+
Det är det rödmarkerade området som är föremål för kommande exploatering. Foto: Stockholms stad.
 • Fem konsortier närmare bygge på Söderstadion

  PUBLICERAD 2017-05-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-12 15:31

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholms stad har utsett fem konsortier som vinnare i den första delen av markanvisningstävlingen för byggrätter på fastigheten Arenan 9, där Söderstadion tidigare låg och Hovet fortfarande ligger.

  Det är stadens bolaget SGA Fastigheter som i dagsläget äger marken, där anrika Söderstadion låg innan Tele2 Arena byggdes. Marken ingår i det staden kallar Söderstaden, där bland annat även södra Skanstull och utvecklingen i Slakthusområdet ingår.

  Markanvisningstävlingen genomförs i två steg, där den första delen – en anbudstävling på pris, nu har fått sina vinnare.

  De fem vinnarna är alla konsortier bestående av två eller fler bolag. Följande konsortier går nu vidare till steg två i tävlingen.

  • Atrium Ljungberg, Wallenstam AB och Åke Sundvall Projekt AB
  • Veidekke Bostads AB, Niam, Stos Fastigheter AB och Rikshem
  • Index Residence AB och CA Fastigheter AB
  • JM och Castellum Stockholm AB
  • Klövern, NCC

  De vinnande prisnivåerna är 30 100 kronor för bostadsanvändning, 17 200 kronor för kontorsanvändning och 10 000 kronor för handel i bottenvåningar.

  Steg två i tävlingen, som nu tar vid, innebär att vinnarna ska ta fram en volymutredning och en konceptidé för området, och hur bebyggelse kan utvecklas på platsen. Förslagen kommer att utvärderas på fem kriterier i ett så kallat jämförelseförfarande. Det vinnande konsortiet får sen en markanvisning på området och fortsätter samarbeta med staden kring utvecklingen av platsen under kommande detaljplaneprocess.

  Den bedömningsgrupp som tar ställning till de inkomna förslagen i jämförelseförfarandet består av Mats Viker, vd på SGA Fastigheter, Pelle Björklund, vd på allmännyttiga Svenska Bostäder, Torleif Falk, stadsarkitekt Stockholms stad och ytterligare en ännu inte namngiven person.

  Deltagarna i steg två har fram till september 2017 på sig att inkomma med förslag. Målet är att beslut om markanvisning ska kunna fattas i november 2017.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Smart bygge i Buiksloterham

  Hållbarhet Släpp regelboken, låt människor bygga själva, men sätt ribban högt vad gäller hållbarhet. Välkommen till området Buiksloterham i norra Amsterdam som blivit ett omtalat exempel för cirkulär ekonomi och ett så kallat living lab för andra nederländska bostadsområden.

 • Höjvall tar över rodret i Amasten

  Rekrytering Rikshems förre vd Jan-Erik Höjvall återvänder till en operativ roll som vd i ett publikt bolag när han tar över vd-stolen på Amasten. David Dahlgren som lett bolaget de senaste tre åren lämnar posten som vd sedan han och styrelsen haft olika uppfattningar om hyr bolagets tillväxtstrategi skall implementeras och tidplanen för dess notering på Stockholmsbörsens huvudlista.

 • Klart för fler studentbostäder

  Studentbostäder Regeringen lovar att bygga minst 21 000 nya studentbostäder till 2026. Det framkom vid en presskonferens på onsdagen.

 • ANNONS
 • Åfors lämnar Link och Torslanda

  Nyheter Caesar Åfors som varit extern vd för Torslanda Property Investment och Link Propp Investment sedan bolagen bildades av Catella 2014 har meddelat styrelserna för bolagen att han lämnar sina uppdrag i bolagen, på grund av tidsbrist.

 • ANNONS
 • Nina Ekman går till Newsec

  Rekrytering Nina Ekman har rekryterats till Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, där hon blir senior kommunikationskonsult.

 • Magnolias ledningsgrupp växer

  Rekrytering Magnolia Bostad rekryterar Stefan Berg till rollen som chef affärsutveckling med plats i ledningsgruppen. Samtidigt tillträder Erik Rune som COO.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x