+
Illustration: Petter Furå.
 • Högsta antalet nya bostäder på 25 år

  PUBLICERAD 2017-05-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-05 12:56

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Under 2016 färdigställdes över 42 000 bostadslägenheter i nybyggda hus – det högsta antalet sedan 1992 då siffran var över 57 000. Detta visar ny statistik från SCB.

  Av lägenheterna som färdigställdes under 2016 fanns 31 030 lägenheter i flerbostadshus och 11 411 i småhus. Utöver detta så gav även ombyggnationer i flerbostadshus ett tillskott på 3 399 lägenheter. Det totala tillskottet av bostäder genom nybyggnad och ombyggnad 2016 uppgår därmed till 45 840 lägenheter.

  I 18 av landets 21 län färdigställdes fler lägenheter 2016 än under året innan. Var tredje lägenhet ligger i Stockholms län, som därmed toppar vad gäller antal nya lägenheter. Ser man dock till antalet nya bostäder per invånare är det Örebro som toppar, med 8,4 nya lägenheter per invånare.

  Därefter kommer Stockholms län med 6,1 lägenheter. I Dalarnas län byggdes 1,0 lägenheter per tusen invånare vilket var minst i landet. Motsvarande siffra för hela riket är 4,2 nybyggda lägenheter per tusen invånare.

  Fler hyresrätter än bostadsrätter
  Av lägenheterna i flerbostadshus var 54 procent upplåtna med hyresrätt och 46 procent med bostadsrätt.

  Även antalet färdigställda studentbostäder ökar. Under 2016 byggdes 3 487, det högsta antalet studentbostäder under ett år sedan 2002.

  Under 2016 påbörjades även rivningar av totalt 463 lägenheter i flerbostadshus. Detta är det lägsta antal rivna lägenheter sedan statistiken började produceras 1949. Av de lägenheterna som började rivas 2016 fanns 381 stycken eller 82 procent utanför storstadsområdena.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Läge för öronmärkning?

  Fastighetsmarknad, Rekrytering En grundläggande pusselbit för att arbetsmarknaden ska fungera är att människor utbildar sig – gärna till de yrken som behöver arbetskraft. Var ligger ansvaret för att matchningen blir rätt? Måste branschen bli bättre på att själva påverka utbildningarna? Fastighetsnytt träffar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

 • Gapet till marknadshyror har inte ökat

  Tomas Pousette Hyrorna i Stockholm skulle i genomsnitt höjas med 25-35 procent om marknadshyror infördes. Gapet mellan marknadshyror och faktiska hyror har emellertid inte ökat under de senaste 50 åren. Det visar en rapport som gjorts på uppdrag av Finanspolitiska rådet.

 • NCC säljer logistikprojekt i Upplands Bro

  Logistik/Lager Byggjätten NCC säljer Önskebrunnen i Brunna till NREP Logicenters för ett fastighetsvärde om cirka 150 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Stigande skulder oroar Riksbanken

  Ekonomi Hushållens lån uppgår till 3 784 miljarder kronor där nästan 80 procent utgörs av bostadslån i bank och bostadsinstitut. Riksbanken varnar för att hushållens höga skuldsättning utgör ett allvarligt hot mot den finansiella och den makroekonomiska stabiliteten.

 • ANNONS
 • Trianon köper Entré

  Transaktioner - Syd Malmöbaserade fastighetsbolaget Trianon har köpt det problemtyngda köpcentret Entré i östra Malmö från tyska Commerz Real i en mycket överraskande affär.

 • Ny vd på Stenungsundshem

  Rekrytering, Väst Ted Lärnhem blir ny vd på Stenungsundshem. Han efterträder därmed Ulf Lindén som lämnade bolaget för rollen som marknadsområdeschef på Platzer i början av året.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Illustration: Petter Furå.