+
Tone Bekkestad.
 • Förändrat klimat kräver innovation

  PUBLICERAD 2017-07-11 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-07-12 15:14

  Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 3, 2017. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Konsekvenserna av ett förändrat klimat – så som ökade och förändrade nederbördsmönster, tvingar oss att vara innovativa och att se nya möjligheter, lösningar och affärsmodeller baserade på en hållbar cirkulär ekonomi.

  Vi måste, på olika sätt, minska utsläppen, kritiskt granska hur vi använder och slösar våra resurser, vi måste energieffektivisera och vi måste utveckla ny och smartare teknologi som tar oss till ett mer hållbart samhälle. Men vi måste också anpassa oss till ett förändrat klimat.

  Vi har länge hört om hur naturbaserad teknologi som exempelvis gröna tak kan vara en del av lösningen för att hantera ett förändrat klimat där kraftigare skyfall och större nederbördsmängder på kort tid har blivit allt vanligare, och där dagvatten och avloppsnätet oftare överbelastas, med översvämningar och skador på bygg och infrastruktur till följd.

  En annan lösning som visar på den innovation och utveckling som pågår och som är så oerhört viktig är blåa tak. BlueProof är en ny patentsökt lösning som kan användas på både existerande byggen och nybyggen, där taken fungerar som fördröjningsmagasin. I stället för att vatten forsar ut i det redan överbelastade avloppssystemet, dräneras regnvattnet gradvis och kontrollerat, och minskar på så sätt risken för överbelastning och översvämningar.

  En av lösningarna på urbaniserings- och resursproblemet är smarta städer, där det handlar om hur stadslivet kan förbättras genom användning av informations- och kommunikationsteknik, samt optimering av system och processer för att göra dem mer effektiva och på så sätt spara resurser.

  För mig som älskar att läsa och höra om ny teknologi och nya smarta lösningar är det roligt att till exempel höra om hur smarta soptunnor – soptunnor som skickar ett meddelande när de behöver tömmas. På vissa ställen har de reducerat sophämtningen och utsläppen med så mycket som 80 procent. Och trots att de smarta soptunnorna är en dyrare investering, betalar de sig snabbt genom lägre bränslekostnader, färre sopbilar och färre anställda.

  Ett annat exempel är hur bättre synkronisering av trafikljus kan ge enorma besparingar, båda i tid, pengar och utsläpp. I ett försök som nyligen gjordes i Los Angeles i USA visade det sig att bättre synkronisering av trafikljusen inte bara medförde stora tidsbesparingar för yrkesförare och bilister i stort, men också 132 miljoner liter bensin och diesel mindre per år!! Bara i USA skulle ett förbättrat trafikflöde kunna minska koldioxidutsläppen med så mycket som 25 miljoner ton, vilket motsvarar utsläppen från cirka 5,3 miljoner bilar.

  Innovation, ny teknologi, nya affärsmodeller och ett nytt sätt att tänka är helt avgörande för ett mer hållbart samhälle och för att lösa våra problem. Vi går en spännande framtid i möte!

  Tone Bekkestad
  Meteorolog och hållbarhetsföreläsare

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Ny huvudstad med het fastighetsmarknad

  Fastighetsmarknad, Samhälle Hur anlägger man en i princip ny stad mitt ute på en torr stäpp, och förväntar sig att miljoner människor ska flytta dit? Det var utmaningen för Kazakstan, som 1997 lät flytta landets huvudstad från storstaden Almaty till sömniga Tselinograd 120 mil därifrån.

 • SBB köper tre fastigheter i Norge

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har förvärvat norska samhällsfastighetsbolaget Offentlige Bygg AS och därigenom tagit över bolagets tre fastigheter som totalt omfattar 15 200 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fastigheterna som är belägna i Drammen, Sarpsborg och Arendal är fullt uthyrda.

 • Nya ledamöter i Newsec-styrelse

  Styrelse Ebba Bonde och Filip Truedsson har utsetts till nya ledamöter i styrelsen för Newsec Technical Services AB, ett dotterbolag till Newsec. Ebba Bonde är COO på Anticimex och ska bidra med erfarenheter inom effektivitetsförbättringar och försäljning.

 • ANNONS
 • Hyresgäster får förtur i nyproduktion

  Bostäder Uppsalahem vill skapa högre omflyttning i de äldre fastigheterna med låg hyra och prövar med att ge befintliga hyresgäster förtur till nyproduktion.

 • Två nya detaljplaner antagna i Hyllie

  Bostäder, Syd 445 nya bostäder, två förskolor och en grundskola. Det är innehållet i de två detaljplaner i Hyllie som på fredagen antogs av Malmös stadsbyggnadsnämnd. 

 • Serneke bygger åt Stockholmshem

  Bostäder Stockholmshem har tecknat ett totalentreprenadsavtal med Serneke för uppförandet av 160 bostäder i Årsta i södra Stockholm. Ordervärdet uppgår till 330 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x