeskattas” längre.

  Hennes bedömning är att Skatteverket kommer att överklaga beslutet till Kammarrätten och ifall den bekräftar Förvaltningsrättens beslut så kan det röra sig om väldigt stora belopp bland annat på grund av retroaktivitet. Även Energiöverenskommelsen måste ifrågasättas. Av denna följer att en avtrappning av fastighetsskatten till 0,5 procent skall ske till 2020. Detta är inte möjligt med denna typ av dom.

  – Av Fortums pressmeddelande framgår att en återbetalning om cirka 510 miljoner kronor kommer att ske med anledning av domen. För branschen totalt kan det röra sig om 5 miljarder årligen. Retroaktivt kan det sedan handla om enorma summor, säger Annika Arnström.

  Hon säger sig vara fantastiskt nöjd med utfallet och konstaterar att detta är väl det närmaste en skattejurist kan komma en rockstar-känsla.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • C: Testa affordable housing i Stockholm

  Bostadsfrågan, Opinion Stora delar av Europa och OECD har omfattande satsningar på överkomliga bostäder, ”affordable housing”, något som Sverige saknar helt. Vi behöver erkänna att regeringen, liksom styret i Stockholm, inte levererat. Det uppenbara i Stockholm och Sverige är att lätta på dyra regleringar för att få ned kostnaderna i utbyte mot att en andel av de som byggs måste hyras ut till lägre hyror. 

 • Linda Rosen blir vd på Lindbäcks

  Norr, Rekrytering Linda Rosén blir vd på Lindbäcks Group AB. Hon kommer närmast från rollen som leancoach på företaget. 

 • Jesús Azpeitia till Tengbom

  Rekrytering Arkitektprofilen Jesús Azpeitia har rekryterats som kreativ ledare för Tengbom i Stockholm. Hans uppdrag är att stärka uttrycket och innovationen i gestaltningen.

 • ANNONS
  • Serneke miljoninvesterar i fjällanläggning

   Hotell Serneke investerar 10 miljoner kronor på Fjätervålen och blir därmed 40-procentiga ägare till fjällanläggningen. Det beslutades på en årsstämma i helgen.

  • Newsec får driftuppdrag

   Hotell Newsec har fått i uppdrag att sköta driften av Blue Hotel på Lidingö, Stockholm. Fokus i det nytecknade uppdraget ligger på teknisk service och drift av alla hotellets faciliteter, inklusive konferens och spa.

 • Miljardorder från Akademiska Hus

  Fastighetsmarknad, Forskning Akademiska Hus har givit NCC i uppdrag att bygga ut Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Ordervärdet uppgår till 915 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • JLL stärker upp retail i Göteborg

  Rekrytering Pernilla Andersson rekryteras till JLL:s kontor i Göteborg där hon ska arbeta med uthyrning av retail. Hon har enligt ett pressmeddelande från JLL många års erfarenhet av kvalificerad rådgivning kopplat till retail.

 • Oscar bildar JV med Starwood

  Bostäder Oscar Properties och den internationella investmentjätten Starwood Capital har bildat ett joint venture kring utvecklingen av Oscars projekt Primus 1 på Lilla Essingen.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x