+
Det är det rödmarkerade området som är föremål för kommande exploatering. Foto: Stockholms stad.
 • Fem konsortier närmare bygge på Söderstadion

  PUBLICERAD 2017-05-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-12 15:31

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholms stad har utsett fem konsortier som vinnare i den första delen av markanvisningstävlingen för byggrätter på fastigheten Arenan 9, där Söderstadion tidigare låg och Hovet fortfarande ligger.

  Det är stadens bolaget SGA Fastigheter som i dagsläget äger marken, där anrika Söderstadion låg innan Tele2 Arena byggdes. Marken ingår i det staden kallar Söderstaden, där bland annat även södra Skanstull och utvecklingen i Slakthusområdet ingår.

  Markanvisningstävlingen genomförs i två steg, där den första delen – en anbudstävling på pris, nu har fått sina vinnare.

  De fem vinnarna är alla konsortier bestående av två eller fler bolag. Följande konsortier går nu vidare till steg två i tävlingen.

  • Atrium Ljungberg, Wallenstam AB och Åke Sundvall Projekt AB
  • Veidekke Bostads AB, Niam, Stos Fastigheter AB och Rikshem
  • Index Residence AB och CA Fastigheter AB
  • JM och Castellum Stockholm AB
  • Klövern, NCC

  De vinnande prisnivåerna är 30 100 kronor för bostadsanvändning, 17 200 kronor för kontorsanvändning och 10 000 kronor för handel i bottenvåningar.

  Steg två i tävlingen, som nu tar vid, innebär att vinnarna ska ta fram en volymutredning och en konceptidé för området, och hur bebyggelse kan utvecklas på platsen. Förslagen kommer att utvärderas på fem kriterier i ett så kallat jämförelseförfarande. Det vinnande konsortiet får sen en markanvisning på området och fortsätter samarbeta med staden kring utvecklingen av platsen under kommande detaljplaneprocess.

  Den bedömningsgrupp som tar ställning till de inkomna förslagen i jämförelseförfarandet består av Mats Viker, vd på SGA Fastigheter, Pelle Björklund, vd på allmännyttiga Svenska Bostäder, Torleif Falk, stadsarkitekt Stockholms stad och ytterligare en ännu inte namngiven person.

  Deltagarna i steg två har fram till september 2017 på sig att inkomma med förslag. Målet är att beslut om markanvisning ska kunna fattas i november 2017.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Kicki Björklund: Låt hyresgästerna visa vägen

  Krönikor, Valåret 2018 Att bidra till utvecklingen av stadens utsatta områden är ett av fastighetsbranschens absolut viktigaste uppdrag. Som fastighetsägare har vi en direkt påverkan på de miljöer vi verkar i och har därför skyldighet att ta vår del av ansvaret. Men ska det bli skillnad på riktigt måste de boende involveras – hela vägen.  

 • Skanska bygger i Västra Hamnen

  Transaktioner - Syd Malmö stads tekniska nämnd klubbade på tisdagen igenom försäljningen av en fastighet i Västra Hamnen för över 29 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. 

 • Carlsberg hyr lokal av Castellum

  Logistik/Lager Carlsberg Sverige tecknar avtal om en lagerlokal i Rosersberg, strax utanför Stockholm. ”Det är jätteroligt”, säger Anders Hägglund, affärsområdeschef på Castellum.

 • ANNONS
 • Hufvudstaden hyr ut i Göteborg

  Uthyrning väst Hufvudstaden etablerar Galleri Fredstan på Södra Hamngatan 55 i Göteborg. Uthyrningen omfattar 1500 kvadratmeter och galleriet slår upp dörrarna den 16 mars 2018. Det är företaget Nordic Exhibitions och Event AB som ligger bakom satsningen. 

 • ANNONS
 • Gråzon om flyttkedjornas effekt

  Valåret 2018 Att hävda att nybyggnationen resulterar i större rörlighet som frigör billiga bostäder och sänker trösklarna på bostadsmarknaden är ett populärt argument, men det saknas enligt forskare empiriska belägg. Tvärtom fungerar flyttkedjorna såpass dåligt att resurssvaga hushåll ofta hamnar i botten.

 • Riksbyggen växer inom förvaltning

  Fastighetsmarknad, Transaktioner Riksbyggen förvärvar Agenta Förvaltning och utökar därmed affärsområdet fastighetsförvaltning. Det förvärvade bolaget förvaltar 450 bostadsrättsföreningar framför allt i Stockholm. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x