+
 • EU om Brexit: Notan måste göras upp

  PUBLICERAD 2017-07-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-07-12 15:07

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det är dags för britterna att säga vad man tycker, manar EU:s chefsförhandlare om Brexit inför nästa veckas förhandlingar. Framsteg krävs på alla områden innan en framtida relation kan diskuteras, anser EU.

  Parternas första möte den 19 juni var bra och klargörande, konstaterar EU:s Michel Barnier på en presskonferens i Bryssel.

  – Men det hårda arbetet börjar nu. Vi måste ta tag ordentligt i alla frågor som är kopplade till Storbritanniens utträde: medborgarnas rättigheter, de nya gränserna och andra separationsfrågor, säger EU:s chefsförhandlare.

  – EU:s position är klar. Nu måste vi få veta Storbritanniens åsikter för att kunna fortsätta. Vi måste få veta var vi är överens och var vi inte är det, säger Barnier inför den andra förhandlingsrundan som inleds nästa vecka.

  Framsteg krävs
  Barnier varslar om att parterna måste gå framåt parallellt med frågorna om medborgarnas rättigheter, gränsen mellan Irland och Nordirland och den ekonomiska notan för utträdet.

  – De här tre områdena hänger ihop. Framsteg på ett eller två kommer inte att räcka för att vi ska kunna gå vidare och diskutera den framtida relationen till Storbritannien, säger Barnier i Bryssel.

  Inför nästa förhandlingsrunda kommer chefsförhandlaren att träffa såväl en delegation från det brittiska överhuset som oppositionsledaren Jeremy Corbyn och de regionala regeringscheferna i Skottland och Wales.

  Visslingar och rop?
  Barnier vill inte kommentera orden från Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson i det brittiska parlamentet i tisdags om att EU kan ”gå och vissla” — motsvarande se sig i månen — om den mångmiljardersättning som EU uppges kräva av britterna.

  – Jag hör inga visslingar. Men jag hör att klockan tickar, säger Barnier.

  Pengakravet ser han som helt naturligt.

  – Det är ingen lösesumma. Det är ingen utträdesräkning. Det är inte ett straff. Det är inte någon hämnd. Men i varje skilsmässa måste notan göras upp. Vi ber inte Storbritannien om en enda euro mer än vad de gått med på att betala, säger EU:s chefsförhandlare i Bryssel.

  Fakta: Förhandlingarna om Brexit
  EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens brexitminister David Davis enades vid sitt första förhandlingsmöte i Bryssel den 19 juni om grunderna för de fortsatta förhandlingarna.

  Tre inledande arbetsgrupper har skapats, om medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen och ”övriga separationsfrågor”. Därtill ska en separat ”dialog” om gränsfrågan mellan Irland och Nordirland föras.

  Parterna är överens om att dela med sig av sina förhandlingsinlägg inför varje förhandlingsrunda. EU:s position finns dessutom utlagd på EU:s särskilda brexitsida: ec.europa.eu/commission/brexit-negotiations

  Nästa förhandlingsrunda inleds den 17 juli, följt av rundor den 28 augusti, 18 september och 9 oktober.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Västerås bygger staden inåt

  Fastighetsmarknad Den nya visionen för Västerås är ”staden utan gränser”. I samma andetag lyckas man bygga väldigt mycket stad just inom stadens gränser genom att omvandla gammal industrimark till blandade stadsdelar med bostäder, arbetsplatser och service. Den främsta symbolen för framåtandan blir nya resecentrum i stadsdelen Kungsängen.

 • Batterifabrik till Skellefteå

  Norr, Samhälle Northvolt meddelar att kampen mellan Skellefteå och Västerås om tillverkningen av lithium-jon batterier slutar med delat ansvar. Fabriken förläggs i Skellefteå medan huvuddelen av forskning och utveckling sker i Västerås.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
  • Planerar 100 nya bostäder i Umeå

   Bostäder - norr Byggnadsnämnden i Umeå har antagit detaljplan för cirka 100 bostäder på Rikshems fastighet på Sandbacka i Umeå.

  • Per Lindblad ny vd på bank

   Rekrytering Landshypotek Bank har utsett Per Lindblad, som varit verksam inom finansiering av fastigheter i över 20 år, som ny vd. Han kommer närmast från SEB.  ”Hans långa erfarenhet från fastigheter är en utmärkt grund”, säger styrelseordförande.

 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • ANNONS
 • Catella bildar bolag och köper 72 fastigheter

  Fastighetsmarknad Catella bildar ett nytt bolag – Tre Kronor Property Investment. Ett första förvärv är gjort: 72 livsmedelsfastigheter i södra Sverige. Vd för det nya bolaget blir Michael Johansson, bland annat tidigare vd för ICA Fastigheter. 

 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x