+
Bild: Dreamstime.
 • E-handel pressar svenska företag

  PUBLICERAD 2017-06-27 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-06-27 14:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  Lägre priser, ökad service, bättre logistik. Och fysiska butiker. Nu pressas svensk detaljhandel hårt av internationella e-handelsbolag.

  – E-handeln över gränserna ökar. Det senaste året har Kina dragit ifrån ganska markant. Det beror på den enormt prismedvetna konsumtionen därifrån. Det är större press och ställer högre krav på svenska aktörer, säger Carin Blom, detaljhandelsansvarig på Postnord och ansvarig för e-barometern som bolaget ger ut tillsammans med HUI Research.

  Skönhetsprodukter köps i Sverige
  Första kvartalet i år ökade den totala svenska e-handeln med 18 procent jämfört med samma tid förra året. 17 procent av svenskarna gör ett utländskt internetköp varje månad. Värdemässigt sker den största svenska webbhandeln från Storbritannien och Tyskland. Men flest köp görs från Kina.

  – Det nya är att de stora internationella aktörerna anpassar marknadsföringen till svenska förhållanden, i kombination med bättre service och logistik, säger Blom.

  Matvaror, skönhetsprodukter, böcker och möbler är exempel på varor som köps från svenska webbutiker. Kläder, hemelektronik och biltillbehör köps i större utsträckning från utländska webbplatser.

  – De varor som handlas utanför Sverige är generellt utsatta för stark prispress, säger Carin Blom.

  I en nyligen publicerad rapport uppskattar Handelns ekonomiska råd att e-handeln på sikt kommer att stå för 60 till 75 procent av all detaljhandel. Lyxbutikshandel, handel som kräver service, impulsköp samt varumärkeslös lågprishandel som Lidl och Rusta, bedöms inte helt komma att flytta till nätet.

  Köpcenter mot e-handel
  – Kampen kommer att stå mellan köpcenter och e-handel. Köpcentren måste då lyfta fram fördelarna med fysisk handel, det som kallas upplevelsebaserad shopping. Exempelvis butiker med caféer och att ge bra service, säger Anna Felländer, en av rapportförfattarna.

  Vidare bedömer Handelns ekonomiska råd att flerkanalsförsäljning — det vill säga att finnas både i butik och på nätet — kommer stå sig stark, liksom varumärkescentrerad handel på e-handelsplattformar.

  När H&M i förra veckan presenterade ännu en rapportbesvikelse, försäljningssiffrorna för maj, var en förklaring ökad konkurrens från internationella e-handelsbolag. I fredags kom också beskedet att Amazon köper det amerikanska livsmedelsbolaget Whole Foods Market med 460 butiker, för 13,7 miljarder dollar eller närmare 120 miljarder kronor.

  – Det ger en tankeställare till hela detaljhandelsvärlden. Amazon köper ett otroligt distributionsnät. Att de får en större fysisk närvaro gör att de i än större utsträckning driver marknaden och tar ett större grepp om hela retail-branschen. De sätter agendan, säger Carin Blom.

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Västerås bygger staden inåt

  Fastighetsmarknad Den nya visionen för Västerås är ”staden utan gränser”. I samma andetag lyckas man bygga väldigt mycket stad just inom stadens gränser genom att omvandla gammal industrimark till blandade stadsdelar med bostäder, arbetsplatser och service. Den främsta symbolen för framåtandan blir nya resecentrum i stadsdelen Kungsängen.

 • Staten satsar miljoner på innovation

  Digitalt Regeringen satsar 100 miljoner kronor på Smart Built Environment 2016-2019 och därefter utökas nog budgeten för projektet som fortsätter fram till 2028.

 • Norsk ex-minister till SBB:s styrelse

  Börs, Styrelse Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har kallat till en extrastämma där en av frågorna blir val av ny styrelseledamot. I kallelsen skriver bolaget att aktieägare föreslagit att styrelsen utökas med en person och att man utser Anne-Grethe Strøm-Erichsen till ny ledamot.

 • ANNONS
 • Lund växer inifrån

  Bostäder - Syd I området runt Öresundsvägen, Västerbro, planeras för en omvandling från industriområde till blandad stad. Byggnadsnämnden har godkänt översiktsplanen för vidare beslut av kommunfullmäktige. 

 • ANNONS
 • Nästan tusen nya bostäder i Brunnshög

  Bostäder - Syd Byggnadsnämnden har under torsdagen antagit två stora detaljplaner på Brunnshög, Lund. Planerna gör det möjligt att bygga både bostäder, kontor och service.

 • Byggmiljoner läggs i fel kassa

  Ekonomi Förra året fick Trollhättan 18 miljoner kronor av staten för att öka bostadsbyggandet, men pengarna har i stället hamnat i kommunens allmänna kassa. Det rapporterar P4 Väst. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x