+
Stellan Lundström.
 • Att bromsa en bostadsbubbla

  PUBLICERAD 2017-06-05 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2017-06-07 17:05

  Textstorlek

  Dela med andra

  Europeiska kommissionen slår i sin ”Landsrapport Sverige 2017” fast att Sveriges ekonomi på det stora hela är väl skött. När det gäller hanteringen av bostadsmarknaden får dock Sverige underkänt. Kraftigt stigande bostadspriser gör att svenska hushåll i ett internationellt perspektiv är högbelånade på ett sätt som hotar den finansiella stabiliteten. Bland annat pekar man på att de svenska storbankerna är kraftigt exponerade mot en överhettad bostadsmarknad.

  De snabbt stigande bostadspriserna förklaras bland annat med den begränsade nyproduktionen, som i sin tur kan härledas till bristande rörlighet på bostadsmarknaden. Hyror, framför allt i storstäderna, under marknadsnivån minskar incitamenten att byta bostad. En likartad rörelsehämmande effekt har kombinationen av en låg fastighetsavgift och en upplevd hög skatt på försäljningsvinst. Bostadshyror och bostadsskatter rör dock ett område som behäftas med politiskt tabu. Ingen ledande politiker vågar driva frågan om radikala regelförändringar trots att problemformuleringen är tämligen välkänd.

  Allt fler frågar sig om vi har en bostadsbubbla. Flera likhetstecken finns också med situationen i slutet på 1980-talet. Aktörer utan erfarenhet av byggande och bostäder kommer in på marknaden och betalar priser för byggrätter som de traditionella aktörerna finner långsiktigt för höga.  Samtidigt köper privatpersoner nya bostadsrättslägenheter på ren spekulation. Och på begagnatmarknaden kan de flesta köpkalkyler räknas hem när räntan efter skatt knappt överstiger 1 procent. Sveriges riksbank, Finansinspektionen och Europeiska kommissionen visar samma bild – de svenska hushållen har över tid aldrig varit så skuldsatta, men god tillväxt i ekonomin och rekordlåga räntor ger över tid ett betydande konsumtionsutrymme. Oroar vi oss då i onödan?

  Våra politiker och myndigheter kan också ställa till det – utan att de förstår det själva. Sedan ett antal år pågår en process där hushållen ska tvingas att använda mer av det dyrare egna kapitalet i stället för det billigare lånade kapitalet. Bolånetak och amorteringskrav tillsammans med modeller för skuldkvotstak och diskussioner om minskade ränteavdrag ger sammantaget en radikal omsvängning i förutsättningarna för finansiering. Budskapet är klart – spara innan du konsumerar och bygg en buffert med eget kapital. Var för sig är genomförda och tilltänkta åtgärder väl motiverade, men sammantaget kan effekten bli att bostadsmarknaden tippar över. Särskilt känslig blir situationen om det uppträder någon extern störning i ekonomin.

  Boverkets målbild att det behövs 700 000 nya bostadslägenheter fram till 2025 motverkas av de åtgärder som Europeiska kommissionen, Riksbanken och Finansinspektionen prioriterar för att skapa finansiell stabilitet. Detta gäller särskilt när våra politiker undviker att ta ett helhetsgrepp på bostadsmarknaden.  Det behövs en ny spelplan med anpassade spelregler för byggande, finansiering, skatter, riskfördelning och våra upplåtelseformer. Att genomföra detta kräver en bred parlamentarisk uppslutning med stöd från akademin och aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn.

  Stellan Lundström
  Professor emeritus, KTH

  1 kommentarer

  1. Lennart Olsen 2017-06-07

   Om du fick önska fritt och inte behövde ta politiska hänsyn – vilka åtgärder önskar du som expert att politik och myndigheter skulle genomföra för att bromsa risken för en bostadsbubbla som spricker?

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Ny huvudstad med het fastighetsmarknad

  Fastighetsmarknad, Samhälle Hur anlägger man en i princip ny stad mitt ute på en torr stäpp, och förväntar sig att miljoner människor ska flytta dit? Det var utmaningen för Kazakstan, som 1997 lät flytta landets huvudstad från storstaden Almaty till sömniga Tselinograd 120 mil därifrån.

 • SBB köper tre fastigheter i Norge

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har förvärvat norska samhällsfastighetsbolaget Offentlige Bygg AS och därigenom tagit över bolagets tre fastigheter som totalt omfattar 15 200 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fastigheterna som är belägna i Drammen, Sarpsborg och Arendal är fullt uthyrda.

 • Nya ledamöter i Newsec-styrelse

  Styrelse Ebba Bonde och Filip Truedsson har utsetts till nya ledamöter i styrelsen för Newsec Technical Services AB, ett dotterbolag till Newsec. Ebba Bonde är COO på Anticimex och ska bidra med erfarenheter inom effektivitetsförbättringar och försäljning.

 • ANNONS
 • Hyresgäster får förtur i nyproduktion

  Bostäder Uppsalahem vill skapa högre omflyttning i de äldre fastigheterna med låg hyra och prövar med att ge befintliga hyresgäster förtur till nyproduktion.

 • Två nya detaljplaner antagna i Hyllie

  Bostäder, Syd 445 nya bostäder, två förskolor och en grundskola. Det är innehållet i de två detaljplaner i Hyllie som på fredagen antogs av Malmös stadsbyggnadsnämnd. 

 • Serneke bygger åt Stockholmshem

  Bostäder Stockholmshem har tecknat ett totalentreprenadsavtal med Serneke för uppförandet av 160 bostäder i Årsta i södra Stockholm. Ordervärdet uppgår till 330 miljoner kronor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x