+
 • Ny regionplan över blocken i Stockholm

  PUBLICERAD 2017-06-08 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-06-08 10:37

  Textstorlek

  Dela med andra

  På torsdagen beslutas om en ny regional utvecklingsplan för Stockholm, RUFS 2050. Inför sammanträdet har en blocköverskridande överenskommelse nåtts – med målet om Stockholm som Europas mest attraktiva storstadsregion.

  Arbetet med att ta fram en ny region utvecklingsplan för huvudstaden har pågått sedan 2015, och börjar nu närma sig slutet. Planen har formell status som regionplan, och ska vara vägledande för dels den fysiska planeringen men också för tillväxtarbetet i regionen de kommande åtta åren.

  Blocköverskridande överenskommelse
  Bland målen, som ska uppnås till år 2050, finns bland annat 22 000 nya bostäder per år, en kollektivtrafik som är konkurrenskraftig med bilens restid och att 95 procent av det som byggs ska byggas i det som pekats ut som regionalt prioriterade lägen.

  En överenskommelse mellan Alliansen, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har nu nåtts om den övergripande visionen och målen.

  – När Stockholm växer snabbast av alla storstadsregioner i Europa behövs en smart och långsiktig planering. Därför är jag stolt och glad att vi har lagt ideologiska skillnader åt sidan och lyckats landa en bred överenskommelse, säger Gustav Hemming (C), ordförande för tillväxt och regionplanenämnden.

  Förutom den fysiska bebyggelsen, innefattar målen på lång sikt även att skillnaderna i medellivslängd mellan olika socioekonomiska grupper och kommuner i länet ska minska, att förvärvsfrekvensen ska vara över 80 procent för både män och kvinnor samt att gapet mellan inrikes- och utrikesfödda ska minska på arbetsmarknaden.

  – Stockholms län har en stark tillväxt, många vill bo och arbeta här. Därför är det mycket positivt att RUFS 2050 ställer tydliga mål och ett kraftigt ökat bostadsbyggande och en jämlik region med minskade folkhälsoklyftor, säger Jens Sjöström (S), andre vice ordförande i tillväxt-och regionplanenämnden.

  Halverad klimatpåverkan
  Även vad gäller miljön finns mål. De direkta utsläppen av växthusgaser ska vara mindre än 1,5 ton per invånare och år – i dagsläget ligger siffran på 2,7. Det ska ske bland annat genom ett ökat kollektivt resande och satsningar på cykeln.

  – Vi är särskilt nöjda med att Stockholmsregionen nu sätter upp målet att halvera klimatpåverkan från vår konsumtion. Där ligger Stockholm högst i landet och det är ett viktigt steg för att kunna bli klimatneutral. Nu krävs att det följs upp med konkreta åtgärder från kommunerna och landstinget, säger Tomas Eriksson (MP), gruppledare Stockholms läns landsting.

  På torsdagen beslutar tillväxt- och regionplanenämnden om förslaget. Mellan juni och november ska sedan olika aktörer i regionen se över den och kvalitetssäkra innehållet.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Systemkrav bromsar byggandet

  Digitalt Missnöjet växer mot speciellt statliga aktörer inom byggbranschen som förespråkar en specifik mjukvara. Kritiker pekar på att det är konkurrenshämmande, kostnadsdrivande och går stick i stäv med både lagen om offentlig upphandling och internationella policys för branschen.

 • Blocken överens om RUFS 2050

  Nyheter Samtliga partier i Stockholms Landsting har nått en blocköverskridande överenskommelse om den nya regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS 205o.

 • Att etablera en etablering

  Business Arena Umeå De elintensiva företagen har på allvar fått upp ögonen för norra Sverige. Facebooks etablering i Luleå öppnade många dörrar och närmast ser det ut som att Northvolt drar igång bygget av sin stora batterifabrik i Skellefteå. Under Business Arena Umeå diskuterades hur man skapar förutsättningar för etableringar. Det konstaterades att ingen som får en etablering om man inte jobbar för det, och avsaknaden av bromsklossar är en stor fördel.

 • ANNONS
  • Datscha etablerar i Luleå

   Fastighetsmarknad – norr Diös hyr ut till Datscha på Varvsgatan i Luleå. Lokalen kommer rymma Datschas nya etablering Datscha Devnest, ett utvecklingscenter för molnbaserade lösningar för fastighetsinformation och fastighetsanalys.

  • Serneke bygger i Staffanstorp

   Bostäder - Syd Serneke ska uppföra 61 lägenheter och 10 radhus i Vikhem, i Staffanstorp med ett ordervärde på nästan 100 miljoner kronor. Beställare är Lernacken Projekt AB. 

 • Proposition för digital planprocess

  Bostäder, Valåret 2018 Regeringen lägger fram en proposition som ska ge staten rätt att meddela föreskrifter om standarder för kommunernas planprocesser. Syftet är ett få en med digital och samordnad process. 

 • ANNONS
 • Högtrycket håller i sig i Göteborg

  Fastighetsmarknad, Mipim, Väst Bristen på kontor i Göteborg har under flera år varit på tapeten, och med en hyreshöjning på sju procent förra året är marknaden fortsatt het.

 • Detaljplan för Tumba Skog antagen

  Bostäder På torsdagskvällen antog Botkyrkas kommunfullmäktige detaljplanen för 500-700 nya bostäder i Tumba Skog. Markområdet ägs av SHH Bostad tillsammans med LO och Fastighets AB Bodal.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x