+
 • Transaktioner för 70 miljarder hittills i år

  PUBLICERAD 2017-06-19 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-06-19 15:23

  Textstorlek

  Dela med andra

  Halvårsskiftet närmar sig och de sista dagarna i juni brukar bli ganska intensiva på transaktionsmarknaden. Det kan därför vara intressant att ta en titt på hur läget är just nu, innan den värsta hetsen drar igång.

  Hittills i år har fastigheter för 68,9 miljarder kronor bytt ägare, enligt Datschas transaktionsstatistik. Jämför man det med perioden 1 januari till 19 juni ifjol så är det en markant minskning då transaktionsvolymen då uppgick till 93,5 miljarder kronor. Inne i den statistiken finns dock Norrporten-affären där Castellum köpte det Sundsvallsbaserade bolaget till ett underliggande fastighetsvärde om 26,1 miljarder kronor. Sådana affärer kommer en gång per decennium och följaktligen har ingen ägt rum i år vilket gör att jämförelsen är skev. Tar man bort Norrporten-affären ifjol så ligger volymen i år faktiskt aningen högre än ifjol, 68,9 miljarder kontra 67,4 miljarder. Notera att statistiken omfattar alla transaktioner till ett underliggande fastighetsvärde om 40 miljoner kronor eller mer.

  Antalet affärer som möter de kriterierna är 262 jämfört med 312 ifjol vilket då innebär att snittaffären i år är större än den ifjol.

  Den transaktionsrådgivare som tagit störst del av kakan i år är CBRE som står för 19,6 procent av volymen och närmast därefter kommer Catella med 18,2 procent. Brunswick Real Estate som ifjol var överlägset störst, med 25,8 procent av marknaden, är nu fjärde störst med 14,8 procent av volymen, lite mindre än Cushman & Wakefield som är på tredje plats med 15,3 procent, enligt Datscha.

  Årets största enskilda affär är CBRE GIP:s köp av Bromma Blocks för uppskattningsvis 2,2 miljarder kronor.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Nationellt fokus på arkitektur

  Arkitektur Bostadsdebatten har de senaste åren handlat om hur många, snabbt och billigt bostäder ska kunna byggas. Men hur har den snabba takten påverkat den arkitektoniska kvalitén på det som byggs? Det frågar sig bland annat regeringen – som nu startat arbetet med att ta fram en nationell arkitekturpolicy.

 • Masthuggskajen går ut på granskning

  Bostäder, Väst Detaljplanen för Masthuggskajen, en del av Göteborgs stora stadsutvecklingsprojekt Älvstaden, går ut på granskning under sommaren. 1 200 bostäder och 6 000 nya arbetsplatser ingår i planen.

 • Regeringen har valt det tuffaste alternativet

  Fastighetsmarknad Regeringen har presenterat ett nytt skatteförslag som bland annat innebär en minskad rätt till ränteavdrag. Förslaget går snart ut på remiss och väntas kunna träda ikraft i mitten av 2018. Fastighetsnytt har ställt fem korta frågor till Ulla Werkell.

 • ANNONS
  • Mengus säljer Sthlm HUB

   Fastighetsmarknad Mengus säljer tomträttsfastigheten Sthlm HUB till Union Investment. Fastigheten på Vasagatan 12 mitt emot Stockholms Centralstation, som köptes av Mengus i december 2014, är fullt uthyrd. De största hyresgästerna är Daniel Wellington, Cerner och Meritmind.

  • Castellum satsar på digitalisering

   Kontor Castellum initierar ett pilotprojekt som drivs av det egna innovationslabbet Castellum Next20 och sjösätts inom kort. Förhoppningen är att förenkla livspusslet för de 250 000 människor som arbetar i bolagets 700 fastigheter.

 • Regeringen: ”byggrätter ska bebyggas”

  Bostadsfrågan Regeringen startar en ny utredning som ska säkerställa att byggrätter som redan finns i detaljplaner också bebyggs. Utredare blir Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.

 • ANNONS
 • Hyr ut i The Block

  Uthyrning Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Byggmax om 2 100 kvadratmeter kontor i fastigheten The Block i Solna.

 • JM bygger 240 bostäder i Österåker

  Bostäder JM säljer en fastighet och förvärvar två i Österåker norr om Stockholm. De förvärvade fastigheterna beräknas kunna utvecklas till 240 nya bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x