• Påbörjar omdaningen av Sergelhuset

  PUBLICERAD 2017-05-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-17 09:08

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vasakronan har givit NCC i uppdrag att bygga om en del av kvarteret Hästskon 12, mer känt som Sergelhuset – från kontor till hotell och bostäder. Omdaningen påbörjas när SEB nu lämnar sina lokaler precis vid Sergels torg mitt i centrala Stockholm.

  Ombyggnationen av Sergelhuset har väckt debatt, sedan planerna först kom fram under 2014. Bland annat ville Stadsmuseet stoppa planerna då man ansåg att de utgör en ”risk för påtaglig skada på riksintresset Stockholms innerstad med Djurgården”.

  I planen ingår att två hus rivs. Det ena föreslås ersättas med en tolv meter bred soltrappa från Malmskillnadsgatan ner mot Sveavägen och en mindre byggnad för kafé och utställningslokaler.

  NCC:s uppdrag sker på totalentreprenad i samverkan och ordervärdet uppgår till 550 miljoner kronor.

  – När SEB nu flyttar från huset tas ett av Stockholms bästa lägen till vara för att skapa ett levande och tryggt kvarter där människor väljer att stanna och uppehålla sig. Den unika möjligheten med en tomställd fastighet gör att man även kan ta ett helhetsgrepp kring uppgradering av lokaler, energieffektivisering och tekniska installationer, säger Henrik Landelius, chef NCC Building Sverige.

  Projektet Sergelhuset består av tre ombyggnadsprojekt där NCC:s uppdrag avser ombyggnad och påbyggnad av M-huset som ligger mellan Malmskillnadsgatan och P-huset Parkaden. Ytan för ombyggnationen uppgår till cirka 16 000 kvadratmeter och efter färdigställande kommer huset att innehålla cirka 280 hotellrum och 34 lägenheter.

  Fastigheten Hästskon 12 består av tre huskroppar – en som vetter mot Sveavägen, en med fasad mot Malmskillnadsgatan och den tredje ligger på Hamngatan. Totalt sett utvecklas hotell, kontor, handel och bostäder fördelat på 86 000 kvadratmeter.

  En helt ny handelsfastighet uppförs också mot Hamngatan. Projektet påbörjas sommaren 2017 och beräknas vara klart i slutet av 2020.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Christer 2017-05-17

   I vårt närområde…

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived