+
Amanda Lundeteg. Foto: AllBright.
 • Vd:ar utan vilja bromsar jämställdheten

  PUBLICERAD 2017-06-16 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-06-19 10:27

  Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 3, 2017.

  Textstorlek

  Dela med andra

  ”Det kommer han aldrig att klara av, inte en chans”, sa vd-Anders i ett panelsamtal apropå vd-Johans löfte om att uppnå en jämn könsfördelning i ledningen under det kommande året. De två vd:arna har mycket gemensamt, de är båda verksamma i fastighetsbranschen och båda leder publika bolag noterade på Stockholmsbörsen. Men trots likheterna gör vd:arna helt olika bedömningar när det kommer till möjligheten att skapa jämställda bolag.

  I AllBrights senaste mätning uppgår andelen män i ledningsgrupperna till 80 procent. Det vill säga att endast var femte ledare är kvinna, vilket är högst anmärkningsvärt med tanke på att kvinnor har varit i majoritet på landets ekonomutbildningar i flera decennier. Tack och lov har många chefer nu förstått att underrepresentationen av kvinnor inte är en fråga om att kvinnorna inte vill, utan att det helt enkelt är ett resultat av traditioner där män envist premierat andra män.

  Lyckligtvis har cheferna även förstått att det finns lönsamhetsaspekter med att rekrytera jämställt. En ny studie från Peterson Institute gjord bland 22 000 företag i 91 länder, visar att företag med över 30 procent kvinnor i ledningen gör upp till 6 procent högre vinster jämfört med företag som saknar kvinnor i ledningen.

  Med bakgrund av detta är det få vd:ar som hävdar att jämställdhetsfrågan är oviktig. Även i fallet med pessimistiske Anders och optimistiske Johan höll Anders med om att jämställdhet är centralt för en hållbar utveckling. Han var bara skeptisk till Johans naiva syn på tid och såg det som en omöjlighet att skapa förändring på 365 dagar.

  Hur gick det då för naiva Johan? Jo, efter åtta månader hade två nya kvinnor tagit plats i hans ledningsgrupp och bolaget kan numera stoltsera med en jämn könsfördelning i toppen. Han klarade det tidsbestämda målet med råge i och med ett medvetet rekryteringsarbete. Och bolaget stannar inte där utan har dessutom beslutat sig för att genomföra ett omfattande normkritiskt arbete som syftar till att skapa en inkluderande arbetsplatskultur där alla medarbetare ska känna sig hemma oavsett kön.

  Anders då? Han är fortfarande vd för ett av få noterade fastighetsbolag som tampas med en ojämställd ledning. Och även om han sticker ut som en av fastighetsbranschens mest trögstartade får han tyvärr sällskap av sömniga vd:ar från andra branscher. Gemensamt för vd:arna med ojämställda ledningar är att de alla hävdar att jämställdhet är en viktig fråga men att det måste få ta tid. Men om alla verkligen tyckte att jämställdhet var viktigt skulle vi redan vara i mål. För tillräckligt med kompetenta kvinnor finns, studier som visar på lönsamhetsaspekter finns och kompetens om hur en rekryterar jämställt finns. Så när det väl kommer till kritan handlar det bara om en enda sak, den stora skiljelinjen mellan Anders och Johan, nämligen: vilja.

  Amanda Lundeteg
  Vd AllBright

   

  2 kommentarer

  1. Duck 2017-06-19

   Förvisso är det så, Charlotte Svalsted. Men 2016 bör man heller inte förvänta sig annat. Känns rent ut sagt pinsamt att man ska behöva slå sig för bröstet när detta torde höra till vanligheter 2017. Däremot är jag nyfiken, hur står det till med er ”jämställdhet” när det kommer till utrikesföddas roller i ert organisationsled?

   Reply

  2. Charlotte Svalstedt 2017-06-19

   Intressant artikel om jämställdheten i fastighetsbranschen.
   Vi på HSB Stockholm kan stoltsera med att vi i år fick JÄMIX priset som det mest jämställda företaget i fastighetsbranschen. Det är vi stolta för.
   Mvh
   Charlotte Svalstedt
   HR chef
   HSB Stockholm

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Nationellt fokus på arkitektur

  Arkitektur Bostadsdebatten har de senaste åren handlat om hur många, snabbt och billigt bostäder ska kunna byggas. Men hur har den snabba takten påverkat den arkitektoniska kvalitén på det som byggs? Det frågar sig bland annat regeringen – som nu startat arbetet med att ta fram en nationell arkitekturpolicy.

 • Masthuggskajen går ut på granskning

  Bostäder, Väst Detaljplanen för Masthuggskajen, en del av Göteborgs stora stadsutvecklingsprojekt Älvstaden, går ut på granskning under sommaren. 1 200 bostäder och 6 000 nya arbetsplatser ingår i planen.

 • Regeringen har valt det tuffaste alternativet

  Fastighetsmarknad Regeringen har presenterat ett nytt skatteförslag som bland annat innebär en minskad rätt till ränteavdrag. Förslaget går snart ut på remiss och väntas kunna träda ikraft i mitten av 2018. Fastighetsnytt har ställt fem korta frågor till Ulla Werkell.

 • ANNONS
  • Mengus säljer Sthlm HUB

   Fastighetsmarknad Mengus säljer tomträttsfastigheten Sthlm HUB till Union Investment. Fastigheten på Vasagatan 12 mitt emot Stockholms Centralstation, som köptes av Mengus i december 2014, är fullt uthyrd. De största hyresgästerna är Daniel Wellington, Cerner och Meritmind.

  • Castellum satsar på digitalisering

   Kontor Castellum initierar ett pilotprojekt som drivs av det egna innovationslabbet Castellum Next20 och sjösätts inom kort. Förhoppningen är att förenkla livspusslet för de 250 000 människor som arbetar i bolagets 700 fastigheter.

 • Regeringen: ”byggrätter ska bebyggas”

  Bostadsfrågan Regeringen startar en ny utredning som ska säkerställa att byggrätter som redan finns i detaljplaner också bebyggs. Utredare blir Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.

 • ANNONS
 • Hyr ut i The Block

  Uthyrning Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Byggmax om 2 100 kvadratmeter kontor i fastigheten The Block i Solna.

 • JM bygger 240 bostäder i Österåker

  Bostäder JM säljer en fastighet och förvärvar två i Österåker norr om Stockholm. De förvärvade fastigheterna beräknas kunna utvecklas till 240 nya bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x