• Bygger USA:s första höghastighetsjärnväg

  PUBLICERAD 2017-05-15 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-15 14:43

  Artikeln kommer även att publiceras i Fastighetsnytt nummer 3, som utkommer på fredag den 19 maj. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Det är inte bara i Sverige som vi tittar på snabba tåg som lösningen på många av våra problem vad gäller miljö och transporter. I Kalifornien i USA håller ”California High-Speed Rail” på att byggas – landets första höghastighetsjärnväg. Planen är att man ska kunna ta sig mellan San Fransisco i norr till Anaheim i söder, via Los Angeles – på 2 timmar och 40 minuter.

  I ett land där bilen spelar en huvudroll i många människors liv satsas det nu på tågtrafik. Mellan San Fransisco och Los Angeles, regionens två storstäder, tar det ungefär sex timmar med bil – tågen skulle därmed halvera restiden mellan de två städerna.

  Planen är att totalt 24 stationer ska finnas på sträckan, med olika förgreningar, där järnvägen är färdigbyggd. Höghastighetstågen ska nå en maximal hastighet på 350 kilometer i timmen.

  En undersökning som gjordes förra året visar att 63 procent av Kalifornia-borna tycker att projektet är ”väldigt viktigt” eller ”viktigt”. Dock är många skeptiska till kostnaderna, som har skenat iväg. När projektet röstades igenom i valet 2008 beräknades det kosta 40 miljarder dollar. I en reviderad plan som presenterades under fjolåret är kostnaderna uppe i 64 miljarder dollar. Hur finansieringen ska gå till på lång sikt är fortfarande oklart.

  Projektet drivs av den statliga myndigheten California-High Speed Rail Authority, CHSRA. Sedan myndigheten bildades har skeptikerna varit många, och långt ifrån alla har trott att järnvägen ens kommer att byggas. Men efter att Jeff Morales tog över som vd för CHSRA i maj 2012 har många framsteg gjorts, och under 2014 påbörjades bygget av järnvägen, vars första del beräknas stå klar år 2029.

  Källa: CHSRA.

  Källa: CHSRA.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • C: Testa affordable housing i Stockholm

  Bostadsfrågan, Opinion Stora delar av Europa och OECD har omfattande satsningar på överkomliga bostäder, ”affordable housing”, något som Sverige saknar helt. Vi behöver erkänna att regeringen, liksom styret i Stockholm, inte levererat. Det uppenbara i Stockholm och Sverige är att lätta på dyra regleringar för att få ned kostnaderna i utbyte mot att en andel av de som byggs måste hyras ut till lägre hyror. 

 • Linda Rosen blir vd på Lindbäcks

  Norr, Rekrytering Linda Rosén blir vd på Lindbäcks Group AB. Hon kommer närmast från rollen som leancoach på företaget. 

 • Jesús Azpeitia till Tengbom

  Rekrytering Arkitektprofilen Jesús Azpeitia har rekryterats som kreativ ledare för Tengbom i Stockholm. Hans uppdrag är att stärka uttrycket och innovationen i gestaltningen.

 • ANNONS
  • Serneke miljoninvesterar i fjällanläggning

   Hotell Serneke investerar 10 miljoner kronor på Fjätervålen och blir därmed 40-procentiga ägare till fjällanläggningen. Det beslutades på en årsstämma i helgen.

  • Newsec får driftuppdrag

   Hotell Newsec har fått i uppdrag att sköta driften av Blue Hotel på Lidingö, Stockholm. Fokus i det nytecknade uppdraget ligger på teknisk service och drift av alla hotellets faciliteter, inklusive konferens och spa.

 • Miljardorder från Akademiska Hus

  Fastighetsmarknad, Forskning Akademiska Hus har givit NCC i uppdrag att bygga ut Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Ordervärdet uppgår till 915 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • JLL stärker upp retail i Göteborg

  Rekrytering Pernilla Andersson rekryteras till JLL:s kontor i Göteborg där hon ska arbeta med uthyrning av retail. Hon har enligt ett pressmeddelande från JLL många års erfarenhet av kvalificerad rådgivning kopplat till retail.

 • Oscar bildar JV med Starwood

  Bostäder Oscar Properties och den internationella investmentjätten Starwood Capital har bildat ett joint venture kring utvecklingen av Oscars projekt Primus 1 på Lilla Essingen.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived