+
Rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Lars Hedelin.
 • Fler särskilt utsatta bostadsområden

  PUBLICERAD 2017-06-21 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-06-21 10:54

  Textstorlek

  Dela med andra

  Polisen utökar antalet bostadsområden som klassas som ”särskilt utsatta” från 15 till 23. I de områdena bedömer polisen att situationen är akut.

  Den nya rapporten om utsatta områden presenterades vid en pressträff i Göteborg på onsdagen. Totalt klassar nu polisen 61 bostadsområden som utsatta. I de områdena verkar omkring 5 000 kriminella uppdelade på 200 kriminella nätverk, enligt polisen.

  – Vi bedömer inte att läget generellt försämrats, utan vi upplever att vi har bättre koll på områdena. Vi har förbättrat våra kunskaper och vet vad vi ska titta efter, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

  – Men i några fall bedömer vi faktiskt också att läget har försämrats jämfört med tidigare.

  ”Akut” läge
  Av de 61 områdena klassas 23 som ”särskilt utsatta”. Det innebär, enligt polisens definition, att de kriminella strukturerna är så påtagliga att det finns en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Under ytan rör sig ett parallellsamhälle med alternativ rättsskipning och med svagt förtroende för samhällets grundläggande institutioner.

  – När vi bedömer ett område som särskilt utsatt anser vi att läget är akut, säger Linda Staaf.

  Den omfattande handeln med narkotika är det som är mest problematiskt och som också ofta är grundorsaken till gängkonflikter.

  Råare våld
  – Den som inte gjort rätt för sig utsätts för påtryckningar. Man strävar efter att bevaka sitt revir och bygga upp ett våldskapital, säger Linda Staaf.

  Tröskeln för att använda våld är lägre än tidigare.

  – Tidigare sköt man i benet för att skrämmas, nu skjuter man i huvudet för att döda, säger Linda Staaf.

  De särskilt utsatta områdena brottas även med extremism.

  Linda Staff uppger att den alternativa samhällsordningen har byggts upp under decennier och att de nu utmanar det demokratiska systemet och rättsskipningen.

  Stor trångboddhet
  Hon nämner också att trångboddheten är utbredd och att det pågår en handel med hyreskontrakt som kan innebära att flera familjer bor i samma lägenhet. En effekt är att ungdomar har den offentliga miljön som sitt vardagsrum, eftersom det är ont om plats hemma. Därmed ökar risken att de påverkas av kriminella.

  Polisen ska nu ta fram handlingsplaner för de utsatta områden så att resurser dit prioriteras. Handlingsplanerna ska vara på tre år. Polisen nationella operativa avdelning ska löpande följa upp dem, enligt rikspolischef Dan Eliasson.

  ”Hjälp oss”
  Han betonar dock att det inte bara är polisen som behöver kraftsamla, utan också övriga samhället.

  – Andra samhällsaktörer, hjälp oss, hjälp oss, säger han.

   

  Hög kriminalitet
  Utsatta områden kännetecknas av hög kriminalitet, hög arbetslöshet, många socialbidragstagare och många invånare med invandrarbakgrund. De som klassas som särskilt utsatta plågas dessutom av parallella samhällsstrukturer och extremism. Där har polisen svårigheter att utföra sitt arbete.

  Bland de nya områdena som klassas som särskilt utsatta finns exempelvis Tynnered/Grevegården/Opaltorget i Göteborg, Hässleholm/Hulta i Borås, Karlslund i Landskrona och Gottsunda i Uppsala.

  TT

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Systemkrav bromsar byggandet

  Digitalt Missnöjet växer mot speciellt statliga aktörer inom byggbranschen som förespråkar en specifik mjukvara. Kritiker pekar på att det är konkurrenshämmande, kostnadsdrivande och går stick i stäv med både lagen om offentlig upphandling och internationella policys för branschen.

 • Blocken överens om RUFS 2050

  Nyheter Samtliga partier i Stockholms Landsting har nått en blocköverskridande överenskommelse om den nya regionala utvecklingsplanen för Stockholmsregionen, RUFS 205o.

 • Att etablera en etablering

  Business Arena Umeå De elintensiva företagen har på allvar fått upp ögonen för norra Sverige. Facebooks etablering i Luleå öppnade många dörrar och närmast ser det ut som att Northvolt drar igång bygget av sin stora batterifabrik i Skellefteå. Under Business Arena Umeå diskuterades hur man skapar förutsättningar för etableringar. Det konstaterades att ingen som får en etablering om man inte jobbar för det, och avsaknaden av bromsklossar är en stor fördel.

 • ANNONS
  • Datscha etablerar i Luleå

   Fastighetsmarknad – norr Diös hyr ut till Datscha på Varvsgatan i Luleå. Lokalen kommer rymma Datschas nya etablering Datscha Devnest, ett utvecklingscenter för molnbaserade lösningar för fastighetsinformation och fastighetsanalys.

  • Serneke bygger i Staffanstorp

   Bostäder - Syd Serneke ska uppföra 61 lägenheter och 10 radhus i Vikhem, i Staffanstorp med ett ordervärde på nästan 100 miljoner kronor. Beställare är Lernacken Projekt AB. 

 • Proposition för digital planprocess

  Bostäder, Valåret 2018 Regeringen lägger fram en proposition som ska ge staten rätt att meddela föreskrifter om standarder för kommunernas planprocesser. Syftet är ett få en med digital och samordnad process. 

 • ANNONS
 • Högtrycket håller i sig i Göteborg

  Fastighetsmarknad, Mipim, Väst Bristen på kontor i Göteborg har under flera år varit på tapeten, och med en hyreshöjning på sju procent förra året är marknaden fortsatt het.

 • Detaljplan för Tumba Skog antagen

  Bostäder På torsdagskvällen antog Botkyrkas kommunfullmäktige detaljplanen för 500-700 nya bostäder i Tumba Skog. Markområdet ägs av SHH Bostad tillsammans med LO och Fastighets AB Bodal.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x