+
Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.
 • Äger danska fastigheter för 40 miljarder

  PUBLICERAD 2017-05-11 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2017-05-11 16:36

  Textstorlek

  Dela med andra

  Finanskrisen slog hårt mot Danmarks ekonomi och i synnerhet mot dansk fastighetsmarknad. Både bostadspriser och priser på kommersiella fastigheter föll brant. Det i sin tur slog ut en del danska banker men öppnade även upp en lucka för svenska fastighetsinvesterare på jakt efter diversifiering och god avkastning. Ett stort antal portföljer reades ut på marknaden när krisdrabbade fastighetsbolag likviderades och välkapitaliserade svenska aktörer tog tillfället i akt och positionerade sig på marknaden.

  Enligt en rapport om svenska fastighetsinvesteringar i Danmark som Øresundsinstituttet släppte på onsdagen har svenska bolag numera fastigheter till värde om 40 miljarder svenska kronor i Danmark och sett till uthyrningsbar yta uppgår beståndet till 2 miljoner kvadratmeter.

  Störst är Niam som nyligen tog över en portfölj om 560 miljoner euro, motsvarande 5,4 miljarder kronor, när man förvärvade HD Ejendomme. Niam har efter den affären cirka 860 000 kvadratmeter under förvaltning i Danmark och därefter kommer Wihlborgs som äger cirka 400 000 kvadratmeter i Storköpenhamn. Hittills i år har kommersiella svenska aktörer köpt fastigheter för 8,5 miljarder i Danmark vilket kan jämföras med 12,5 miljarder under 2016 och 7,5 miljarder under 2015. Utöver Niam och Wihlborgs har Akelius, Balder, Castellum, Heimstaden och Akelius varit aktiva på marknaden.

  Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Öresundsinstituttet/Johan Wessman.

  Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Öresundsinstituttet/Johan Wessman.

  Det svenska intresset för investeringar i Danmark ökar således och i kombination med att allt fler ser den svenska marknaden som dyr förklaras det av att det helt enkelt finns ett större utbud kvalitetsfastigheter på andra sidan sundet.

  Av Øresundsinstituttets rapport framgår att på grund av danska skatteregler är det gynnsamt för danska institutionella ägare att avyttra fastigheter istället för att hålla dem som långsiktiga innehav. Det är en stor kontrast till den svenska marknaden där många klagar på att institutionerna blir huskramare, köper de bästa objekten och sitter på dem länge. Det har därför funnits läge för svenska, och andra utländska, investerare att göra affärer i Danmark, vilket svenskarna tacksamt tagit emot.

  Øresundsinstituttet har pratat med Peter Winther, vd för Danmarks största fastighetsrådgivare Sadolin & Ahlbæk, som säger att det de senaste åren inte gått att göra fel som fastighetsinvesterare i Danmark. Konkurrensen har dock hårdnat och priserna trissats upp men det finns fortfarande en stor uppsida på projektsidan, för de bolag som har de ekonomiska musklerna. Där har exempelvis Balder tagit position och utvecklat både bostäder och kommersiellt.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Det gamla är det nya

  Bostadsfrågan, Opinion I de områden där den socioekonomiska utvecklingen har varit dålig har även priserna för bostäder haft en långt sämre prisutveckling jämfört med andra områden. Därför är det anmärkningsvärt att kommuner som säljer ut sina fastigheter inte ställer högre krav på de fastighetsbolag som köper fastigheter i dessa områden.

 • Daniel Bergstrand lämnar Fastighetsnytt

  Nyheter Fastighetsnytts seniore redaktör och vice vd Daniel Bergstrand lämnar företaget efter 16 år. Han kommer att gå vidare till egen verksamhet.

 • Regeringen har valt det tuffaste alternativet

  Fastighetsmarknad Regeringen har presenterat ett nytt skatteförslag som bland annat innebär en minskad rätt till ränteavdrag. Förslaget går snart ut på remiss och väntas kunna träda ikraft i mitten av 2018. Fastighetsnytt har ställt fem korta frågor till Ulla Werkell.

 • ANNONS
  • Mengus säljer Sthlm HUB

   Fastighetsmarknad Mengus säljer tomträttsfastigheten Sthlm HUB till Union Investment. Fastigheten på Vasagatan 12 mitt emot Stockholms Centralstation, som köptes av Mengus i december 2014, är fullt uthyrd. De största hyresgästerna är Daniel Wellington, Cerner och Meritmind.

  • Castellum satsar på digitalisering

   Kontor Castellum initierar ett pilotprojekt som drivs av det egna innovationslabbet Castellum Next20 och sjösätts inom kort. Förhoppningen är att förenkla livspusslet för de 250 000 människor som arbetar i bolagets 700 fastigheter.

 • Regeringen: ”byggrätter ska bebyggas”

  Bostadsfrågan Regeringen startar en ny utredning som ska säkerställa att byggrätter som redan finns i detaljplaner också bebyggs. Utredare blir Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.

 • ANNONS
 • Masthuggskajen går ut på granskning

  Bostäder, Väst Detaljplanen för Masthuggskajen, en del av Göteborgs stora stadsutvecklingsprojekt Älvstaden, går ut på granskning under sommaren. 1 200 bostäder och 6 000 nya arbetsplatser ingår i planen.

 • JM bygger 240 bostäder i Österåker

  Bostäder JM säljer en fastighet och förvärvar två i Österåker norr om Stockholm. De förvärvade fastigheterna beräknas kunna utvecklas till 240 nya bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x