+
Hagastaden. Foto: Skanska
 • Skanska vinner avtal med Familjebostäder

  PUBLICERAD 2017-06-14 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2017-12-27 11:30

  Textstorlek

  Dela med andra

  Skanska ska bygga ett kvarter med 178 hyresrättslägenheter i Hagastaden, Stockholm, och har tecknat ett kontrakt värt cirka 400 miljoner kronor med Familjebostäder. Byggnaderna kommer att bli sju till tolv våningar höga, med uppstickande torn i varje kvartershörn.

  – Det känns jätteroligt att vi har fått förtroendet att bygga hyreslägenheter. Vi lämnade ett tävlingsanbud till Familjebostäder och vann. Det är de enda hyreslägenheterna som byggs i Hagastaden, säger Anna Forsberg, distriktschef på Skanska, till Fastighetsnytt.

  Det nya bostadskvarteret kommer att utgöra de första allmännyttiga hyresrättslägenheterna i den framväxande Hagastaden, mellan Vasastan och Karolinska Universitetssjukhuset. Det kommer att finnas underliggande garage i två våningar och en infartsramp med trapphus till Norra Stationsgaraget. Sex lägenheter utgörs av en gruppbostadsenhet och en förskola. I gatuplan byggs lokaler för restauranger och butiker.

  – Det blir en intressant mix och jättefin stadsdel som binder ihop Solna och Stockholm, säger Forsberg.

  Stockholms stad fattar beslut om tomter och byggherrar när det gäller hyresrätterna, medan Familjebostäder står för kostnader gentemot byggherrar, investerar i marken och hyr ut lägenheterna, enligt distriktschefen.

  Vad blir Skanskas största utmaning? 

  – Under byggtiden kan logistiken bli det, men Stockholms stad har lovat att det ska finnas ett logistikcenter i området. Det blir en spännande arbetsplats att bygga på, med många byggherrar på plats samtidigt.

  Varför sökte ni uppdraget?

  – Vi är alltid intresserade av att jobba med allmännyttan i Stockholm och bygger gärna hyresbostäder. Inte minst för att ta vårt samhällsansvar, men även för att vi vill ha en mix av olika upplåtelseformer i portföljen. Fördelarna är att vi får chansen att bygga åt olika aktörer, får erfarenhet och kompetens, och kan bidra till att bygga Stockholm på olika sätt, säger Anna Forsberg.

  Skanska omsatte cirka 67 miljarder kronor i sin nordiska verksamhet och hade cirka 10 600 anställda under 2016. Hagastaden kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det andra kvartalet 2017. Byggstart är planerad till augusti 2017 och färdigställandet till maj 2020.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Systemkrav bromsar byggandet

  Digitalt Missnöjet växer mot speciellt statliga aktörer inom byggbranschen som förespråkar en specifik mjukvara. Kritiker pekar på att det är konkurrenshämmande, kostnadsdrivande och går stick i stäv med både lagen om offentlig upphandling och internationella policys för branschen.

 • Blocken överens om RUFS 2050

  Nyheter Samtliga partier i Stockholms Landsting har nått en blocköverskridande överenskommelse om den nya regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS 205o.

 • Att etablera en etablering

  Business Arena Umeå De elintensiva företagen har på allvar fått upp ögonen för norra Sverige. Facebooks etablering i Luleå öppnade många dörrar och närmast ser det ut som att Northvolt drar igång bygget av sin stora batterifabrik i Skellefteå. Under Business Arena Umeå diskuterades hur man skapar förutsättningar för etableringar. Det konstaterades att ingen som får en etablering om man inte jobbar för det, och avsaknaden av bromsklossar är en stor fördel.

 • ANNONS
  • Datscha etablerar i Luleå

   Fastighetsmarknad – norr Diös hyr ut till Datscha på Varvsgatan i Luleå. Lokalen kommer rymma Datschas nya etablering Datscha Devnest, ett utvecklingscenter för molnbaserade lösningar för fastighetsinformation och fastighetsanalys.

  • Serneke bygger i Staffanstorp

   Bostäder - Syd Serneke ska uppföra 61 lägenheter och 10 radhus i Vikhem, i Staffanstorp med ett ordervärde på nästan 100 miljoner kronor. Beställare är Lernacken Projekt AB. 

 • Proposition för digital planprocess

  Bostäder, Valåret 2018 Regeringen lägger fram en proposition som ska ge staten rätt att meddela föreskrifter om standarder för kommunernas planprocesser. Syftet är ett få en med digital och samordnad process. 

 • ANNONS
 • Högtrycket håller i sig i Göteborg

  Fastighetsmarknad, Mipim, Väst Bristen på kontor i Göteborg har under flera år varit på tapeten, och med en hyreshöjning på sju procent förra året är marknaden fortsatt het.

 • Detaljplan för Tumba Skog antagen

  Bostäder På torsdagskvällen antog Botkyrkas kommunfullmäktige detaljplanen för 500-700 nya bostäder i Tumba Skog. Markområdet ägs av SHH Bostad tillsammans med LO och Fastighets AB Bodal.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x