+
 • Transaktioner för 70 miljarder hittills i år

  PUBLICERAD 2017-06-19 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-06-19 15:23

  Textstorlek

  Dela med andra

  Halvårsskiftet närmar sig och de sista dagarna i juni brukar bli ganska intensiva på transaktionsmarknaden. Det kan därför vara intressant att ta en titt på hur läget är just nu, innan den värsta hetsen drar igång.

  Hittills i år har fastigheter för 68,9 miljarder kronor bytt ägare, enligt Datschas transaktionsstatistik. Jämför man det med perioden 1 januari till 19 juni ifjol så är det en markant minskning då transaktionsvolymen då uppgick till 93,5 miljarder kronor. Inne i den statistiken finns dock Norrporten-affären där Castellum köpte det Sundsvallsbaserade bolaget till ett underliggande fastighetsvärde om 26,1 miljarder kronor. Sådana affärer kommer en gång per decennium och följaktligen har ingen ägt rum i år vilket gör att jämförelsen är skev. Tar man bort Norrporten-affären ifjol så ligger volymen i år faktiskt aningen högre än ifjol, 68,9 miljarder kontra 67,4 miljarder. Notera att statistiken omfattar alla transaktioner till ett underliggande fastighetsvärde om 40 miljoner kronor eller mer.

  Antalet affärer som möter de kriterierna är 262 jämfört med 312 ifjol vilket då innebär att snittaffären i år är större än den ifjol.

  Den transaktionsrådgivare som tagit störst del av kakan i år är CBRE som står för 19,6 procent av volymen och närmast därefter kommer Catella med 18,2 procent. Brunswick Real Estate som ifjol var överlägset störst, med 25,8 procent av marknaden, är nu fjärde störst med 14,8 procent av volymen, lite mindre än Cushman & Wakefield som är på tredje plats med 15,3 procent, enligt Datscha.

  Årets största enskilda affär är CBRE GIP:s köp av Bromma Blocks för uppskattningsvis 2,2 miljarder kronor.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Ny huvudstad med het fastighetsmarknad

  Fastighetsmarknad, Samhälle Hur anlägger man en i princip ny stad mitt ute på en torr stäpp, och förväntar sig att miljoner människor ska flytta dit? Det var utmaningen för Kazakstan, som 1997 lät flytta landets huvudstad från storstaden Almaty till sömniga Tselinograd 120 mil därifrån.

 • SBB köper tre fastigheter i Norge

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har förvärvat norska samhällsfastighetsbolaget Offentlige Bygg AS och därigenom tagit över bolagets tre fastigheter som totalt omfattar 15 200 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fastigheterna som är belägna i Drammen, Sarpsborg och Arendal är fullt uthyrda.

 • Nya ledamöter i Newsec-styrelse

  Styrelse Ebba Bonde och Filip Truedsson har utsetts till nya ledamöter i styrelsen för Newsec Technical Services AB, ett dotterbolag till Newsec. Ebba Bonde är COO på Anticimex och ska bidra med erfarenheter inom effektivitetsförbättringar och försäljning.

 • ANNONS
  • Vasakronan satsar på teknikenhet

   Ekonomi Vasakronan skapar en ny teknikorganisation byggd för att hitta, utveckla och testa ny teknik. ”Genom det skapar vi ännu bättre förutsättningar att både drifta och utveckla våra fastigheter”, säger Nicklas Walldan.

  • Bonava säljer hyresprojekt i Berlin

   Bostäder Bonava säljer 71 hyreslägenheter och fyra kommersiella lokaler i Berlin, Tyskland, till det kommunala bostadsföretaget Gewobag för cirka 120 miljoner kronor.

 • Hyresgäster får förtur i nyproduktion

  Bostäder Uppsalahem vill skapa högre omflyttning i de äldre fastigheterna med låg hyra och prövar med att ge befintliga hyresgäster förtur till nyproduktion.

 • Två nya detaljplaner antagna i Hyllie

  Bostäder, Syd 445 nya bostäder, två förskolor och en grundskola. Det är innehållet i de två detaljplaner i Hyllie som på fredagen antogs av Malmös stadsbyggnadsnämnd. 

 • Serneke bygger åt Stockholmshem

  Bostäder Stockholmshem har tecknat ett totalentreprenadsavtal med Serneke för uppförandet av 160 bostäder i Årsta i södra Stockholm. Ordervärdet uppgår till 330 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x