+
Amanda Lundeteg. Foto: AllBright.
 • Vd:ar utan vilja bromsar jämställdheten

  PUBLICERAD 2017-06-16 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-06-19 10:27

  Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 3, 2017.

  Textstorlek

  Dela med andra

  ”Det kommer han aldrig att klara av, inte en chans”, sa vd-Anders i ett panelsamtal apropå vd-Johans löfte om att uppnå en jämn könsfördelning i ledningen under det kommande året. De två vd:arna har mycket gemensamt, de är båda verksamma i fastighetsbranschen och båda leder publika bolag noterade på Stockholmsbörsen. Men trots likheterna gör vd:arna helt olika bedömningar när det kommer till möjligheten att skapa jämställda bolag.

  I AllBrights senaste mätning uppgår andelen män i ledningsgrupperna till 80 procent. Det vill säga att endast var femte ledare är kvinna, vilket är högst anmärkningsvärt med tanke på att kvinnor har varit i majoritet på landets ekonomutbildningar i flera decennier. Tack och lov har många chefer nu förstått att underrepresentationen av kvinnor inte är en fråga om att kvinnorna inte vill, utan att det helt enkelt är ett resultat av traditioner där män envist premierat andra män.

  Lyckligtvis har cheferna även förstått att det finns lönsamhetsaspekter med att rekrytera jämställt. En ny studie från Peterson Institute gjord bland 22 000 företag i 91 länder, visar att företag med över 30 procent kvinnor i ledningen gör upp till 6 procent högre vinster jämfört med företag som saknar kvinnor i ledningen.

  Med bakgrund av detta är det få vd:ar som hävdar att jämställdhetsfrågan är oviktig. Även i fallet med pessimistiske Anders och optimistiske Johan höll Anders med om att jämställdhet är centralt för en hållbar utveckling. Han var bara skeptisk till Johans naiva syn på tid och såg det som en omöjlighet att skapa förändring på 365 dagar.

  Hur gick det då för naiva Johan? Jo, efter åtta månader hade två nya kvinnor tagit plats i hans ledningsgrupp och bolaget kan numera stoltsera med en jämn könsfördelning i toppen. Han klarade det tidsbestämda målet med råge i och med ett medvetet rekryteringsarbete. Och bolaget stannar inte där utan har dessutom beslutat sig för att genomföra ett omfattande normkritiskt arbete som syftar till att skapa en inkluderande arbetsplatskultur där alla medarbetare ska känna sig hemma oavsett kön.

  Anders då? Han är fortfarande vd för ett av få noterade fastighetsbolag som tampas med en ojämställd ledning. Och även om han sticker ut som en av fastighetsbranschens mest trögstartade får han tyvärr sällskap av sömniga vd:ar från andra branscher. Gemensamt för vd:arna med ojämställda ledningar är att de alla hävdar att jämställdhet är en viktig fråga men att det måste få ta tid. Men om alla verkligen tyckte att jämställdhet var viktigt skulle vi redan vara i mål. För tillräckligt med kompetenta kvinnor finns, studier som visar på lönsamhetsaspekter finns och kompetens om hur en rekryterar jämställt finns. Så när det väl kommer till kritan handlar det bara om en enda sak, den stora skiljelinjen mellan Anders och Johan, nämligen: vilja.

  Amanda Lundeteg
  Vd AllBright

   

  2 kommentarer

  1. Duck 2017-06-19

   Förvisso är det så, Charlotte Svalsted. Men 2016 bör man heller inte förvänta sig annat. Känns rent ut sagt pinsamt att man ska behöva slå sig för bröstet när detta torde höra till vanligheter 2017. Däremot är jag nyfiken, hur står det till med er ”jämställdhet” när det kommer till utrikesföddas roller i ert organisationsled?

   Reply

  2. Charlotte Svalstedt 2017-06-19

   Intressant artikel om jämställdheten i fastighetsbranschen.
   Vi på HSB Stockholm kan stoltsera med att vi i år fick JÄMIX priset som det mest jämställda företaget i fastighetsbranschen. Det är vi stolta för.
   Mvh
   Charlotte Svalstedt
   HR chef
   HSB Stockholm

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Ny huvudstad med het fastighetsmarknad

  Fastighetsmarknad, Samhälle Hur anlägger man en i princip ny stad mitt ute på en torr stäpp, och förväntar sig att miljoner människor ska flytta dit? Det var utmaningen för Kazakstan, som 1997 lät flytta landets huvudstad från storstaden Almaty till sömniga Tselinograd 120 mil därifrån.

 • SBB köper tre fastigheter i Norge

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har förvärvat norska samhällsfastighetsbolaget Offentlige Bygg AS och därigenom tagit över bolagets tre fastigheter som totalt omfattar 15 200 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fastigheterna som är belägna i Drammen, Sarpsborg och Arendal är fullt uthyrda.

 • Nya ledamöter i Newsec-styrelse

  Styrelse Ebba Bonde och Filip Truedsson har utsetts till nya ledamöter i styrelsen för Newsec Technical Services AB, ett dotterbolag till Newsec. Ebba Bonde är COO på Anticimex och ska bidra med erfarenheter inom effektivitetsförbättringar och försäljning.

 • ANNONS
  • Vasakronan satsar på teknikenhet

   Ekonomi Vasakronan skapar en ny teknikorganisation byggd för att hitta, utveckla och testa ny teknik. ”Genom det skapar vi ännu bättre förutsättningar att både drifta och utveckla våra fastigheter”, säger Nicklas Walldan.

  • Bonava säljer hyresprojekt i Berlin

   Bostäder Bonava säljer 71 hyreslägenheter och fyra kommersiella lokaler i Berlin, Tyskland, till det kommunala bostadsföretaget Gewobag för cirka 120 miljoner kronor.

 • Hyresgäster får förtur i nyproduktion

  Bostäder Uppsalahem vill skapa högre omflyttning i de äldre fastigheterna med låg hyra och prövar med att ge befintliga hyresgäster förtur till nyproduktion.

 • Två nya detaljplaner antagna i Hyllie

  Bostäder, Syd 445 nya bostäder, två förskolor och en grundskola. Det är innehållet i de två detaljplaner i Hyllie som på fredagen antogs av Malmös stadsbyggnadsnämnd. 

 • Serneke bygger åt Stockholmshem

  Bostäder Stockholmshem har tecknat ett totalentreprenadsavtal med Serneke för uppförandet av 160 bostäder i Årsta i södra Stockholm. Ordervärdet uppgår till 330 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x