+
Det är det rödmarkerade området som är föremål för kommande exploatering. Foto: Stockholms stad.
 • Fem konsortier närmare bygge på Söderstadion

  PUBLICERAD 2017-05-12 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2017-05-12 15:31

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholms stad har utsett fem konsortier som vinnare i den första delen av markanvisningstävlingen för byggrätter på fastigheten Arenan 9, där Söderstadion tidigare låg och Hovet fortfarande ligger.

  Det är stadens bolaget SGA Fastigheter som i dagsläget äger marken, där anrika Söderstadion låg innan Tele2 Arena byggdes. Marken ingår i det staden kallar Söderstaden, där bland annat även södra Skanstull och utvecklingen i Slakthusområdet ingår.

  Markanvisningstävlingen genomförs i två steg, där den första delen – en anbudstävling på pris, nu har fått sina vinnare.

  De fem vinnarna är alla konsortier bestående av två eller fler bolag. Följande konsortier går nu vidare till steg två i tävlingen.

  • Atrium Ljungberg, Wallenstam AB och Åke Sundvall Projekt AB
  • Veidekke Bostads AB, Niam, Stos Fastigheter AB och Rikshem
  • Index Residence AB och CA Fastigheter AB
  • JM och Castellum Stockholm AB
  • Klövern, NCC

  De vinnande prisnivåerna är 30 100 kronor för bostadsanvändning, 17 200 kronor för kontorsanvändning och 10 000 kronor för handel i bottenvåningar.

  Steg två i tävlingen, som nu tar vid, innebär att vinnarna ska ta fram en volymutredning och en konceptidé för området, och hur bebyggelse kan utvecklas på platsen. Förslagen kommer att utvärderas på fem kriterier i ett så kallat jämförelseförfarande. Det vinnande konsortiet får sen en markanvisning på området och fortsätter samarbeta med staden kring utvecklingen av platsen under kommande detaljplaneprocess.

  Den bedömningsgrupp som tar ställning till de inkomna förslagen i jämförelseförfarandet består av Mats Viker, vd på SGA Fastigheter, Pelle Björklund, vd på allmännyttiga Svenska Bostäder, Torleif Falk, stadsarkitekt Stockholms stad och ytterligare en ännu inte namngiven person.

  Deltagarna i steg två har fram till september 2017 på sig att inkomma med förslag. Målet är att beslut om markanvisning ska kunna fattas i november 2017.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Masthuggskajen går ut på granskning

  Bostäder, Väst Detaljplanen för Masthuggskajen, en del av Göteborgs stora stadsutvecklingsprojekt Älvstaden, går ut på granskning under sommaren. 1 200 bostäder och 6 000 nya arbetsplatser ingår i planen.

 • Regeringen har valt det tuffaste alternativet

  Fastighetsmarknad Regeringen har presenterat ett nytt skatteförslag som bland annat innebär en minskad rätt till ränteavdrag. Förslaget går snart ut på remiss och väntas kunna träda ikraft i mitten av 2018. Fastighetsnytt har ställt fem korta frågor till Ulla Werkell.

 • ANNONS
  • Mengus säljer Sthlm HUB

   Fastighetsmarknad Mengus säljer tomträttsfastigheten Sthlm HUB till Union Investment. Fastigheten på Vasagatan 12 mitt emot Stockholms Centralstation, som köptes av Mengus i december 2014, är fullt uthyrd. De största hyresgästerna är Daniel Wellington, Cerner och Meritmind.

  • Castellum satsar på digitalisering

   Kontor Castellum initierar ett pilotprojekt som drivs av det egna innovationslabbet Castellum Next20 och sjösätts inom kort. Förhoppningen är att förenkla livspusslet för de 250 000 människor som arbetar i bolagets 700 fastigheter.

 • Regeringen: ”byggrätter ska bebyggas”

  Bostadsfrågan Regeringen startar en ny utredning som ska säkerställa att byggrätter som redan finns i detaljplaner också bebyggs. Utredare blir Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.

 • ANNONS
 • Hyr ut i The Block

  Uthyrning Profi Fastigheter har tecknat hyresavtal med Byggmax om 2 100 kvadratmeter kontor i fastigheten The Block i Solna.

 • JM bygger 240 bostäder i Österåker

  Bostäder JM säljer en fastighet och förvärvar två i Österåker norr om Stockholm. De förvärvade fastigheterna beräknas kunna utvecklas till 240 nya bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x