+
Illustration: Petter Furå.
 • Omtag för bostadsforskningen

  PUBLICERAD 2017-06-13 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-06-14 14:26

  Textstorlek

  Dela med andra

  2001–2003 var senast det begav sig på KTH med vad man i dag kallar Bostad 1.0. Ett antal doktorer, 28 rapporter samt publicerade artiklar blev resultatet. Dagens bostadsmarknad ser dock väldigt annorlunda ut och därför känner man att det är dags för ett omtag på bostadsforskningen och lanserar bostad 2.0.

  Det var förra sommaren som Stellan Lundström, professor emeritus i fastighetsekonomi på KTH, började skissa på projektet som handlar om en bredare ansats när det gäller bostadsforskningen på KTH.
  -Marknaden har förändrats ganska radikalt. Man skulle kunna säga att det inte finns någon bostadspolitik i dag och sedan ett antal år, det vill säga att det finns ingen som tar ett helhetsgrepp på bostadsmarknaden och det är vår ambition i det här projektet att vara heltäckande, säger Stellan Lundström.

  Rörlighet och Hyresrätt
  Mycket av det som skrivs och de rapporter som tas fram i dag kommer från företagen och mycket av det som görs är bra, anser Kerstin Annadotter, universitetsadjunkt bygg- och fastighetsekonomi, KTH.
  – Det skrivs väldigt mycket i olika former och från olika håll och det är bra, men det saknas samlade forskningsinsatser. Mycket har hänt sedan början på 2000-talet. Dagens situation behöver belysas med vetenskapliga metoder, säger Kerstin Annadotter.

  Projektet initierades redan i november 2016 med en workshop där 30 företag bjöds in för att skissa på ämnen. Men problemformuleringarna är kända, påpekar Stellan Lundström, och man var ganska eniga om ämnena. Högst upp på listan hamnade rörlighet på bostadsmarknaden och hyresrättens utveckling. Totalt prioriterades åtta områden som alla har en gemensam utgångspunkt: En bostadsmarknad för alla.

  • Värdeskapande stadsbyggande
  • Hållbara lösningar
  • Finansiering och risk
  • Rörlighet på bostadsmarknaden
  • Utveckling av hyresrätten
  • Transparens inom bostadsmarknaden
  • Plan- och byggprocessen
  • Miljonprogrammet

  Få med sig branschen
  Tanken är ett seniorforskningsprojekt och en kompetensväxling till en ny generation som kan ta över efter namn som Stellan Lundström, Hans Lind, Thomas Karlbro, Göran Cars och Cristina Gustafsson. Projektets totala budget omfattar 4 miljoner kronor per år i fyra år. Initialt bygger finansieringen på ”crowd funding”. Hittills har man fått positiva besked från tolv företag och alla de stora intresseorganisationerna är med.
  -För att du ska kunna forska krävs finansiering och vi har sagt att vi ska få branschen med oss. Tanken att gå lite baklänges. Vanligtvis skriver forskarna ansökningar och går till Formas med flera som säger ja, villkorat att man skaffar medfinansiering och så får man gå till branschen. Vi har valt att göra tvärtom denna gång och börja med att skaffa medfinansiering innan vi går till de stora bidragsgivarna, säger Stellan Lundström.

  Oberoende resultat av finansiering är tanken att starta redan i höst med ett seminarium på KTH den 26 september.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Systemkrav bromsar byggandet

  Digitalt Missnöjet växer mot speciellt statliga aktörer inom byggbranschen som förespråkar en specifik mjukvara. Kritiker pekar på att det är konkurrenshämmande, kostnadsdrivande och går stick i stäv med både lagen om offentlig upphandling och internationella policys för branschen.

 • Blocken överens om RUFS 2050

  Nyheter Samtliga partier i Stockholms Landsting har nått en blocköverskridande överenskommelse om den nya regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS 205o.

 • Att etablera en etablering

  Business Arena Umeå De elintensiva företagen har på allvar fått upp ögonen för norra Sverige. Facebooks etablering i Luleå öppnade många dörrar och närmast ser det ut som att Northvolt drar igång bygget av sin stora batterifabrik i Skellefteå. Under Business Arena Umeå diskuterades hur man skapar förutsättningar för etableringar. Det konstaterades att ingen som får en etablering om man inte jobbar för det, och avsaknaden av bromsklossar är en stor fördel.

 • ANNONS
  • Datscha etablerar i Luleå

   Fastighetsmarknad – norr Diös hyr ut till Datscha på Varvsgatan i Luleå. Lokalen kommer rymma Datschas nya etablering Datscha Devnest, ett utvecklingscenter för molnbaserade lösningar för fastighetsinformation och fastighetsanalys.

  • Serneke bygger i Staffanstorp

   Bostäder - Syd Serneke ska uppföra 61 lägenheter och 10 radhus i Vikhem, i Staffanstorp med ett ordervärde på nästan 100 miljoner kronor. Beställare är Lernacken Projekt AB. 

 • Proposition för digital planprocess

  Bostäder, Valåret 2018 Regeringen lägger fram en proposition som ska ge staten rätt att meddela föreskrifter om standarder för kommunernas planprocesser. Syftet är ett få en med digital och samordnad process. 

 • ANNONS
 • Högtrycket håller i sig i Göteborg

  Fastighetsmarknad, Mipim, Väst Bristen på kontor i Göteborg har under flera år varit på tapeten, och med en hyreshöjning på sju procent förra året är marknaden fortsatt het.

 • Detaljplan för Tumba Skog antagen

  Bostäder På torsdagskvällen antog Botkyrkas kommunfullmäktige detaljplanen för 500-700 nya bostäder i Tumba Skog. Markområdet ägs av SHH Bostad tillsammans med LO och Fastighets AB Bodal.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Illustration: Petter Furå.