+
Amanda Lundeteg. Foto: AllBright.
 • Vd:ar utan vilja bromsar jämställdheten

  PUBLICERAD 2017-06-16 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-06-19 10:27

  Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 3, 2017.

  Textstorlek

  Dela med andra

  ”Det kommer han aldrig att klara av, inte en chans”, sa vd-Anders i ett panelsamtal apropå vd-Johans löfte om att uppnå en jämn könsfördelning i ledningen under det kommande året. De två vd:arna har mycket gemensamt, de är båda verksamma i fastighetsbranschen och båda leder publika bolag noterade på Stockholmsbörsen. Men trots likheterna gör vd:arna helt olika bedömningar när det kommer till möjligheten att skapa jämställda bolag.

  I AllBrights senaste mätning uppgår andelen män i ledningsgrupperna till 80 procent. Det vill säga att endast var femte ledare är kvinna, vilket är högst anmärkningsvärt med tanke på att kvinnor har varit i majoritet på landets ekonomutbildningar i flera decennier. Tack och lov har många chefer nu förstått att underrepresentationen av kvinnor inte är en fråga om att kvinnorna inte vill, utan att det helt enkelt är ett resultat av traditioner där män envist premierat andra män.

  Lyckligtvis har cheferna även förstått att det finns lönsamhetsaspekter med att rekrytera jämställt. En ny studie från Peterson Institute gjord bland 22 000 företag i 91 länder, visar att företag med över 30 procent kvinnor i ledningen gör upp till 6 procent högre vinster jämfört med företag som saknar kvinnor i ledningen.

  Med bakgrund av detta är det få vd:ar som hävdar att jämställdhetsfrågan är oviktig. Även i fallet med pessimistiske Anders och optimistiske Johan höll Anders med om att jämställdhet är centralt för en hållbar utveckling. Han var bara skeptisk till Johans naiva syn på tid och såg det som en omöjlighet att skapa förändring på 365 dagar.

  Hur gick det då för naiva Johan? Jo, efter åtta månader hade två nya kvinnor tagit plats i hans ledningsgrupp och bolaget kan numera stoltsera med en jämn könsfördelning i toppen. Han klarade det tidsbestämda målet med råge i och med ett medvetet rekryteringsarbete. Och bolaget stannar inte där utan har dessutom beslutat sig för att genomföra ett omfattande normkritiskt arbete som syftar till att skapa en inkluderande arbetsplatskultur där alla medarbetare ska känna sig hemma oavsett kön.

  Anders då? Han är fortfarande vd för ett av få noterade fastighetsbolag som tampas med en ojämställd ledning. Och även om han sticker ut som en av fastighetsbranschens mest trögstartade får han tyvärr sällskap av sömniga vd:ar från andra branscher. Gemensamt för vd:arna med ojämställda ledningar är att de alla hävdar att jämställdhet är en viktig fråga men att det måste få ta tid. Men om alla verkligen tyckte att jämställdhet var viktigt skulle vi redan vara i mål. För tillräckligt med kompetenta kvinnor finns, studier som visar på lönsamhetsaspekter finns och kompetens om hur en rekryterar jämställt finns. Så när det väl kommer till kritan handlar det bara om en enda sak, den stora skiljelinjen mellan Anders och Johan, nämligen: vilja.

  Amanda Lundeteg
  Vd AllBright

   

  2 kommentarer

  1. Duck 2017-06-19

   Förvisso är det så, Charlotte Svalsted. Men 2016 bör man heller inte förvänta sig annat. Känns rent ut sagt pinsamt att man ska behöva slå sig för bröstet när detta torde höra till vanligheter 2017. Däremot är jag nyfiken, hur står det till med er ”jämställdhet” när det kommer till utrikesföddas roller i ert organisationsled?

   Reply

  2. Charlotte Svalstedt 2017-06-19

   Intressant artikel om jämställdheten i fastighetsbranschen.
   Vi på HSB Stockholm kan stoltsera med att vi i år fick JÄMIX priset som det mest jämställda företaget i fastighetsbranschen. Det är vi stolta för.
   Mvh
   Charlotte Svalstedt
   HR chef
   HSB Stockholm

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Motstå marshmallows i frågan om naturreservaten

  Opinion Fler stadsnära naturreservat borde vara en prioritet för långsiktiga fastighetsägare och en självklarhet för alla politiska partier under kommande mandatperiod. Ändå har frågan hamnat i en för mig snedvriden debatt som riskerar att motverka våra gemensamma intressen. Det är dags att gå samman!

 • Consid expanderar i Sundsvall

  Uthyrning – norr Diös hyr ut ytterligare ytor i fastigheten Riksbankshallen i centrala Sundsvall till IT-bolaget Consid. Consid är befintlig hyresgäst i fastigheten och senast i höst expanderade man till nya ytor i huset.

 • Nytt vårdboende i Danderyd

  Fastighetsmarknad Vectura Fastigheter bygger nytt vård- och omsorgsboende i Danderyds kommun. Äldreboendet består av 65 lägenheter där Aleris Omsorg bedriver verksamheten. Byggstart är planerad till hösten 2019.

 • ANNONS
 • Nya studentbostäder i Stockholm

  Bostäder Veidekke bygger 107 nya studentbostäder i Hägersten i södra Stockholm. Projektet sker som totalentreprenad med ett ordervärde på 127 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Structor startar nytt bolag

  Nyheter Amela Muhovic och Per-Erik Knapp startar nytt bolag inom Structor. Bolaget har inriktning på projekt-och byggledning, besiktning inom bygg- och anläggning samt projektringsledning. Verksamheten kommer bedrivas i hela Uppland med utgångspunkt i Uppsala.

 • Victoria Park stoppar samarbete

  Fastighetsmarknad väst Victoria Park avbryter sitt samarbete med den entreprenör i Göteborg som av polisen misstänks ha kopplingar till kriminell verksamhet. Detta trots att bolaget inte har hittat några konkreta bevis.  

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x